Ajax heeft vijf spelers op scherp staan in restant Eredivisie-seizoen

door Bart Veenstra 73

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft vijf spelers op scherp staan in restant Eredivisie-seizoen

door Bart Veenstra 73

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft in het belangrijke restant van de Eredivisie vijf spelers op scherp staan. Jorrel Hato, Tristan Gooijer, Benjamin Tahirović, Steven Bergwijn en Brian Brobbey zijn bij een eerstvolgende gele kaart in de vaderlandse competitie geschorst. Ajax speelt nog vier duels in de Eredivisie dit seizoen.

In de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie wordt een speler geschorst wanneer hij vijf gele kaarten ontvangt. Daarna volgt een schorsing bij de tiende en elke daaropvolgende gele kaart. Belangrijk om te weten is dat ook de gele kaarten uit de laatste twee speelrondes van het vorige seizoen meetellen. In de laatste twee duels van het vorige seizoen - FC Utrecht-thuis (3-1 winst) en FC Twente-uit (3-1 verlies) - kreeg alleen Steven Berghuis een gele kaart. De spelmaker pakte in het huidige seizoen pas één gele kaart, waardoor de teller voor Berghuis dit seizoen pas op twee gele kaarten staat. De middenvelder annex aanvaller staat al geruime tijd aan de kant en het is nog maar de vraag of hij dit seizoen nog in actie komt.

Dit seizoen pakten vier spelers van Ajax al vier gele kaarten in de Eredivisie. Het gaat om Hato, Tahirović, Bergwijn en Brobbey. Bij een eerstvolgende gele kaart zijn zij geschorst voor het daaropvolgende duel in de Eredivisie. Dit kan ook gebeuren als zij in de laatste wedstrijd van het seizoen nog tegen een gele kaart aanlopen. In dat geval missen zij de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Dit overkwam Edson Álvarez, toen hij in de laatste wedstrijd van het seizoen 2021/22 tegen een schorsing aanliep. Hierdoor miste hij de openingswedstrijd van het seizoen 2022/23 (Fortuna Sittard-uit).

Ook Gooijer moet waken voor een nieuwe gele kaart. De verdediger pakte dit seizoen weliswaar nog geen gele kaart in Ajax 1, maar wel al vier in het shirt van Jong Ajax. De kaarten van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie worden bij elkaar opgeteld. Mocht Gooijer namens Ajax 1 een gele kaart pakken, volgt een schorsing voor Ajax 1. Pakt hij zijn vijfde gele kaart van het seizoen namens Jong Ajax, volgt een schorsing voor een wedstrijd van Jong Ajax.

Behoorlijk wat spelers van Ajax moeten eveneens oppassen

Spelers als Silvano Vos, Kenneth Taylor, Sivert Mannsverk, Mika Godts, Ahmetcan Kaplan en Kristian Hlynsson moeten ook op hun hoede zijn in het restant van het seizoen. Vos werd eerder dit seizoen geschorst en miste daardoor het uitduel met FC Utrecht. Vos had namelijk namens Jong Ajax een gele kaart gepakt tijdens speelronde 37 van het vorige seizoen. Vervolgens pakte hij dit seizoen twee gele kaarten namens Jong Ajax en twee gele kaarten namens Ajax 1. Omdat de laatste gele kaart - thuis tegen AZ (1-2 verlies) - namens Ajax 1 was, werd hij geschorst voor Ajax 1.

Vos pakte dit seizoen in totaal zeven gele kaarten (3 in Ajax 1, 4 in Jong Ajax). Met de gele kaart van vorig seizoen daarbij opgeteld, staat de teller voor de middenvelder dus op acht gele kaarten. Bij een tiende gele kaart volgt een nieuwe schorsing. Taylor en Mannsverk staan op drie gele kaarten dit seizoen en kunnen zich dus nog een gele kaart permitteren, voordat zij op scherp komen te staan. Godts pakte dit seizoen drie gele kaarten namens Jong Ajax. De Belg zou tegen een schorsing aan kunnen lopen als hij nog twee gele kaarten ontvangt namens Ajax 1. Ook Kaplan en Hlynsson kwamen verdeeld over duels van Ajax 1 en Jong Ajax tot drie gele kaarten dit seizoen.

Gele kaarten Ajax 

Zie hieronder een schema met hoeveel gele kaarten de spelers van het eerste elftal tot nu toe hebben verzameld dit seizoen:

Acht gele kaarten Silvano Vos**
Vier gele kaarten Jorrel Hato, Tristan Gooijer*, Benjamin Tahirović, Steven Bergwijn, Brian Brobbey
Drie gele kaarten Kenneth Taylor, Sivert Mannsverk, Mika Godts*, Ahmetcan Kaplan*, Kristian Hlynsson*
Twee gele kaarten Devyne Rensch, Steven Berghuis**, Kian Fitz-Jim***
Een gele kaart Borna Sosa, Branco van den Boomen, Josip Šutalo, Gaston Ávila, Jakov Medić, Anton Gaaei

* = Deze spelers hebben gele kaarten ontvangen namens Ajax 1 en Jong Ajax, dit geldt ook voor Vos.
** = Deze spelers hebben in het vorige seizoen een gele kaart gepakt in een van de laatste twee speelronden van het vorige seizoen. Deze zijn meegenomen naar het huidige seizoen.
*** = Kian Fitz-Jim pakte dit seizoen twee gele kaarten: een namens Excelsior, de ander namens Jong Ajax.

Ajax kent spannend slot van het seizoen

Ajax kent een spannend slot van het huidige seizoen. De Amsterdammers hopen Europees voetbal af te dwingen en daarvoor zal de club minimaal vijfde moeten eindigen. Een vijfde plek kan een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League betekenen, al moet Feyenoord dan zondag wel de bekerfinale van NEC winnen. Bij bekerwinst van Feyenoord zou plek vier een direct ticket voor de Europa League kunnen opleveren. De achterstand op AZ is met zeven punten groot, maar de Alkmaarders hebben een moeilijk programma in het slot van de competitie.

Ook een vijfde plek kan Ajax helpen aan een direct ticket voor de Europa League. Daarvoor is de club afhankelijk van meerdere factoren. Zo moet Feyenoord de beker winnen, moet Aston Villa in de top-vijf eindigen van de Premier League én de Conference League en moet FC Porto de Portugese beker winnen. Vooralsnog is dat allemaal nog mogelijk. Mocht Ajax na het reguliere seizoen play-offs spelen, tellen de gele kaarten niet mee.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.