Yildrim hielp Kaplan: 'Als je continu in je eentje bent, is het allemaal heel lastig'

door Jari Perridon 24

Bron Voetbal International

Yildrim hielp Kaplan: 'Als je continu in je eentje bent, is het allemaal heel lastig'

door Jari Perridon 24

Bron Voetbal International

Ahmetcan Kaplan ging gedurende zijn blessure door een fysiek zware periode, maar ook mentaal werd hij op de proef gesteld. Op het moment dat de jongeling zijn blessure opliep was hij pas een paar maanden in Nederland. Hij woonde voor het eerst op zichzelf, sprak de taal nog niet en dus brak er een lastige periode voor hem aan. Tijdens de herstelperiode heeft de centrale verdediger veel gehad aan Atilla Yildirim, de assistent-trainer van Ajax O14 en Ajax Zaterdag.

De twee bouwden in deze periode een bijzondere vriendschap op. Yildrim kreeg van Niels Wijne, hoofd medische staf van Ajax, de vraag of hij Kaplan wilde bijstaan tijdens het revalidatieproces. 'Hij kende mij amper, maar ik heb dezelfde weg bewandeld als hij, maar dan andersom’, vertelt Yildrim tegenover Voetbal International. Yildrim besloot op zijn twintigste om in Turkije te gaan voetballen, maar kende in tegenstelling tot Kaplan wel de taal. 'Ik kon me wel voorstellen hoe zwaar hij het zou krijgen. Zeker omdat hij nog zo jong is en in een volledig nieuwe omgeving was. Als je dan geblesseerd raakt, val je in een zwart gat. Ik denk dat het hem veel heeft geholpen dat we heel veel contact hadden met elkaar.'

Yildrim ging met de Kaplan op pad

Kaplan moest lange tijd toekijken hoe zijn ploeggenoten op het veld trainden, terwijl hij binnen aan zijn herstel werkte. Yildrim hielp hem door die periode heen en ging met de jongeling op pad. 'We hebben veel dingen gedaan samen. Zo heb ik hem Amsterdam laten zien, zijn we naar musea geweest en heb ik hem laten zien waar Ajax voor staat, zodat hij dat beter begreep. Als je continu in je eentje bent, is het allemaal heel lastig.' Yildrim en Kaplan spreken elkaar nu dagelijks. De oud-prof probeert de jonge verdediger overal zoveel mogelijk bij te betrekken. Zo nodigde hij hem bijvoorbeeld uit op de verjaardag van zijn zoontje.

Kaplan is een vechter

Afgelopen zomer zag Kaplan er veel concurrenten bijkomen. Ajax haalde Josip Šutalo voor een fors bedrag binnen. Ook Jakov Medic en Gastón Ávila werden aangetrokken, terwijl Jorrel Hato een stormachtige ontwikkeling doormaakte, maar Kaplan raakte niet in paniek. Volgens Yildrim is Kaplan 'een vechter, iemand met de juiste mentaliteit die wil slagen in topsport.'

Op 25 oktober van het afgelopen jaar maakte de Turkse verdediger zijn debuut bij Jong Ajax. In de daaropvolgende wedstrijden laat hij zien wat hij in huis heeft. 'Bij Trabzonspor viel mij op hoe goed hij voor zijn leeftijd was', stelt Yildrim. 'Turkse verdedigers zijn voornamelijk heel sterk en voetballend oké, maar bij Ahmetcan zag ik meer dan dat. Hij was anders dan andere verdedigers en bij Jong Ajax zie ik wat ik bij Trabzonspor ook al zag: die kracht, de harde inspeelpass, crosspasses, snelheid, spelintelligentie, kopkracht.' Volgens Yildrim heeft de centrale verdediger alles in huis wat een Ajax verdediger moet hebben. Afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen AZ, mocht de verdediger eindelijk zijn kunsten laten zien in de hoofdmacht van Ajax.

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.