'Eredivisie-clubs stemmen maandag niet voor nieuwe televisiedeal met ESPN'

door Bart Veenstra 39

Bron De Telegraaf

'Eredivisie-clubs stemmen maandag niet voor nieuwe televisiedeal met ESPN'

door Bart Veenstra 39

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

De clubs uit de Eredivisie gaan maandag niet stemmen voor een nieuwe televisiedeal van 1,7 miljard euro met ESPN voor de live rechten vanaf 2025 tot medio 2035. Dat meldt De Telegraaf vrijdagmiddag. ESPN, dat de huidige rechtenhouder onderdeel van de Amerikaanse Disney Groep is, wordt daarmee voorlopig in de wachtkamer gezet.

Vrijdag heeft de mediaklankbordgroep van de Eredivisie CV de profclubs geadviseerd over de laatste ontwikkelingen. De clubs namen het advies - om maandag niet te stemmen voor de nieuwe televisiedeal - van harte. Donderdag was er al een onderhoud van Eredivisie CV-directeur Jan de Jong, ondersteund door Menno Geelen (Ajax) en Robert Eenhoorn (AZ), met de EMM (Eredivisie Media en Marketing) over het bod van de Amerikaanse maatschappij.

De Jong had continu aangegeven dat ESPN/Disney garant zou staan voor 1,7 miljard euro, maar hier bleek weinig van te kloppen. De Amerikanen weigeren namelijk een garantstelling en bleken in het bijzijn van Geelen en Eenhoorn snel door te knieën te gaan wat betreft de contractduur. 'Tien jaar bleek allerminst heilig voor ESPN/Disney. Er viel zeker te praten over een vijfjarige deal, wat al langer de voorkeur heeft van veel Eredivisie-clubs. Met een kortere contractduur hoeven de Amerikanen trouwens voor een lager bedrag garant te staan', schrijft De Telegraaf.

'De Jong weigert om serieus in gesprek te gaan met het consortium'

De ontwikkelingen rond het bod van ESPN/Disney en een 'lucratiever bod van een wel gegarandeerd bedrag van 1,8 miljard euro' van een consortium van kabelmaatschappijen (KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA) doet de clubs besluiten meer tijd te nemen alvorens men een nieuwe tv-deal aangaat. Het voorstel van dat consortium is onvoldoende uitonderhandeld door De Jong, zo schrijft De Telegraaf. 'Als warm pleitbezorger van ESPN/Disney weigert hij om serieus in gesprek te gaan met KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA. Het kabelconsortium dreigt De Jongs weigerachtige houding inmiddels voor te leggen bij de ACM (Autoriteit Consumenten Markt) omdat er geen sprake is van een eerlijke, openbare biedingsprocedure.'

Een media-expert, wiens naam niet genoemd wordt, gaat in op het laatste nieuws omtrent de mediadeal. 'Het gaat om tien jaar en 1,7 miljard euro, dan moet je zekerheid krijgen. Omdat dit niet het geval is, moeten we in het belang van het Nederlandse voetbal, nu en in de toekomst, stevig op de rem trappen. Daarom is het goed om maandag niet te stemmen.'

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.