Ajax en Olympique Marseille spelen gelijk in vermakelijk duel

door Jon van Dam 9585

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League met 3-3 gelijkgespeeld tegen Olympique Marseille. Carlos Forbs, Steven Berghuis en Kenneth Taylor zorgden voor de doelpunten aan Amsterdamse zijde. Zondag wacht De Klassieker.

Ajax had na de nederlaag tegen FC Twente wat recht te zetten en begon ook flitsend aan de wedstrijd. Na negen minuten werd een lange bal ongelukkig verwerkt door Olympique Marseille, waardoor Forbs plotseling voor de keeper kwam te staan. De Portugees bleef ijzig kalm en troefde keeper Pau López af met een lage schuiver in de hoek. Ajax had daardoor de start waar het van tevoren voor had getekend: 1-0.

Na de openingstreffer kwamen de bezoekers wat meer uit hun schulp. Eerst schoot rechtsback Jonathan Clauss een vrije trap over het doel van doelman Jay Gorter. Enkele minuten later moest de goalie van Ajax wel in actie komen. Na getreuzel van Anton Gaaei leed Ajax balverlies en kwam Pierre-Emerick Aubameyang in scoringspositie. De één-op-één-situatie kon niet worden benut door de spits uit Gabon. Door een goede redding van Gorter bleef Ajax op de been.

Ajax al snel op een 2-0 voorsprong

In de twintigste minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. Eerst kreeg Kenneth Taylor een enorme mogelijkheid om te scoren. Zijn inzet werd gekeerd door López waardoor Ajax een corner kreeg. Uit de corner van Borna Sosa schoot Berghuis knap raak. Nog geen drie minuten later incasseerde Ajax de 2-1. Na een pass van Amine Harit ging Clauss makkelijk voorbij aan Sosa en Benjamin Tahirović. De rechtsback haalde hard uit in de verre hoek en liet Gorter kansloos.

Het publiek in de Johan Cruijff ArenA kreeg geen mogelijkheid om tot rust te komen aangezien Ajax op zijn beurt weer een grote kans kreeg. Uit een voorzet van Sosa belandde de bal voor de voeten van Brian Brobbey. De spits van Ajax legde de bal panklaar voor Taylor, maar de middenvelder schoot de bal wild over het doel. Nadat een aantal grote kansen voor Olympique Marseille onbenut zijn gebleven was het in de 38e minuut wel raak voor de gasten. Harit verzorgde de assist voor Aubameyang en de spits schoot de bal knap binnen in de korte hoek.

Volop mogelijkheden voor beide ploegen in eerste bedrijf

Ajax en Olympique Marseille kregen beiden nog een flinke mogelijkheid in de slotfase van de eerste helft. Eerst bracht Gorter goed redding op een schot van Marokkaans international Azzedine Ounahi. Twee minuten later kwam Steven Bergwijn in kansrijke positie. De aanvoerder van Ajax schoot de bal op de benen van Samuel Gigot, terwijl afgeven op Taylor ook tot de opties behoorde. Na nóg een kans voor Ounahi vond arbiter Maurizio Mariani het mooi geweest. Rust in Amsterdam.

In het tweede bedrijf wisselde Maurice Steijn gelijk. Silvano Vos verving Tahirović op het middenveld. In de 52e minuut nam Ajax weer de leiding. Berghuis gaf de bal mee aan Forbs, die vanaf de rechterkant voorgaf op Taylor. De middenvelder van Ajax wist in de zestien af te ronden en zijn ploeg daarmee op 3-2 te zetten. Keeper López leek de bal in eerste instantie te kunnen keren, maar de bal verdween klungelig in het doel.

Na driekwart wedstrijd liet Ajax een enorme kans liggen op de 4-2. Brobbey kon na balverlies van Chancel Mbemba richting de keeper van Olympique Marseille lopen. De spits behield het overzicht en legde de bal af op Bergwijn. Echter werd zijn schot gestopt door keeper López. In de daaropvolgende minuten golfde het spel op en neer. Zowel Ajax als Olympique Marseille kwam zo nu en dan in de buurt van het vijandelijke doel. Tot echt grote kansen leidde dit niet.

Kwetsbaar Ajax krijgt wederom makkelijke tegengoal om de oren

Een kwartier voor tijd viel alsnog de gelijkmaker voor Olympique Marseille. Aubameyang kon vanaf de linkerflank ongehinderd naar binnen dribbelen en met rechts uithalen. Gorter toucheerde de bal lichtjes, maar kon niet voorkomen dat de ervaren spits de 3-3 op het scorebord zette. In de 85e minuut bracht Steijn Chuba Akpom en Branco van den Boomen. Het duo verving respectievelijk Brobbey en Berghuis.

In de 90e minuut kreeg Ajax nog een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd alsnog te winnen. Sosa stoomde op via de linkerkant en gaf een voorzet op Akpom. Uiteindelijk belandde de bal gelukkig bij Taylor die de bal met zijn hak controleerde. De middenvelder schoot uiteindelijk hoog over. Silvano Vos ontving in de 91e minuut zijn tweede gele kaart, nadat hij zijn eigen fout wilde herstellen.

Door het gelijkspel van Ajax en Olympique Marseille staan beide ploegen op één punt na het eerste duel in de Europa League. In Engeland wist AEK Athene knap te winnen van Brighton & Hove Albion. De Grieken staan zodoende op de eerste plaats in groep B. Op 5 oktober gaat Ajax op bezoek in Athene. Dan wacht de uitwedstrijd tegen de plaatselijke AEK.

Gorter; Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa; Tahirović (Vos 46'), Berghuis (Van den Boomen 85'), Taylor; Forbs (Ávila 90'), Brobbey (Akpom 85'), Bergwijn ( Medić 90')

Pasveer, Ramaj, Rensch, Akpom, Mannsverk, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Van den Boomen, Vos, Ávila, Godts