FC Utrecht - Ajax: de laatste jaren opvallend minder lastig

door BadembaBarrie 79

Bron Ajax Showtime

FC Utrecht - Ajax: de laatste jaren opvallend minder lastig

door BadembaBarrie 79

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Aanstaande zondag hervat Ajax, na een break van iets meer dan drie weken, de competitie weer. Uit bij FC Utrecht zullen de Amsterdammers drie punten moeten pakken om in het spoor van koploper PSV te blijven. Velen beschouwen dit affiche als Ajax’ op-een-na lastigste uitwedstrijd van het seizoen. De allerlastigste volgt ironisch genoeg een week later, als Ajax op bezoek gaat bij PSV. Een terugblik op de recente edities van Utrecht – Ajax leert echter dat de Amsterdammers het beter doen in de Domstad dan men misschien zou vermoeden. Ajax Showtime zet de vijf laatste edities van het duel op een rij.

2016/17: Lasse Schöne

Welke Ajacied kan zich deze pot niet herinneren? In een slopende wedstrijd waarin Ajax de Utrechtse defensie maar niet weet te slechten, krijgt het na een uur ineens een strafschop. Nacer Barazite krijgt een schot van Amin Younes tegen zijn arm en Björn Kuipers wijst resoluut naar de stip. Lasse Schöne mag aanleggen, maar mist, tot leedvermaak van het eeuwig vijandige Utrechtse publiek. De wedstrijd lijkt op een 0-0 gelijkspel uit te draaien en Ajax dreigt verder achterop te raken in de titelrace.

Totdat Schöne vlak voor tijd op fenomenale wijze zijn revanche haalt. Uit een afgeslagen vrije trap van Hakim Ziyech krijgt de Deen de bal een paar meter buiten de zestien voor zijn voeten. Hij twijfelt geen moment haalt verwoestend uit en ziet de bal schitterend, strak de kruising in vliegen. Schöne begint aan een sprint door het stadion met zijn handen langs zijn oren en stopt uiteindelijk vlak voor het uitvak, vol met uitzinnige Ajacieden. Ajax wint met 0-1 en Schöne heeft het doelpunt van het seizoen gemaakt. Een prestatie die hij een kleine drie maanden later overigens zou verbeteren in de Klassieker, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

2017/18: Begin van het tijdperk Ten Hag

De editie van Utrecht – Ajax in 2017/18 was niet bepaald memorabel vanwege de doelpunten, die waren er namelijk niet. Wat dit duel wel opvallend maakte, was de trainer die bij Ajax op de bank zat. Die was een jaar eerder namelijk ook aanwezig, maar stond destijds aan de andere kant. Erik ten Hag was namelijk net, halverwege het seizoen, overgestapt van FC Utrecht naar Ajax. De successen die de Amsterdammers onder zijn leiding zouden boeken, had niemand ten tijde van deze wedstrijd al kunnen voorspellen. Ajax speelt namelijk niet heel imponerend en scoort niet. Omdat het ook ook niets tegen krijgt, eindigt het duel in 0-0.

2018/19: Solide afsluiter van ijzersterke seizoenshelft

Elf maanden later is alles anders. Ajax heeft het in meerdere opzichten donkere seizoen 2017/18 van zich af geschud en heeft zich voor het eerst in meer dan tien jaar weer geplaatst voor de laatste zestien van de Champions League. In de competitie is de ploeg eveneens bezig aan een uitstekend seizoen. Ajax weet slechts twee wedstrijden niet te winnen en staat na zestien speelronden op maar liefst 43 punten. Genoeg voor een koppositie is het echter niet, want PSV wint slechts één wedstrijd niet en staat zodoende twee punten los van Ajax op de eerste plaats.

Maar toch, Ajax draait fantastisch, wint al sinds eind september iedere competitiewedstrijd en trekt die lijn ook in het laatste duel voor de winterstop in Utrecht door. Vlak voor Kerst pakt Ajax door een doelpunt van Kasper Dolberg en een benutte penalty van Dusan Tadic een verdiende 0-2 voorsprong. Net op het moment dat de wedstrijd rustig naar zijn einde toe lijkt te kruipen, komt Utrecht echter weer terug door een doelpunt van Nick Venema. In de resterende twintig minuten (inclusief extra tijd), krijgt Hakim Ziyech nog een duizend procent kans, wanneer hij volledig onbedreigd op het Utrechtse doel af kan. Eén op één weet de linkspoot de bal echter niet in het net te krijgen en dus houdt de spanning nog even aan. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd herstelt Ziyech zijn fout uiteindelijk nog engszins, als hij de bal na een goede actie teruglegt op Frenkie de Jong die eenvoudig de 1-3 binnen kan schuiven.

