Ajax kent de laatste jaren weinig problemen in thuiswedstrijden met sc Heerenveen

door Justin Fokkens 111

Ajax treedt zaterdagavond in de Johan Cruijff ArenA aan tegen sc Heerenveen, waar de aftrap zal plaatsvinden om 18.45 uur. De Amsterdammers kunnen in de thuiswedstrijden tegen de Friezen goede cijfers overleggen. De laatste keer dat er in eigen huis punten werden verspeeld was in het seizoen 2018/2019; toen stond er na een spectaculair duel een 4-4 eindstand op het bord.

De editie van vorig seizoen kan bijzonder worden genoemd en zal bij vele Ajacieden nog helder op het netvlies staan. Het thuisduel met Heerenveen was namelijk op 11 mei van dit jaar de kampioenswedstrijd van de Amsterdammers. De Ajacieden wisten deze kans glansrijk te verzilveren door met 5-0 te winnen, waarmee de club zich voor de 36e keer tot landskampioen van Nederland kroonde. In de rust stond al een comfortabele 3-0 voorsprong op het scorebord, door doelpunten van Nico Tagliafico, Steven Berghuis en een strafschop van Sébastien Haller.

Ook in de twee seizoenen daarvoor kende Ajax in eigen huis weinig problemen met sc Heerenveen. In het seizoen 2020/2021 werd een 5-1 overwinning geboekt, terwijl de regerend landskampioen in de jaargang 2019/2020 met een 4-1 zege van het veld stapte. In deze laatstgenoemde editie was opnieuw Nico Tagliafico trefzeker, zelfs tweemaal; Jens Odgaard redde de eer voor de bezoekers uit Friesland.

Het laatste puntenverlies in eigen huis dateert dus alweer van het seizoen 2018/2019. In een waar spektakelstuk eindigde de wedstrijd uiteindelijk in 4-4. De Amsterdammers kwamen via doelpunten van Dusan Tadić en een eigen doelpunt van Pelle van Amersfoort al binnen het halfuur op een 3-1 voorsprong, nadat Lammers tussendoor iets had teruggedaan. Vervolgens kwamen de Friezen vroeg in de tweede helft langszij door doelpunten van opnieuw Sam Lammers en Mitchell van Bergen, waarna Klaas-Jan Huntelaar Ajax in minuut 83 alsnog naar de drie punten leek te schieten. Niets bleek echter minder waar; in de blessuretijd van de wedstrijd wist huidig Ajacied Kik Pierie de gelijkmaker voor sc Heerenveen binnen te werken, waardoor de Amsterdammers tegen duur puntenverlies aanliepen.

De laatste keer dat de Friezen met een overwinning in Amsterdam huiswaarts keerden was in het seizoen 2008/2009. Hoofdtrainer van de Ajacieden was toen Marco van Basten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 0-1 door een doelpunt van Danijel Pranjić. Aan het begin van de tweede helft ontving Thomas Vermaelen een directe rode kaart, waarna de thuisploeg lang met een man minder heeft moeten spelen.

Historie

Ajax speelde in totaal dertig thuiswedstrijden in de Eredivisie tegen sc Heerenveen. Daarin wist het 23 overwinningen te boeken, vier keer gelijk te spelen, en verloor het drie keer. Zaterdag zal de ploeg van trainer Alfred Schreuder op zoek gaan naar een nieuwe thuisoverwinning tegen de Friezen, om zo de foutloze competitiestart een vervolg te geven. Daarvoor zal het wel de tot nu toe minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie moeten verschalken. De bezoekers incasseerden pas één tegendoelpunt in de eerste vijf competitiewedstrijden. De wedstrijd van zaterdagavond staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. De aftrap vindt plaats om 18.45 uur.

Justin Fokkens (e-mail: j.fokkens@ajaxshowtime.com)

Verwacht jij dat Brian Brobbey zaterdag het eerste doelpunt van de wedstrijd maakt? Zet in en ontvang 3,75 keer je inzet!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.