Ajax kent geen enkele moeite met Fortuna Sittard en wint ruim

door Jesse ter Haar 1430

Ajax heeft dinsdagavond een overtuigende 0-5 zege geboekt op bezoek bij Fortuna Sittard. Drie dagen na de monsterzege op SC Cambuur bleek de honger naar goals nog niet gestild bij de Amsterdammers. Met weer vijf verschillende doelpuntenmakers werd het doelsaldo opgeschroefd.

De openingsfase in Sittard was direct al voor Ajax. Binnen twee minuten werd het al dreigend via Lisandro Martínez, maar zijn poging werd nog geblokkeerd. Twee minuten later was het Antony die bijna doel wist te treffen. Na een goede voorbereidende actie van Dusan Tadic probeerde de Braziliaan het met een subtiel balletje, maar zijn inzet werd door een verdediger van de doellijn gehaald. Na 11 minuten volgde de derde Ajax-kans. Noussair Mazraoui stuurde Sébastien Haller de diepte in, waarna de spits meteen het doel onder vuur nam. Doelman Yanick van Osch kon echter keren in de korte hoek.

Vrijwel meteen hierna was het alsnog raak voor Ajax. De bal verdween via Ryan Gravenberch onbedoeld voor de voeten van Steven Berghuis, die bekeken raak schoof. Hierna volgde een periode waarin amper tot geen kansen te noteren waren. Mazraoui kreeg de bal op randje zestien aangespeeld door Haller, waarna hij de bal aan kon nemen, keek waar hij hem wilde plaatsen en dat laatste ook succesvol deed. In de korte hoek was hij succesvol voor de 0-2.

Na ruim een halfuur volgde er ook een kans voor Fortuna Sittard. Samy Baghdadi werd links voor het Ajax-doel vrijgespeeld, maar hij mikte via een Ajacied voorlangs. Vijf minuten later sloeg Ajax nog maar eens toe. Edson Álvarez speelde Daley Blind knap vrij aan de linkerkant, waarna de back van dienst voorgaf op Tadic. De captain nam aan, draaide om zijn as en prikte de bal met zijn rechtervoet in de verre hoek. Hiermee was de ruststand bereikt: 0-3.

Na rust voerde Erik ten Hag direct een wissel door. Mohammed Kudus mocht weer eens minuten maken in Ajax 1. De Ghanees verving doelpuntenmaker Berghuis. De eerste kans van de tweede helft was echter voor de thuisploeg. Na een voorzet vanaf links kon er bij de tweede paal gekopt worden, maar Remko Pasveer kon vangen. De eerste poging na rust van Ajax volgde in de 56ste minuut. Kudus kwam naar binnen, keek en haalde uit, maar hij schoot naast. Na een uur voetballen waagde Antony vanaf links ook een poging, maar hij kon de keeper het niet moeilijk maken.

Na zeventig minuten toonde Antony weer eens een flits van zijn kunnen door directe tegenstander George Cox er finaal uit te sprinten. Eenmaal voor het doel echter, verloor hij het overzicht en verzuimde hij de vrijstaande Mohamed Daramy aan te spelen. Diezelfde Daramy was snel hierna verantwoordelijk voor een voorassist. Hij stuurde Tadic weg, die op zijn beurt de bal voor kon geven op Kudus. De invaller kon eenvoudig binnenlopen voor de 0-4.

Vijf minuten later viel ook de 0-5. Nicolás Tagliafico kwam aan de bal in het strafschopgebied, zag Tadic staan en ging de één-twee met hem aan en vervolgens kon de back eenvoudig raak schuiven voor de vijfde van de avond voor Ajax. Hierna stond de wedstrijd in het teken van wissels en kansen ontstonden er niet echt meer. Zodoende hield Ajax opnieuw de nul en wist het opnieuw een overtuigende zege te boeken.