'Overmars' hart onherstelbaar beschadigd na recent hartinfarct'

door Jesse ter Haar 83

Bron De Telegraaf

'Overmars' hart onherstelbaar beschadigd na recent hartinfarct'

door Jesse ter Haar 83

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Het hart van Marc Overmars is onherstelbaar beschadigd, zo blijkt uit informatie van De Telegraaf. De voormalig directeur voetbalzaken van Ajax werd onlangs getroffen door een hartinfarct en heeft nog een lange weg te gaan in zijn herstel.

Door het infarct heeft Overmars tijdelijk een zuurstofgebrek gehad, wat ervoor heeft gezorgd dat een deel van zijn hartspier het heeft begeven. Hierdoor kan het hart nog dertig in plaats van zestig tot zeventig procent van zijn volume uitpompen. Afgelopen maandag was Overmars voor het eerst weer aanwezig bij Royal Antwerp, maar hij is nog allerminst hersteld en zodoende nog niet klaar om weer volledig aan het werk te gaan. Vrienden en bekenden van Overmars geven die informatie en dat wordt door de bestuurder bevestigd.

Het infarct dat Overmars trof was een zwaar infarct, zo kreeg hij te horen. Eén dag voor oudejaarsdag kreeg hij het infarct, waarna hij zelf 112 belde en binnen no-time per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Zijn grote kransslagader bleek verstopt, waarna hij werd gedotterd en er een stent werd geplaatst. Zijn behandeling is echter nog niet geheel afgerond, want momenteel zit er nog een bloedprop in zijn hart. Door middel van het slikken van bloedverdunners moet die worden verwijderd.

Luuk Otterspoor, cardioloog werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, geeft aan dat bij een hartinfarct pas ongeveer een halfjaar later de precieze schade kan worden bepaald. 'Nu is nog sprake van de acute fase, het hart heeft net een klap gehad. Waarschijnlijk – want dat is bij zeventig procent van de patiënten zo – zal de pompfunctie van het hart nog een aantal procent verbeteren. Dat komt in dat geval doordat een deel van de cellen herstelt en het hart gaat compenseren.'

De gevolgen voor Overmars

Wat vast lijkt te staan, is dat Overmars zijn infarct de rest van zijn leven met zich zal meedragen. Dat wil zeggen: hij zal er altijd medicijnen voor blijven slikken. 'Patiënten kunnen moe zijn, kortademig worden en vocht vasthouden. Bovendien kunnen hartritmestoornissen ontstaan, maar ook komt het voor dat patiënten nauwelijks tot geen klachten hebben. In algemene zin kan worden gezegd dat het belangrijk is om af te vallen, veel te bewegen en – als diegene dat deed – te stoppen met roken.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.