Ajax O15 heeft kampioenschap in eigen hand na ruime zege op Vitesse

door Brent Tomassen 47

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax op zaterdag. Ajax O15 wonop Sportpark De Toekomst met 4-1 van Vitesse O15. Ajax O16 werd, door een misstap van de concurrentie afgelopen week al kampioen en sloot de week succesvol af na een 3-0 overwinning op FC Utrecht O16. Ajax O18 maakt ook nog een kans om kampioen te worden. Dan moet er wel gewonnen geworden op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Twente. Volg de wedstrijden hier en praat mee!

Lees alles over het kampioenselftal van Ajax O16 in de nieuwe Kweekvijver!

FT | Ajax O15 - Vitesse O15 (4-1)

Ajax O15 heeft vrij eenvoudig weten te winnen van Vitesse O15. Op Sportpark De Toekomst eindigde de wedstrijd in 4-1. Voor de Amsterdammers was Eternal Barron goed voor een hattrick. Pharell Nash maakte de andere goal.

Ajax O15 begon sterk aan de wedstrijd en dat leverde binnen twee minuten al bijna een treffer op. Barron gaf een voorzet vanaf de rechterkant die, al dan niet bedoeld, op de lat belandde. Twee minuten later was het wel raak. Levi Acheampong mocht aanleggen voor een vrije trap en raakte eveneens de lat, maar Nash kon de rebound binnenkoppen: 1-0.

Vier minuten later wist Ajax O15 de voorsprong al te verdubbelen. Nash speelde Barron aan en de rechtsbuiten haalde vanaf twintig meter vernietigend uit en liet de Vitesse-doelman kansloos: 2-0. Hierna was Ajax tweemaal dichtbij de 3-0 binnen het kwartier, maar pogingen van Hasan Ayyildiz en Nash troffen geen doel.

Zo leek er lang niks aan de hand voor de jonge Ajacieden, maar vlak voor rust kreeg Vitesse O15 een indirecte vrije trap na een terugspeelbal. Deze werd nog van de lijn gehaald, maar de rebound kwam op de arm van Joeri Cruden. De scheidrechter gaf een penalty, die vervolgens werd benut. Zo gingen beide ploegen met de stand van 2-1 rusten.

De tweede helft begon met een invaller aan de kant van Ajax. Ayyildiz bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Abdellah Ouazane. De invaller liet zich direct zien door Acheampong voor de keeper te zetten, maar de Vitesse-keeper kon redding brengen. Even later ging een schot van Ouazane naast.

Na ruim een uur vergrootte Barron de marge met opnieuw een mooi doelpunt. Hij kreeg de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied en schoot de bal hard in de linkerbovenhoek: 3-1. In blessuretijd kwam hier nog een goal bij. Ayyildiz, opnieuw ingebracht, dribbelde op en speelde Barron in. De buitenspeler draaide knap weg bij zijn tegenstander en schoot beheerst de bal binnen: 4-1. Zodoende wint Ajax O15 uiteindelijk ruim van de Arnhemmers en door de nederlaag van concurrent PSV O15 heeft Ajax O15 het kampioenschap volledig in eigen hand.

Opstelling Ajax O15:

Engel; Fränkel, Cruden, Kasanwirjo, Bouchouari (68' Van der Aa); De Koning (68' Alvarez Perez), Ayyildiz (41' Ouazane), Acheampong (75' Ayyildiz, opnieuw ingebracht); Barron, Nash, Zinhagel (75' Tilborg).

Wissels Ajax O15:

Bonevacia, Alvarez Perez, Van der Aa, Ouazane, Tilborg.

1-0 Pharell Nash (4')
2-0 Eternal Barron (8')
2-1 pen. Vitesse O15 (40')
3-1 Eternal Barron (63')
4-1 Eternal Barron (80+2')

FT | Ajax O16 - FC Utrecht O16 (3-0)

Ajax O16 heeft met 3-0 weten te winnen van de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Namens de Amsterdamse ploeg waren Miguel João da Silva en invallers Levi Acheampong en D’Angelo Lobman trefzeker. Hiermee sluit de ploeg in stijl de week, waarin het kampioenschap in de voorjaarscompetitie behaald werd, af.

De wedstrijd ging in de openingsfase gelijk op. Ajax kon makkelijk voetballen van achteruit, maar creëerde geen grote kansen in het eerste kwartier. Na achttien minuten kwam FC Utrecht O16 bijna op voorsprong. Op links ontsnapte de linksbuiten van de bezoekers aan de aandacht en hij kon de verre hoek zoeken. De inzet teisterde echter de lat.

Na 25 minuten was dan eindelijk het eerste gevaar van de kant van Ajax O16. João da Silva werd de diepte ingestuurd door Sean Steur. Eerstgenoemde gaf de bal hard voor, maar de voorzet ging aan iedereen voorbij. Een kleine tien minuten later mocht Haniel Pereira da Gama na een rommelige situatie uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn poging ging naast.

Twee minuten later was het wel raak. João da Silva ontving de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied en haalde uit. Zijn schot vloog snoeihard in de rechterkruising: 1-0. Vier minuten later leek het alweer gelijk te gaan worden, maar doelman Aymean El Hani bleek zeer attent bij een gevaarlijke voorzet. Even later was Ajax tweemaal dichtbij de 2-0, maar via onder meer Sanyika Bergtop - die de paal raakte – ging de bal er niet in. Zo ging Ajax O16 rusten met een 1-0 voorsprong.

Na rust was Ajax O16 direct gevaarlijk via João da Silva. De spits brak door en kon schieten, maar de kans kon nog worden verdedigd door een verdediger van FC Utrecht O16. Een paar minuten later moest diezelfde João da Silva een voorzet van Pereira da Gama binnentikken, maar hij raakte de bal compleet verkeerd, waardoor de bal voorlangs ging.

Na 62 minuten kreeg ook FC Utrecht O16 een levensgrote kans, maar bij het afronden trapte een aanvaller van de bezoekers teveel in de grond. Hierdoor kon doelman El Hani de bal simpel oppakken. Zes minuten later was het wel raak aan de andere kant. Invaller Acheampong werd bediend door Pereira da Gama en schoof de bal keurig in de hoek: 2-0. Hierna kon FC Utrecht O16 direct de aansluitingstreffer maken, maar dit wer voorkomen door El Hani en de lat. Vijf minuten later vloog een schot van een speler van FC Utrecht O16 vanaf 25 meter op de paal.

Een minnuut later sloeg Ajax O16 opnieuw onverbiddelijk toe. Amin Bouchouari leek te scoren uit een hoekschop, maar zijn inzet kwam terug van de paal. Lobman kon vervolgens zijn invalbeurt bekronen door de bal in het lege doel te tikken: 3-0. Een schot van FC Utrecht O16 dat volgde landde, niet voor het eerst, op de lat. In blessuretijd kon Acheampong nog zijn tweede maken, maar hij stuitte op de doelman. Zodoende bleef het 3-0.