Ajax heer en meester tegen sc Heerenveen tijdens debuut van Grillitsch

door Jesse ter Haar 3927

Ajax heeft zondag een probleemloze overwinning weten te boeken tegen sc Heerenveen. De Friezen kwamen op bezoek in de Johan Cruijff ArenA en waren daar kansloos. Mohammed Kudus scoorde twee goals, terwijl Kenneth Taylor, Davy Klaassen en Brian Brobbey ook doel troffen. Het gebeurde allemaal op de avond van het debuut van Florian Grillitsch. Het slechte nieuws: Calvin Bassey viel geblesseerd uit.

Het was Ajax dat de wedstrijd aftrapte en al direct het initiatief pakte. Al binnen vier minuten leidde dat tot de openingstreffer. Na een heerlijke opening van Daley Blind en snel handelen van Devyne Rensch ontstond er ruimte voor de Amsterdammers, waarna Kudus op een hoog tempo Dusan Tadic bediende. De Serviër gaf vervolgens voor, waarna Klaassen geheel vrijstaand binnen kon koppen. De ploeg van Alfred Schreuder verschafte zich zelf de ruimte door de bal snel te laten gaan.

Na ruim een kwartier zorgde Taylor voor de 2-0. Het was het gevolg van een – zo lijkt het – door Michael Reiziger bedachte variant op een vrije trap. Tadic en Steven Bergwijn namen plaats achter de bal, maar tot ieders verrassing kwam er een pass van de captain op Taylor. De middenvelder handelde snel en plaatste de bal met gevoel in de hoek. Andries Noppert – onderdeel van de voorselectie van het Nederlands elftal – was kansloos. Even hierna waagde Devyne Rensch een poging van afstand. Hij raakte de bal zuiver, maar zijn schot ging voorlangs.

Hierna werd het spel van Ajax ietwat slordiger, wat ervoor zorgde dat er niet echt meer kansen ontstonden. In de 36ste minuut gaf het sc Heerenveen de kans om terug te komen in de wedstrijd. Alex Timossi Andersson kon door een fout bij Ajax alleen op Remko Pasveer af, maar de ervaren keeper kwam snel uit en maakte het de opening onmogelijk om de bal over hem heen te liften. Voor rust waagde Bergwijn het nog met een hard schot, maar Noppert redde knap en even daarna ging de vlag omhoog voor buitenspel. Het laatste moment van de eerste helft was er een van irritatie. Edson Álvarez kreeg geel vanwege het onderbreken van een veelbelovende aanval, waarna hij de wegtrapte. De spelers van sc Heerenveen wilden misschien wel meer dan een gele kaart, maar de scheidsrechter liet zich niet verleiden.

Na rust voerde Ajax direct een wissel door. Rensch verliet het veld en mocht vermoedelijk zijn rust gaan pakken in aanloop naar Liverpool – Ajax, terwijl Jorge Sánchez erin kwam en dus een hele helft mocht meedoen. Net als in de eerste helft wist Ajax ook na rust al snel weer te scoren. Na een corner van Tadic bleef de bal liggen en daar wist Kudus wel raad mee. De Ghanees schoot van dichtbij raak voor de 3-0. Even later probeerde invaller Sánchez het maar eens met een schot van grote afstand, maar die poging ging over. Ajax nam geen gas terug en ging hierna meteen voor de 4-0. Na geschutter in de achterhoede bij sc Heerenveen had Bergwijn een knappe steekpass in huis richting Klaassen, maar de aanvallende middenvelder kreeg de bal niet voorbij Noppert.

De storm van Ajax hield aan en dat resulteerde na een klein uur dan toch in de 4-0. Álvarez zag een loopactie van Sánchez en gaf een goede steekpass op zijn landgenoot. De rechtsback legde de bal vervolgens breed en bood Kudus een niet te missen kans. De Ghanees faalde dan ook niet en tekende voor de vierde treffer van de avond. De pass van Álvarez was meteen zijn laatste kunststukje, want hierna ging hij – samen met Bergwijn – naar de kant. Grillitsch kwam erin voor zijn debuut, terwijl Brobbey ook een halfuur mocht meedoen. De invalbeurt van Brobbey ging niet onopgemerkt voorbij, want de jonge aanvaller trof al snel doel. In de zeventigste minuut werd hij bediend door Tadic, die zijn derde assist van de wedstrijd gaf. Brobbey bleef rustig en schoot overtuigend raak.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd bleef Ajax de ploeg aan de bal, maar de echte nood was er niet meer. Steven Berghuis betrad het veld nog, terwijl ook Lucas Ocampos nog een minuut of twintig mee mocht doen. Het meest opvallende moment van de slotfase was een blessure van Bassey. De verdediger bleef met zijn voet in het gras hangen en bleef liggen met veel pijn. Enkele momenten later stond hij echter alweer op, maar hij kwam niet meer terug in het veld. Ajax wisselde al vijf keer en dus speelde Ajax vanaf de 84ste minuut met tien man. Op sportief gebied gebeurde er hierna niet veel meer en dus eindigde het in 5-0.

Pasveer; Rensch (Sánchez 46'), Timber, Bassey, Blind; Álvarez (Grillitsch 60'), Klaassen, Taylor (Berghuis 67'); Tadic, Kudus, Bergwijn (Brobbey 60').

Stekelenburg, Gorter, Brobbey, Ocampos, Kaplan, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Berghuis, Baas, Magallán.