Nederlandse jeugdopleider: 'Hij is een "student of the game" en wilde bij iedereen informatie ophalen'

door Jari Perridon 29

Bron NOS

Nederlandse jeugdopleider: 'Hij is een "student of the game" en wilde bij iedereen informatie ophalen'

door Jari Perridon 29

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Fouad El Fdil, hoofd jeugdopleiding bij NAC Breda, werkte twee jaar samen met Francesco Farioli bij de Qatarese Aspire Academy. Wat hem opviel was de leergierigheid van de 35-jarige Italiaan, zo valt te lezen bij de NOS. Ook Calvin Stengs werkte kort samen met de Italiaan bij OGC Nice. Farioli lijkt de nieuwe hoofdtrainer te worden van Ajax. Momenteel moeten de Amsterdammers wachten op OGC Nice om vervolgens het papierwerk in orde te krijgen.

'Hij is een student of the game en wilde bij iedereen informatie ophalen', begint El Fdil over zijn ervaringen met de Italiaan. Farioli schreef zijn afstudeerscriptie over de filosofie van het keepen. Ook schreef hij artikelen over tactische concepten. Als keeperstrainer bracht hij zijn theorie in de praktijk. Dit deed hij in eerst instantie bij bescheiden clubs uit Italië, waarna hij in 2015 naar Qatar vertrok en zich aansloot bij de Aspire Academy.

El Fdil had mooie voetbalgesprekken met Farioli. 'We werkten daar onder een Spaans voetbalmanagement. Zij dachten echt vanuit hun eigen manier van voetballen. Maar Farioli stond er anders in: hij was geïnteresseerd in andere voetbalfilosofieën en wilde andere ideeën opdoen dan die hij zelf al had', vertelt hij daarover.

Farioli bleek meer dan een keeperstrainer 

In Qatar werd de Italiaanse trainer al snel voor meer aangezien dan enkel een keeperstrainer. De Italiaan kreeg meer verantwoordelijkheden. Hij mocht zich bemoeien met aspecten van het spel van de gehele achterste linie en de controlerende middenvelders. 'Daar is het, denk ik, ook gaan kriebelen bij hem voor het hoofdtrainerschap. Hij hield zich bijvoorbeeld veel bezig met de opbouw, waarbinnen hij het vooral belangrijk vond om veel te variëren', vertelt El Fdil daarover.

'Hij wilde mooi voetballen, ook toen al. Lange ballen en snel diepte zoeken zag je zijn teams niet veel doen. In Nederland denken we vaak dat Italiaanse trainers tactisch niet zo ontwikkeld zijn, dat ze alleen maar catenaccio spelen. Maar dat is in mijn ervaring met Italianen allang niet meer zo.'

Farioli kon aan de slag in Qatar

El Fdil zag Farioli in 2020 graag als assistent-trainer naar de Qatarese club Al-Gharafa komen, waar hij destijds sportief directeur was. 'Dat deed ik vooral vanwege zijn intelligentie en ambitie', vertelt hij daarover. Ook op menselijk vlak was El Fdil overtuigd van Farioli. 'Hij wist zich snel aan te passen en legde makkelijk contact. Farioli was als keeperstrainer ook geen schreeuwer, zoals keeperstrainers wel kunnen zijn. Hij is iemand die vanuit de persoonlijke relatie werkt. Hij bouwde een band op met zijn keepers.

El Fdil vindt de stap van Farioli naar Ajax een gewaagde keuze van beide partijen, maar hij heeft vertrouwen in zijn oud-collega. 'Ik denk dat het voetbaltechnisch prima kan, maar er moet wel een breed draagvlak voor hem zijn. Als jonge buitenlandse coach zal hij constant onder een vergrootglas liggen.'

Stengs ziet overeenkomsten tussen Farioli en Slot 

Stengs, momenteel speler van Feyenoord, kreeg in de zomer van 2023 met Farioli te maken. Voordat hij naar Feyenoord verkaste werkte hij een aantal weken samen met Farioli bij OGC Nice. Met de Zuid-Franse ploeg presteert hij dit jaar goed en wat vooral opvalt is het lage aantal tegendoelpunten van zijn ploeg. Daar staat tegenover dat zijn ploeg lastig tot scoren komt, terwijl er behoorlijk wat kansen worden gecreëerd.

Volgens Stengs is Farioli geen verdedigende trainer. De buitenspeler ziet zelfs gelijkenissen tussen Farioli en Feyenoord-trainer Arne Slot. 'Veel dingen waren eigenlijk hetzelfde. Het was voor mij vaak makkelijker aanpassen dan voor andere spelers. Hoe langer ik met Slot werkte, hoe meer ik dacht: hé, dit heb ik onder Farioli ook al meegemaakt', aldus Stengs, die hem een echte Italiaan vindt. 'Een aardige en uitbundige man. Ik denk dat het een goede trainer is.'

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.