'Farioli wilde meerdere flankspelers, directie wil er één en Faberski bij selectie halen'

door Joël Nijman 140

Bron Algemeen Dagblad

'Farioli wilde meerdere flankspelers, directie wil er één en Faberski bij selectie halen'

door Joël Nijman 140

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Een vertrek van Francesco Farioli, ongeacht of Ajax wel of niet kampioen zou zijn geworden, was onvermijdelijk. Dit schrijft Johan Inan in het Algemeen Dagblad. Het vertrek van de Italiaan werd maandagochtend aangekondigd en de zoektocht naar zijn vervanger is al in volle gang.

Bestel nu het nieuwe thuistenue of de trainingscollectie in de webshop van Ajax!

Ajax en Farioli gingen uit elkaar vanwege een verschil van inzicht. Zelfs als de titel zou zijn binnengehaald, zou een breuk onvermijdelijk zijn, schrijft Inan. De breuk kwam in een stroomversnelling toen de zaakwaarnemer van Farioli, Meïssa N’Diaye, afgelopen week afreisde naar Amsterdam.

'Na het debacle in Groningen, waar Ajax het laatste puntje voorsprong op PSV verspeelde, ging het kamp Farioli met de directie in gesprek', weet de journalist. 'Daaruit werd duidelijk dat de trainer onvoldoende perspectief zag om de stijgende lijn komend seizoen, als Ajax ook terugkeert in de Champions League, door te trekken. Voor het slotduel met FC Twente kwamen Farioli en de clubleiding van Ajax in een onderhoud overeen dat het beter was om uit elkaar te gaan.'

De reden dat Farioli in tranen uitbarstte na de wedstrijd tegen FC Twente had te maken met zijn naderende vertrek. 'De pas 36-jarige Italiaan wist toen al dat het zijn laatste wedstrijd voor Ajax was. En dat daarom ook zijn laatste momenten met de selectie en de aanhang waren aangebroken na een zeer turbulent voetbalseizoen', voegt Inan toe.

Tekst gaat verder onder de foto.

francesco farioli ajax twente 24 25
Farioli wist voor de wedstrijd tegen FC Twente al dat het zijn laatste zou zijn voor Ajax.

'In de loop van seizoen ergernissen over en weer tussen Farioli en directie'

Het mislopen van de titel had dus geen enkel effect op het feit of Farioli wel of niet zou blijven. 'Die nachtmerrie was hooguit nog van invloed op de onderhandelingspositie van Farioli en N’Diaye, maar zeker niet op zijn besluit om bij Ajax door te gaan of niet. Dat stond voor Farioli al langer vast.'

Door de opmars op de ranglijst werden de meningsverschillen gecamoufleerd. In de loop van het seizoen ontstonden er ergernissen over en weer tussen Farioli en de directie. De problemen werden besproken, maar de partijen kwamen niet op één lijn.

'Farioli vond het onbegrijpelijk dat hij opnieuw weken op een tweede linksbuiten moest wachten'

'Voor de winterstop wond Farioli zich vaak op over de in zijn ogen gebrekkige randvoorwaarden om spelers fit te krijgen en te houden. Die werden verbeterd, maar waren in de ogen van de trainer nog altijd niet top', wordt geschreven. De grootste barst werd echter veroorzaakt door het transferbeleid.

Vooral in januari liepen de gemoederen intern hoog op. 'Farioli vond het onbegrijpelijk dat hij opnieuw weken op een tweede linksbuiten moest wachten. Dat niet alleen. Dat Devyne Rensch werd verkocht terwijl de ploeg op koers lag voor Champions League, trok hij heel slecht. Daar kwam later ook nog de vrees voor de verkoop van spits Brian Brobbey en Jordan Henderson (hij bleef met hulp van algemeen directeur Menno Geelen) bij.'

De zorgen werden nog groter toen Youri Regeer als vervanger van Devyne Rensch werd aangetrokken. Farioli zag geen rechtsback in Regeer, maar een middenvelder. 'Dat Lucas Rosa het gat uiteindelijk mocht opvullen, was voor Farioli ook geen teken dat de scouting stappen maakte.'

Directie was ontevreden met het reactievoetbal en het roulatiebeleid

Met name Alex Kroes en Marijn Beuker waren niet tevreden met het reactievoetbal dat er werd gespeeld in Amsterdam, maar ook het roulatiebeleid zorgde voor vraagtekens. Dat begon al eind oktober tegen Willem II toen het hele elftal werd omgegooid. Het afwachtende voetbal werd lang gedoogd vanwege het doel om de Champions League te halen, maar het leverde wederom een scheur op.

'Vooral toen Ajax de laatste paar punten nodig had voor de landstitel, trachtte de directie hem - tevergeefs - meer de aanval te laten kiezen. Dat het elftal tegen Sparta een uur lang in de controlestand bleef, wekte bij de clubleiding bijvoorbeeld veel onbegrip', weet Inan.

Tekst gaat verder onder de foto.

alex kroes marijn beuker
Kroes en Beuker hadden grote vraagtekens bij de aanpak van Farioli.

Ajax wil één extra vleugelspits en wil Faberski toevoegen aan selectie; Farioli heeft andere plannen

'Daarnaast vindt de trainer al langer dat de selectie fysiek en power ontbeert om tegenstanders negentig minuten lang te overrompelen. In zijn ogen vergt dat dus ook een andere manier van scouten, waar Ajax juist sneller naar technisch en tactisch begaafde spelers speurt', gaat de analyse verder. Spelers die deze voorwaarden wel hebben volgens Farioli zijn Jorrel Hato, Brian Brobbey en Kenneth Taylor.

Ook aan algemeen directeur Menno Geleen liet Farioli weten dat hij ontevreden was met de scouting en het verkoopbeleid. 'Om komend seizoen ook een goed figuur in de Champions League te kunnen slaan en het publiek meer te amuseren, moest de bezetting of de koers in zijn ogen worden aangepast.'

'Zo wilde Farioli dat Ajax niet alleen de sterkhouders aan hun contract hield, maar ook dat de club de markt zoveel mogelijk gebruikte om het fundament te verstevigen. Om dat concreet te maken: waar Ajax op één extra vleugelspits mikt en Jan Faberski aan de selectie wil toevoegen, hoopt Farioli juist op meerdere versterkingen voor de flanken om door te selecteren', sluit de journalist af. Ajax weet echter dat het meerdere sterkhouders moet verkopen om inkomsten te genereren.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.