Franse politie: 'gewelddadige ultras Ajax' reden voor afwezigheid uitfans

door Roemer Smid 77

Bron Franse politie

Franse politie: 'gewelddadige ultras Ajax' reden voor afwezigheid uitfans

door Roemer Smid 77

Bron Franse politie

Laatst geüpdatet

Volgens de Franse politie is de absentie van de supporters van Ajax in Marseille niet per se 'voor hun eigen veiligheid', zoals Ajax meldde in een officieel statement. Dit is vooral vanwege 'gewelddadig gedrag' dat onder de ultra's van de Amsterdamse club 'veel voorkomt', zo meldt AT5 op basis van het Franse rapport.

Afgelopen donderdag kwam Ajax met het statement naar buiten dat er geen uitfans welkom zijn in de Europa League-uitwedstrijd tegen Olympique Marseille. Zaterdag meldt de Franse politie echter dat de beslissing eerder is genomen uit angst voor de 'gewelddadige ultra's van de F-Side'.

Het Franse statement klinkt als volgt: 'De meeste ultra’s zijn gegroepeerd onder de naam F-side. Een groep die in Nederland en Europa bekendstaat als een van de gewelddadigste van het land. Agressief gedrag komt zeer vaak voor onder Ajax-supporters.' Daarbij worden de ongeregeldheden rondom de heenwedstrijd in Amsterdam en de uitwedstrijd in Brighton als voorbeeld genoemd, net als de thuiswedstrijd tegen Feyenoord die werd gestaakt vanwege vuurwerk op het veld.

Angst voor escalatie 

In het statement komt ook naar voren dat de Franse autoriteiten bang zijn voor escalatie aangezien de supporters van Marseille nauwe banden met de supporters van AEK onderhouden. De supporters van Ajax staan juist op gespannen voet met de Griekse aanhang. Hetgeen, volgens de Franse politie, rellen in de hand zou kunnen helpen.

In het persbericht van Ajax worden alleen het verhoogde terroristische dreigingsniveau en de beperkte politiecapaciteit genoemd als redenen voor het weren van uitsupporters. Die worden in de verklaring van de Franse politieleiding ook in een alinea vermeld, maar pas na de negen alinea's die zijn gewijd aan de gewelddadigheid van de harde kern van Ajax.

Ajax speelt dit kalenderjaar sowieso nog één Europese thuiswedstrijd, op 14 december is AEK te gast. Of Griekse uitsupporters welkom zijn in Amsterdam is nog niet bekend. Ook Ajax denkt aan het weren van supporters van 'risico clubs'. Volgens politiechef Frank Paauw is er heel veel inzet nodig om die wedstrijden in goede banen te leiden. 'Dat past op geen enkele manier in onze capaciteit.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.