Ajax haalde tien spelers: hoe brengen zij het er tot nu toe vanaf?

door Bart Veenstra 154

Bron Ajax Showtime

Ajax haalde tien spelers: hoe brengen zij het er tot nu toe vanaf?

door Bart Veenstra 154

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan terugkijken op een bewogen eerste seizoenshelft. De club kende een roerige transferperiode, waarin veel spelers vertrokken en er ook tien nieuwe spelers werden verwelkomd in de hoofdstad. Hoe doen deze aanwinsten het tot dusver? Een overzicht.

Ajax begon het seizoen nog voortvarend, maar halverwege september kwam de klad erin. Er werd vier keer verloren in de Champions League en ook in de competitie ging Ajax kwakkelen. Het elftal van trainer Alfred Schreuder verloor in de laatste week voor de winterstop liefst zeven punten, waardoor niet Ajax, maar Feyenoord de winterkampioen is.

Schreuder liet al vaker weten dat zijn elftal tijd nodig heeft. De grootste oorzaak van het kwakkelende Ajax volgens Ajax zelf? De vele wisselingen in de selectie. Vele (voormalig) basisspelers - André Onana, Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez Nicolás Tagliafico, Ryan Gravenberch, Antony en Sébastien Haller - vertrokken bij Ajax, terwijl ook spelers als Perr Schuurs, Danilo Pereira en Zakaria Labyad Ajax verlieten.

Zodoende was er werk aan de winkel voor het technische duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar. Uiteindelijk werden er tien nieuwe spelers naar Ajax gehaald. Hoe brachten zij het er tot dusver vanaf? Welke aanwinsten zijn tot nu toe succesvol geweest en welke juist niet?

Steven Bergwijn

Eindelijk was het zover: Steven Bergwijn werd door Ajax aangetrokken. De Amsterdamse club probeerde de aanvaller eerder al over te nemen van PSV, waarna het ook al pogingen waagde bij Tottenham Hotspur. De Engelse club ging in de afgelopen zomer dan eindelijk overstag. Ajax moest wel diep in de buidel tasten voor de terugkeer - hij was eerder jeugdspeler in Amsterdam - van Bergwijn: 31,25 miljoen euro betaalden de Amsterdammers voor de aanvaller.

Bergwijn begon het seizoen bij Ajax nog uitstekend. In zijn eerste zeven wedstrijden scoorde hij liefst acht keer. Daarna stokte zijn productie. In de laatste dertien wedstrijden scoorde Bergwijn slechts drie keer. De reden voor de mindere productie van Bergwijn valt te verklaren. Eerder in het seizoen speelde hij nog als linksbuiten, maar na verloop van tijd is hij vooral als rechtsbuiten gaan spelen. Dat gegeven plus dat het team minder is gaan draaien, maakte het voor Bergwijn niet makkelijker.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 21
Aantal minuten: 1687
Doelpunten: 11
Assists: 3

Calvin Bassey

Voor minimaal 23 miljoen euro werd Calvin Bassey overgenomen van Rangers FC. De verdediger, die international voor Nigeria is, kende onder Giovanni van Bronckhorst een goede tweede seizoenshelft bij de Schotse topclub, waarmee hij onder meer de finale van de Europa League-finale bereikte. Het leverde hem een transfer naar Ajax, waar hij de opvolger van Lisandro Martínez is, op.

Nu, enkele maanden na zijn komst, is duidelijk dat Bassey nog niet het niveau van Martínez kan evenaren. Met name aan de bal heeft de verdediger nog stappen te zetten. Verdedigend is het vaak redelijk bij Bassey - al kan het nog beter - maar vooral in het opbouwende vermogen is de Nigeriaans international nog niet zover als Martínez of zijn huidige teamgenoot Daley Blind.

Als speler afkomstig uit het buitenland zou Bassey echter wel de tijd moeten worden gegund. Het is duidelijk dat de verdediger nog stappen moet maken en een meerwaarde is hij nog niet, al heeft het Ajax-publiek bij vlagen wel glimpen van zijn potentie kunnen ontdekken.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 19
Aantal minuten: 1585
Doelpunten: 1
Assists: 4
Aantal keren de nul: 5

Brian Brobbey

Over de transfer van Brian Brobbey is al veel gezegd en geschreven. Ajax zag de spits een jaar eerder transfervrij vertrekken, haalde hem een halfjaar later op huurbasis terug en in de afgelopen zomer keerde hij voor een transfersom van 16,35 miljoen euro definitief terug in Amsterdam. Inderdaad, veel geld voor een speler die je zelf hebt opgeleid en een jaar eerder nog transfervrij vertrok. Aan de andere kant: vind voor een dergelijke transfersom maar eens een betere spits. En: als Brobbey enkele jaren goed presteert, kan hij voor een veelvoud verkocht worden.

