VI analyseert hoe ongunstig de market pool-verdeling is voor Ajax en Feyenoord

door Bart Veenstra 25

Bron Voetbal International

VI analyseert hoe ongunstig de market pool-verdeling is voor Ajax en Feyenoord

door Bart Veenstra 25

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

De huidige market pool-gelden van de UEFA zijn op dit moment nadelig voor Ajax en wellicht straks ook voor Feyenoord. Voetbal International deed een analyse naar de inkomsten bij deelnemende Champions League-clubs en ziet een groot verschil tussen Nederlandse clubs en de rest van de deelnemers.

Volgens het medium vindt de UEFA het rechtvaardig om de teams afkomstig uit landen met de beste tv-contracten ook het beste te belonen. 'Zij zijn immers bepalend voor het commerciële succes van de Champions League. 15 procent van de totale premiepot wordt gereserveerd voor de market pool. Dit komt in de Champions League neer op een pot van 300 miljoen per jaar', schrijft Voetbal International.

Het is volgens Voetbal International onduidelijk welke formule de UEFA hanteert om de 300 miljoen euro te verdelen. Dit zou komen doordat de UEFA geen mededelingen doet over de contracten met zendgemachtigden. De UEFA verkoopt de mediarechten iedere drie jaar opnieuw. In het seizoen 2021/22 ging een nieuwe cyclus in en die loopt tot en met het seizoen 2023/24. De UEFA heeft nu pas inzicht gegeven over de betaalde premies in 2021/22 en zodoende is nu pas duidelijk hoe de market pool-verdeling er in deze periode uitziet.

Voetbal International weet dat topclubs die in een grote en sterk concurrerende tv-markt zijn gevestigd in het voordeel zijn. Deelnemers uit 'het kleine Nederland', met een ingewikkeld georganiseerd tv-bestel, zouden dan ook in het nadeel zijn. 'Voor Ajax was het tijdens de vorige cyclus slecht nieuws dat Talpa voor een dubbeltje op de eerste rang zat', schrijft het medium, dat erop wijst dat er tussen 2018 en 2021 slechts twee miljoen euro per seizoen beschikbaar was uit de market pool.

In 2021 gingen de uitzendrechten van de Champions League naar RTL, al schoot de Erevisie daar niets mee op. De UEFA reserveerde voor de Nederlandse ploegen vorig seizoen slechts 2,1 miljoen euro. Hiervan ging 1,9 miljoen naar Ajax, terwijl PSV - dat in de play-offs al werd uitgeschakeld - twee ton ontving.

Grootste aandeel is voor Frankrijk

Het grootste aandeel wordt binnengehaald door Frankrijk. De afgevaardigden uit de Ligue 1 verdelen 63 miljoen euro aan market-pool-gelden. De uitzendrechten in Frankrijk zijn mede gekocht door beIN, een tv-zender dat net als Paris Saint-Germain eigendom is van Qatar. Een volledige ranglijst, waarin Nederland op plek negen staat, is via deze link te zien.

Voetbal International ziet Zweden als de verrassing in het overzicht. De commerciële zender TV4 Media betaalt de hoofdprijs voor de rechten, want Malmö FF kreeg voor zijn deelname in het vorige seizoen liefst 16,5 miljoen euro aan market-pool-geld. Dat is acht keer zoveel als Ajax. Uiteindelijk blijkt verder dat de Champions League-deelnemers uit de vijf toplanden ongeveer 90 procent van de 300 miljoen euro aan market pool-geld verdelen. 'Het frustrerende voor de clubs uit de subtoplanden is dat ze op deze parameter geen enkele invloed kunnen uitoefenen', voegt Voetbal International er nog aan toe.

Lees hier hoeveel Ajax dit seizoen in totaal ophaalde aan zijn deelname aan de Champions League.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.