Ajax heeft weinig baat bij systeemwijziging en gaat onderuit tegen AZ

door BadembaBarrie 9540

Bron AS

Ajax heeft weinig baat bij systeemwijziging en gaat onderuit tegen AZ

door BadembaBarrie 9540

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax is zondagmiddag tegen de zoveelste domper van het seizoen 2023/24 aangelopen. Op bezoek bij AZ was een overwinning cruciaal om in de competitie nog aan iets meer dan de vijfde plek te mogen denken. Vanaf het begin werd echter duidelijk dat er voor de Amsterdammers bijzonder weinig in zat. Twee doelpunten van Ruben van Bommel deden de ploeg van John van ’t Schip uiteindelijk de das om: 2-0.

Ajax begon het duel in een 3-4-2-1 formatie. Daarin speelde het vanaf de eerste minuut in een meer afwachtend houding en liet het AZ grotendeels het spel maken. Dat leidde niet direct tot veel grote kansen, maar de eerste keer dat dat wel gebeurde, was het ook meteen raak. Anton Gaaei verloor een duel langs de zijlijn en Ruben van Bommel kon er met de bal vandoor. Hij ging eenvoudig voorbij Devyne Rensch en liet Diant Ramaj kansloos in de korte hoek: 1-0.

Het dwong Ajax om meer te gaan ageren, maar tot Amsterdamse kansen leed het niet. De bezoekers bleven vaak gedwongen om AZ op te vangen en zo goed als mogelijk tegen te houden. Dat lukte in die zin dat AZ de kansen niet aaneen reeg. Een mislukte kopbal van Vangelis Pavlidis en een poging voorlangs van Kristijan Belic waren de Alkmaarse wapenfeiten in het eerste kwartier. Om te zeggen dat dat de verdienste van Ajax was zou echter te veel eer zijn.

Het duurde lang voor Ajax er iets tegenover wist te stellen, maar na een halfuur was daar plots een aardige kans. De Amsterdammers voetbalden zich voor het eerst in de wedstrijd goed onder de Alkmaarse druk uit en via onder meer Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson kreeg Anton Gaaei rechts in de zestien kans om uit te halen. Het schot, laag richting verre hoek, was niet slecht, maar Mathew Ryan kreeg zijn rechterhand ertegen. Niet veel later kreeg ook Taylor uit een afvallende bal een goede mogelijkheid. Maar zijn poging, weliswaar van dichtbij, maar ook vanuit een lastige hoek, ging via een tegenstander voorlangs.

Andersom had het ook zomaar 2-0 kunnen worden. Doelpuntenmaker Van Bommel kreeg een enorme schietkans vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zag de bal langs de voor hem verkeerde kant van de paal schieten. Nu was het woord ‘goed’ op geen van de Ajacieden echt van toepassing, sprong Gaaei er in negatieve zin tussenuit. Kort na de kans van Taylor leed de rechtsback niet voor het eerst in de wedstrijd slordig balverlies, waardoor AZ er even met drie tegen één uit leek te kunnen komen. Taylor kon de teruggetrokken bal nog net onderscheppen met een sliding en tikte hem rakelings naast.

Gaaeis balverlies bleek voor Van ’t Schip de spreekwoordelijk druppel. Een kleine tien minuten voor rust haalde hij zijn rechtsback naar de kant en bracht hij Ahmetcan Kaplan, die daarmee zijn officiële debuut in Ajax 1 maakte. Na de entree van de Turk kwam Branco Van den Boomen nog dichtbij de 1-1, maar hij schoot al vallend naast.

Na rust viel er minder te beleven in het AFAS Stadion. De eerste twintig minuten zagen enkele schoten over en weer, zonder echt grote kansen. In een herhaling van de eerste helft leverde de eerste echt grote kans voor AZ wel weer gelijk een doelpunt op, opnieuw van Van Bommel. Mayckel Lahdo won in twee instanties zijn duel van Kaplan en trok laag voor op de vrijstaande Van Bommel. Die legde aan en schoot zijn tweede van de middag binnen.

Direct daarna mocht Ajax even ruiken aan de aansluitingstreffer. Kristian Hlynsson vond zichzelf plots in vrije positie in de zestien. Hij worstelde echter met het goed onder controle krijgen van de bal. Toen dat eenmaal gelukt was, leek afgeven op bijvoorbeeld Brian Brobbey ook nog een optie, maar de IJslander koos voor eigen succes en zag Ryan zijn poging uit een lastige hoek keren.

De verhoudingen waren daarna duidelijk. Ajax moest en zocht, maar kon niet, AZ hoefde niet meer en bleef eenvoudig overeind. Van ’t Schip trachtte met zijn wissels nog enig verschil te maken. Vlak voor de 2-0 was Chuba Akpom er al bijgekomen voor Benjamin Tahirovic en in de slotfase werden ook Sivert Mannsverk en Julian Rijkhoff nog van stal gehaald om te proberen een verschil te maken. Het mocht allemaal niet baten.

Kort voor tijd leek Ajax het nog even spannend te gaan maken. Brian Brobbey werd bediend door Taylor, speelde zijn directe tegenstander rustig uit en schoot de bal in de verre hoek. Een VAR-check beslechtte het lot van de Amsterdammers echter: buitenspel, geen doelpunt, geen eer waar die niet op zijn plaats was.

Klik hier voor de actuele stand van de Eredivisie!

Opstelling AZ:

Ryan; Sugawara, Goes (90+3' Penetra), Bazoer (84' Martins Indi), Moller Wolfe; Clasie, Belic (67' Lahdo), D. de Wit; Mijnans (84' Van Brederode), Pavlidis, Van Bommel (84' Poku).

Wissels AZ:

Verhulst, Kuijsten, Addai, Dantas, M. de Wit, Kasius, Lahdo, Martins Indi, Penetra, Poku, Van Brederode, Zeefuik.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gaaei (36' Kaplan), Rensch, Šutalo, Hato, Sosa; Van den Boomen (80' Mannsverk), Tahirovic (64' Akpom), Taylor; Hlynsson (80' Rijkhoff), Brobbey.

Wissels Ajax:

Rulli, Gorter, Akpom, Banel, Fitz-Jim, Forbs, Henderson, Kaplan, Mannsverk, Medic, Rijkhoff.

Doelpunten:

1-0 Ruben van Bommel (7')
2-0 Ruben van Bommel (67')

Bijzonderheden:

- Het Algemeen Dagblad verwacht geen wijzigingen in de startopstelling van de Amsterdammers.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.