Dat Brobbey weinig tijd nodig had om zich aan te passen, stond eigenlijk bij voorbaat al vast. En dat was bij een andere aankoop nog maar de vraag geweest. Brobbey, nog altijd pas twintig jaar oud, scoorde acht keer in de eerste veertien Eredivisiewedstrijden dit seizoen. De spits was niet altijd even constant, maar dat Brobbey zijn waarde zal hebben voor Ajax lijkt buiten kijf te staan.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 20
Aantal minuten: 947
Doelpunten: 8
Assists: 2

Owen Wijndal

Owen Wijndal is bij Ajax de opvolger van Nicolás Tagliafico. De linksback kwam voor tien miljoen euro over van AZ en kende een goede start in Amsterdam. Met Steven Bergwijn leek een nieuwe koppeltje te zijn 'geboren' bij Ajax, al kwam daar al snel een einde aan. Wijndal raakte geblesseerd en stond vervolgens enige tijd aan de kant.

In de daaropvolgende periode zat Wijndal een periode op de bank. Halverwege oktober kwam Wijndal langzamerhand terug in het elftal. Op bezoek bij Rangers FC kende Wijndal een goed optreden en de domper was voor hem dan ook groot toen hij nog voor rust geblesseerd moest afhaken. Voetballend lijkt Wijndal wel mee te kunnen bij Ajax, maar verdedigend kent hij zijn zwaktes. Opvallend feitje: in de negen wedstrijden die Wijndal speelde, hield Ajax geen enkele keer de nul.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 9
Aantal minuten: 553
Doelpunten: 0
Assists: 4
Aantal keren de nul: 0

Ahmetcan Kaplan

De negentienjarige Ahmetcan Kaplan is bij Ajax de opvolger van Perr Schuurs. Laatstgenoemde vertrok in de afgelopen zomer naar Torino. Waar Schuurs nog regelmatig in actie kwam voor Ajax, is het nog altijd wachten op de eerste minuten van Kaplan in het shirt van Ajax.

De Turkse verdediger raakte tijdens de interlandperiode in september geblesseerd aan zijn knie en stond zodoende enige tijd aan de kant. Op bezoek bij Rangers zat Kaplan nog op de bank, maar in de duels met PSV, Vitesse en FC Emmen ontbrak hij weer. Mogelijk was dit vanwege zijn eerdere blessure. Vooralsnog is het nog afwachten om een oordeel te vellen over Kaplan.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 0
Aantal minuten: 0
Doelpunten: 0
Assists: 0
Aantal keren de nul: 0

Francisco Conceição

Francisco Conceição heeft zich in zijn eerste maanden in dienst van Ajax ontpopt tot het lievelingetje van het Ajax-publiek. De Portugese buitenspeler weet de harten van de Amsterdamse fans te veroveren met zijn dribbels en het enthousiasme in zijn spel. Zijn doelpunt in het Champions League-duel met Rangers is tot nu toe zijn absolute hoogtepunt.

Een basisplaats voor Conceição zit er echter nog niet in voor de aanvaller. Schreuder gaf al meermaals aan dat hij zeker potentie ziet in Conceição, maar er zijn ook redenen om hem nog niet vanaf het begin te laten spelen. Allereerst omdat Schreuder het vertrouwen heeft in spelers als Bergwijn en Dusan Tadić, maar ook omdat Conceição op fysiek vlak nog stappen moet zetten. 'Het kan natuurlijk vanaf minuut één, maar hij zal het dan niet lang volhouden, zeg maar. Dan moet je hem toch gaan wisselen', zei Schreuder onlangs.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 8
Aantal minuten: 110
Doelpunten: 1
Assists: 1

Jorge Sánchez

Jorge Sánchez werd in de afgelopen zomer voor vijf miljoen euro overgenomen van Club América. De Mexicaanse rechtsback moest op zijn positie de strijd aangaan met Devyne Rensch. Tot op heden kwam Sánchez al twaalf keer in actie voor Ajax. Een verpletterende indruk heeft hij echter nog niet achtergelaten.

Sánchez krijgt geregeld kritiek te verwerken en zowel aan de bal als in verdedigend opzicht heeft de Mexicaan het lastig. Zeker in de Champions League-wedstrijden tegen Napoli en Liverpool, waarin het tempo flink werd opgeschroefd, bleek Sánchez nog niet van het vereiste niveau. Voor het afschrijven van Sánchez is het nog wel te vroeg. Spelers afkomstig uit het buitenland hebben vaak drie tot zes maanden nodig om te acclimatiseren. Daarnaast is Sánchez terechtgekomen in een team dat niet draait, wat het er ook niet makkelijk op heeft gemaakt. Dat de Mexicaan nog veel te bewijzen heeft, staat echter buiten kijf.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 12
Aantal minuten: 652
Doelpunten: 1
Assists: 1
Aantal keren de nul: 4

Lucas Ocampos

Lucas Ocampos kwam als de vervanger van Antony - die voor honderd miljoen euro naar Manchester United vertrok - naar Ajax. De Argentijn was eerder nog de grote man bij Sevilla, maar was in zijn laatste periode bij de Spaanse club niet altijd basisspeler meer. In eerste instantie leek het erop dat Ajax Ocampos zou kopen - een bedrag van twintig miljoen euro werd genoemd - maar uiteindelijk werd hij voor één jaar gehuurd met een huursom van vier miljoen euro.

