Aanvallend onmachtig Jong Ajax ziet zegereeks in Helmond ten einde komen

door BadembaBarrie 47

Helmond Sport heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van Jong Ajax. In Stadion de Braak wist de thuisploeg Jong Ajax van het creëren van kansen af te houden en was het zelf gevaarlijk uit de omschakeling. De Amsterdamse beloften pakten nog wel de leiding, maar waren uiteindelijk niet in staat die uit te bouwen of vast te houden: 3-1.

De wedstrijd begon rustig. Jong Ajax kreeg de bal en zocht een opening in de Helmondse defensie. Dat probeerde het in de openingsfase vooral met balletjes van op de helft van de tegenstander over de verdediging heen, maar dat leverde weinig op. Helmond loerde intussen op de omschakeling en leek een paar keer te kunnen profiteren van de ruimte achter de Amsterdamse defensie.

Even leek de thuisploeg ook op 1-0 te komen toen Bryan van Hove de bal goed voortrok en zowel Jossue Dolet als Jelle Goselink de bal voor het intikken leken te hebben. Beiden kwamen er echter niet aan en een minuut later lag de bal er aan de andere kant van het veld wel in. Naci Ünüvar, die ditmaal als rechtsbuiten speelde, dook aan de linkerkant van de zestien ineens op, waagde een poging en zag de bal via een tegenstander en de binnenkant van de paal in het doel verdwijnen.

In het vervolg kreeg Jong Ajax iets meer grip op de wedstrijd, zonder dat het ineens kans na kans creëerde. Een vrije trap van Max de Waaldie maar net langs de kruising zeilde was het belangrijkste wapenfeit. Helmond Sport bleef bovendien gevaarlijk met voorzetten vanaf de flanken, maar de spitsen Dolet en Goselink hadden het vizier niet op scherp.

Kort voor rust kwam Helmond dan toch op 1-1. Na een lange periode zonder al te veel aanvallende dreiging van één van beide kanten, kwam de thuisploeg er uit de omschakeling gevaarlijk door over de rechterflank. Jellert van Landschoot werkte de daaropvolgende voorzet van Boyd Reith in eerste instantie nog tegen Jay Gorter aan, maar de bal kaatste terug op het lichaam van de Helmondse linksbuiten en stuiterde zo zonder bewuste inzet van Van Landschoot alsnog in het doel.

Vlak na rust volgde een nieuwe klap voor Jong Ajax. Kian Fitz-Jim zag een poging van randje zestien gepakt worden door doelman Mike Havekotte en uit de tegenaanval vond Sander Vereijken Dolet met een lage voorzet. De spits was ditmaal wel trefzeke ren zette zijn ploeg zo op voorsprong. Het leidde een hachelijke periode voor Jong Ajax in waarin het even m et de rug tegen de muur kwam te staan en Gorter een paar keer handelend moest optreden, iets wat de hele eerste helft nog niet gebeurd was.

Jong Ajax zocht aan de hand van onder anderen Ünüvar wel naar openingen in de Helmondse defensie, maar schoot in de eindfase telkens tekort. De grootste kans was er voor invaller Christian Rasmussen, die na een lange bal vrij leek te komen voor doelman Havekotte. De aanname van de Deen liet echter te wensen over en dus ging de kans voorbij.

Een kleine tien minuten later besliste Helmond Sport het duel. Een corner van de rechterkant viel voor de voeten van Van Landschoot die met een poging die in het dak van het doel belandde, voor zijn tweede treffer van de avond tekende. Jong Ajax probeerde het in het vervolg nog wel en kwam middels een fraaie vrije trap van Ünüvar nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar de bal scheerde langs de verre kruising, waardoor het duel uiteindelijk in 3-1 eindigde.