Slot: 'De 1-1 zag je wel een beetje aankomen'

door Brent Tomassen 8

Bron ESPN

Bron ESPN

Arne Slot zag dat Feyenoord de wedstijd tegen Ajax bijna volledig onder controle had, op tien minuten na. Uitgerekend in die periode wist Ajax de gelijkmaker te scoren, maar Slot kan met een goed gevoel terugkijken op De Klassieker en merkte dat zijn tactiek goed werkte.

'De eerste helft vond ik ons heel agressief in het drukzetten, daar staan we ook bekend om', vertelt Slot bij ESPN. 'Ook de eerste twintig minuten van de tweede helft waren we gevaarlijk met schoten van Danilo, Orkun Kökcü en Szymanski. Alleen toen ontstond er een fase waarin ze (Ajax, red.) wel een paar keer ons middenveld overliepen, waarin het lijkt alsof we vermoeid zijn.' Met de nadruk op "lijkt", is de uitleg van de Feyenoord-coach. 'Want na de 1-1 waren we weer vol bezig om de 2-1 te maken. Dan blijft het wel zo dat ze eruit kunnen komen.'

Slot ziet dat Feyenoord het de laatste jaren vaak moeilijk had tegen Ajax, maar er lijkt iets te zijn veranderd in de ogen van de trainer. 'Ik denk dat de laatste jaren een Feyenoord-Ajax voornamelijk eenrichtingsverkeer was, niet die van vorig jaar overigens. Toen waren we er ook al dichtbij. Maar vandaag hebben we ze constant op hun helft proberen vast te zetten, op tien minuten na en toen viel de 1-1. Die zag je in die tien minuten ook wel een beetje aankomen.'

De trainer zag dat Mohammed Kudus uit de wedstrijd gespeeld werd door Lutsharel Geertruida, die vaak goed doordekte op de spits annex aanvallende middenvelder. Daar heeft de oefenmeester wel een verklaring voor. 'Je kunt pas uitzakken als spits als je elftal een keer rustig aan de bal is. En ik denk niet dat Ajax tijdens de wedstrijd, op tien minuten na, rustig aan de bal is geweest.'