Op dit moment lijkt het erop dat die vier miljoen euro weggegooid geld is. Ocampos kwam pas 114 minuten - verdeeld over zes wedstrijden - in actie voor Ajax. Qua doelpunten en assists staat de teller nog op nul. Schreuder gaf onlangs aan dat Ocampos zijn best doet op de trainingen, maar dat hij op dit moment de voorkeur geeft aan andere spelers. Zo heeft Conceição een streepje voor op de Argentijn. De kans dat we Ocampos na de winterstop nog terugzien in het shirt van Ajax lijkt klein. Naar verluidt keert hij snel terug bij Sevilla.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 6
Aantal minuten: 114
Doelpunten: 0
Assists: 0

Lorenzo Lucca

Lorenzo Lucca is dit seizoen gehuurd van AC Pisa. Ajax betaalde de Italiaanse club uit de Serie B een huursom van één miljoen euro. Lucca heeft dit seizoen de kans zich te bewijzen tegenover de Ajax-leiding. Vooralsnog gebruikt trainer Alfred Schreuder Lucca als pinch-hitter. Zo wist hij onlangs nog een nederlaag van Ajax tegen Vitesse (2-2) te voorkomen door voor de 2-2 te zorgen, terwijl hij eerder nog de aansluitingstreffer maakte in de verloren topper tegen PSV (1-2).

Met Brobbey en Mohammed Kudus als concurrenten in de spits heeft Lucca het niet makkelijk, maar als invaller weet Lucca wel wat teweeg te brengen. Daarnaast liet Lucca bij Jong Ajax met vier goals en één assist in vier duels ook al het nodige zien. In de tweede seizoenshelft zal Lucca zeker nog meer kansen krijgen om zich te bewijzen. Op dit moment lijkt het nog te vroeg om te zeggen of Ajax de optie tot koop wel of niet moet lichten.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 8
Aantal minuten: 75
Doelpunten: 2
Assists: 0

Florian Grillitsch

Florian Grillitsch kwam in de afgelopen transferperiode op transfervrije basis over van Hoffenheim. De Oostenrijker is wisselspeler en geldt bij Ajax als de back-up van Edson Álvarez. Schreuder, die Grillitsch goed kent, gebruikt de middenvelder echter nauwelijks. Zelfs tegen Vitesse, toen Álvarez geschorst was, bleef Grillitsch op de bank.

Tot nu toe speelde Grillitsch 216 minuten voor Ajax, verdeeld over vijf wedstrijden in de Eredivisie (163 minuten) en vijf duels in de Champions League (53 minuten). Vanwege het geringe aantal speelminuten - vooral korte invalbeurten - is het vooralsnog lastig te zeggen hoeveel waarde Grillitisch kan hebben voor Ajax. Van een potentiële basisspeler op het gewenste Champions League-niveau lijkt echter geen sprake te zijn.

Statistieken:
Gespeelde wedstrijden: 10
Aantal minuten: 216
Doelpunten: 0
Assists: 0

Voorlopige conclusie over transferzomer Ajax

Harde conclusies over de zomeraanwinsten van Ajax trekken is op dit moment nog niet mogelijk. Heel Ajax is op dit moment zoekende, zo ook de spelers en zeker de buitenlandse aanwinsten. Duidelijk is wel dat er nog veel ruimte is voor verbetering en het lijkt er dan ook op dat sommige spelers nog meer tijd nodig hebben, zoals bijvoorbeeld Bassey of Sánchez, om volledig tot wasdom te komen. Vergeet bovendien niet: ook Lisandro Martínez en Edson Álvarez waren in hun eerste seizoen bij Ajax niet zo goed als dat ze uiteindelijk werden of zijn.

Van recordaankoop Bergwijn zal meer verwacht zijn, maar over de aanvaller kan gezegd worden dat hij lang niet altijd op zijn favoriete positie (linksbuiten) speelt en het ook niet gewend is - vanwege zijn plek op de bank bij Tottenham Hotspur - om veel wedstrijden achter elkaar te spelen, zoals Schreuder enkele keren aangaf.

Dat lang niet alle aanwinsten een basisplaats hebben bij Ajax is ook niet per se slecht, al wordt daar wel vaak over iets over gezegd en geschreven. Van de tien zomeraanwinsten zijn meerdere spelers gehaald voor de toekomst dan wel de breedte van de selectie. Het is dan ook niet raar dat niet alle aanwinsten een basisplaats hebben bij Ajax.

Dat niet alle aanwinsten zijn geslaagd, is ook niet per se vreemd. Ook onder Marc Overmars, de voormalig directeur voetbalzaken die vaak werd geloofd, waren er geregeld spelers die niet konden slagen bij Ajax. Pas na afloop van dit seizoen kan er, zeker over buitenlandse aanwinsten, pas écht een conclusie worden getrokken over het aankoopbeleid van Ajax in de afgelopen zomer.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.