2019/20: Storm, corona en de beker

Utrecht – Ajax in het seizoen 2019/20 is in meerdere opzichten een opvallend affiche. Het Eredivisieduel staat voor het weekend van 8 en 9 februari 2020 gepland. In aanloop naar dat weekend wordt er echter een dusdanig heftige storm voorspeld dat er een streep gaat door de wedstrijd. Een inhaalmoment vinden blijkt bovendien nog niet zo makkelijk gezien Ajax nog in de Europa League actief is en zowel Ajax als Utrecht bekerverantwoordelijkheden heeft.

In de halve finale van datzelfde bekertoernooi komen de hoofd- en Domstedelingen elkaar uiteindelijk alsnog tegen. Op 4 maart, een kleine maand nadat hun Eredivisieconfrontatie oorspronkelijk plaats had moeten vinden. Het duel wordt er voor Ajax één om snel te vergeten. De Amsterdammers verkeren eigenlijk al sinds de laatste wedstrijden voor de winterstop in kwakkelende vorm en niet één duel voelt van te voren meer als een zekere overwinning. Utrecht-uit is op zo’n moment één van de laatste wedstrijden die je dan op de kalender wil zien staan en tijdens de wedstrijd wordt duidelijk waarom. Ajax speelt een dramatische wedstrijd en gaat uiteindelijk met 2-0 onderuit.

Kans op revanche in de Eredivisie krijgen de Amsterdammers bovendien niet. Een week na de uitschakeling in de beker komt het profvoetbal, en de rest van het leven in de wereld, stil te liggen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Het seizoen wordt niet veel later uiteindelijk definitief beëindigd, de bekerfinale wordt niet meer gespeeld en er komt geen kampioen. De eerstvolgende editie van FC Utrecht – Ajax zal dus moeten wachten tot het volgende seizoen.

2020/21: Simpele overwinning in een leeg stadion

Het is november 2020 en Ajax verkeert in beduidend betere vorm dan de laatste keer dat het naar de Domstad afreisde. Los van een slippertje uit bij FC Groningen, is elke Eredivisiewedstrijd tot dan toe in winst omgezet en de Amsterdamse doelpuntenmachine draait als een tierelier, met de 0-13 uit bij VVV-Venlo als absolute uitschieter. FC Utrecht heeft het beduidend lastiger en wint slechts tweemaal in aanloop naar de clash met Ajax. Nu is de wedstrijd tegen de recordkampioen er altijd één waar, mede door de fans, extra krachten bij loskomen, maar die fans zijn vanwege het coronavirus deze keer niet welkom.

Zodoende stevent Ajax af op een makkelijke middag. De ploeg lijkt niet eens alles te geven, maar domineert de wedstrijd wel en heeft van Utrecht nauwelijks iets te duchten. De Amsterdammers krijgen echter ook niet heel veel kansen en de doelpunten laten dan ook even op zich wachten. Na ruim een uur volleert Davy Klaassen zijn ploeg alsnog op voorsprong en als Dusan Tadic even later een door Lassina Traoré (destijds nog de eerste spits van Ajax) gewonnen strafschop benut, weet Erik ten Hag dat de overwinning binnen is. Kort voor tijd bepaalt invaller Quincy Promes de eindstand op 0-3. Zonder bovenmatige inspanning boekt Ajax de makkelijkste en ruimste overwinning bij Utrecht in jaren.

Drie uit de laatste vijf

Zodoende lijkt enige nuance op zijn plaats wat betreft hoe lastig Ajax het in Utrecht heeft. Een overwinning is weliswaar geen zekerheid, maar Ajax neemt de laatste jaren toch vaker dan niet drie punten mee naar huis. Sterker nog voor de laatste Eredivisieoverwinning van Utrecht op Ajax in De Galgenwaard moeten we terug naar december 2015, toen het 1-0 werd. Reden genoeg dus om als Ajacied met vertrouwen uit te zien naar zondag.

Ruim drie keer je inleg bij winst met drie goals of meer

Ajax scoort er dus niet altijd op los bij FC Utrecht en de Domstedelingen behoren ook tot de drie ploegen waartegen scoren dit seizoen überhaupt nog niet lukte. Toch staat de totale doelpuntenteller voor Ajax in de Eredivisie al op 56 en dus valt een nieuwe hoge uitslag niet uit te sluiten. Mocht je er vertrouwen in hebben dat Ajax wint en daarbij minimaal drie goals maakt, levert dat al ruim driemaal je inleg op, volgens de bookmakers van bet365. Voor een overwinning waarbij Ajax minimaal tweemaal scoort, krijg je ruim tweemaal je inleg terug.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Ajax is volgens bookmaker Bet365 de grote favoriet tegen FC Utrecht!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties