De 22 debutanten uit de Ajax-jeugd onder Ten Hag

door Bas Velzel 48

Bron Ajax Showtime

Liam van Gelderen mocht afgelopen zaterdag tegen NEC zijn debuut maken voor Ajax. Hij is niet de eerste jonge Ajacied die zich van Erik ten Hag mag bewijzen in het 'grote' Ajax. Welke Ajacieden maakten nog meer hun eerste officiële minuten onder de vertrekkende oefenmeester?

De eerste debutant uit de jeugd van Ajax onder Ten Hag was Noussair Mazraoui. In de derde wedstrijd dat Ten Hag achter het roer stond mocht Mazraoui op twintigjarige leeftijd zijn eerste minuten maken tijdens het duel met NAC Breda. Veel minuten waren het echter niet, Mazraoui mocht in de 89e minuut invallen voor David Neres.

Naast Mazraoui kregen nog drie andere Ajacieden de kans om te proeven van minuten in de hoofdmacht tijdens het eerste halve seizoen dat Ten Hag de baas was. Zo mocht Dani de Wit tegen ADO Den Haag vijf minuutjes mee doen en kon Jurgen Ekkelenkamp op zijn achttiende de eerste minuten thuis maken tegen VVV-Venlo. De laatste Ajacied die dat seizoen zijn debuut mocht maken was Azor Matusiwa. Hij mocht van Ten Hag zelfs een flink aantal eerste minuten maken, de middenvelder stond bij zijn debuut tegen Excelsior namelijk meteen in de basis.

Seizoen 2018/19

De eerste debutant van het seizoen 2018/19 was Kaj Sierhuis. De spits mocht in de voorronde van de Champions League invallen tijdens het thuisduel met Sturm Graz. Een paar weken later mocht Sierhuis ook zijn debuut maken in de Eredivisie. Hij stond in de basis tijdens de openingswedstrijd van het seizoen tegen Heracles Almelo.

In datzelfde seizoen liet Ten Hag de jongste debutant van Ajax ooit debuteren. Ryan Gravenberch kon met een leeftijd van 16 jaar en 130 dagen oud zich opmaken voor zijn debuut in Eindhoven tegen PSV. Daarmee was hij 111 dagen jonger tijdens zijn debuut dan Clarence Seedorf. Gravenberch was de eerste debutant onder Ten Hag die zijn debuutwedstrijd verloor. Ajax ging toen met 3-0 onderuit in Eindhoven.

In de gewonnen bekerwedstrijd tegen HVV Te Werve mochten twee Ajacieden hun debuut maken in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Mitchel Bakker begon het duel met de amateurs in de basis en maakte de volle negentig minuten ook vol. Noa Lang viel na rust in voor David Neres en speelde de hele tweede helft.

Seizoen 2019/20

Tijdens de wedstrijd voor de Johan Cruijff Schaal aan het begin van het seizoen mocht Sergiño Dest na een goede voorbereiding in de basis beginnen tegen PSV. Dest speelde de volledige negentig minuten. Zijn debuut in de Eredivisie volgde een week later tegen FC Emmen. In de bekerwedstrijd tegen Telstar viel in de 88e minuut Sontje Hansen in en hij maakte daarmee zijn officiële debuut voor Ajax. Vier dagen later mocht hij ook zijn debuut in de competitie maken, tijdens de 6-1 overwinning tegen ADO Den Haag.

In de volgende ronde van de KNVB Beker tegen SV Spakenburg mocht er weer een Ajacied zijn debuut maken. Naci Ünüvar viel een kwartier voor het einde van de wedstrijd in en schoot via een penalty zelfs de 7-0 binnen. Daarmee kwam hij op een mooi lijstje van Ajacieden die scoorden tijdens het debuut terecht. Met onder andere Johan Cruijff, Patrick Kluivert en Marco van Basten.

Tijdens het competitieduel met Heracles dat seizoen mocht Danilo ook zijn eerste minuten maken. De Braziliaan viel in het verloren duel met de Almeloërs twintig minuten voor tijd in. Jurriën Timber was de laatste debutant die minuten mocht maken dat seizoen. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, dat vanwege de coronamaatregelen vervroegd ten einde kwam in maart, stond de toen achttienjarige Timber in de basis. Na 88 minuten werd hij door Ten Hag gewisseld.

Seizoen 2020/21

Ook vorig seizoen mochten een aantal jonge Ajacieden hun debuut maken in de hoofdmacht. Brian Brobbey was de eerste speler die dat seizoen mocht proeven van minuten in het eerste. Tijdens de 5-2 overwinning op Fortuna Sittard viel hij in de 66e minuut in, acht minuten later maakte hij zijn eerste doelpunt.

Devyne Rensch mocht dat seizoen ook zijn debuut maken. Tijdens het competitieduel met FC Emmen viel hij toen als zeventienjarige jonge twintig minuten voor tijd in. Tijdens de 4-0 overwinning op PEC Zwolle mochten zelfs twee Ajacieden hun debuut maken. Zowel Kenneth Taylor als Victor Jensen konden in de Johan Cruijff ArenA op hun eerste minuten rekenen.

Seizoen 2021/22

Dit seizoen is nog niet afgelopen, maar tot nu toe hebben vier spelers hun eerste minuten gemaakt. Tijdens het bekerduel met BVV Barendrecht konden drie van hun voor het eerst in de Johan Cruijff ArenA schitteren. Als eerste viel na rust Youri Regeer in. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd maakte ook Amourrichio van Axel Dongen zich op om zijn debuut te maken. En tien minuten voor tijd mocht ook Kristian Hlynsson in het veld komen. Laatstgenoemde scoorde net als Ünüvar en Brobbey onder Ten Hag tijdens zijn debuut.

De laatste debutant van Ten Hag op het moment is dus Liam van Gelderen. Hij viel afgelopen zaterdag tegen NEC in nadat Perr Schuurs voor rust geblesseerd uitviel. Met Van Gelderen erbij komt het totale aantal spelers uit de jeugdopleiding dat Ten Hag heeft laten debuteren nu op 22.