Ajax kondigt BAVA aan op 21 mei; voorgenomen ontslag Kroes op de agenda

door Jesse ter Haar 358

Bron Ajax.nl

Ajax kondigt BAVA aan op 21 mei; voorgenomen ontslag Kroes op de agenda

door Jesse ter Haar 358

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax belegt op dinsdag 21 mei van dit jaar een Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders, zo maakt de club bekend via Ajax.nl. Tijdens deze bijeenkomst staan er twee hoofdpunten op de agenda, namelijk de uitkomsten van het KPMG-onderzoek naar Sven Mislintat, maar ook het voorgenomen ontslag van de geschorste algemeen directeur Alex Kroes.

'Op 2 april 2024 heeft de Raad van Commissarissen algemeen directeur en directievoorzitter Alex Kroes geschorst, en aangekondigd voornemens te zijn de samenwerking met hem permanent te beëindigen', zo valt te lezen over de situatie rond de bestuurder. 'Dit besluit is genomen nadat de RvC vernam dat Kroes, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen Ajax heeft gekocht.'

Verder wordt aangegeven dat de Raad van Commissarissen van Ajax extern juridisch advies heeft ingewonnen. Hieruit is geconcludeerd dat het meer dan aannemelijk is dat Kroes 'het strafbare feit van handel met voorwetenschap' heeft gepleegd. 'Na zorgvuldige beraadslaging heeft de RvC besloten dat dergelijk handelen van een CEO niet getolereerd kan worden, en dat de positie van Kroes onhoudbaar is.'

De RvC heeft Kroes gevraagd om 'in het belang van Ajax' de eer aan zichzelf te houden en terug te treden, maar hierin is de directeur niet meegegaan. De commissarissen zetten daarom in op zijn ontslag. Dat kan echter niet voordat de aandeelhouders worden gehoord op de BAVA van 21 mei.

Het onderwerp wordt aangehaald tijdens de vergadering en aan de aandeelhouders voorgelegd. Na de BAVA kan én zal de RvC een definitief besluit nemen. Het kan er nog om gaan spannen, want via De Telegraaf kwam naar buiten dat de bestuursraad - die 73 procent van de aandelen bezit - denkt aan het wegsturen van commissarissen én een tweede kans voor Kroes.

Uitkomsten onderzoek naar Mislintat

Naast het rond Kroes lopende proces zullen ook de uitkomsten van het KPMG-rapport over het door Sven Mislintat bij Ajax gevoerde beleid worden besproken. De club bracht de belangrijkste conclusies alvast naar buiten, namelijk dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor belangenverstrengeling van de Duitser met AKA Global, het zaakwaarnemerskantoor dat onder meer de belangen van Borna Sosa behartigt. Er is dan ook geen sprake van aansprakelijkheid voor Mislintat en hoewel hij in enkele gevallen tegen de arbeidsvoorwaarden in heeft gehandeld, gaat de RvC van Ajax niet over op het uitdelen van boetes.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.