Ajax verwijt zichzelf weinig rondom vertrek Aning en Rijkhoff: ‘Maar we kijken altijd in de spiegel’

door Thijs Zwagerman 29

Bron Ajax Showtime

Ajax verwijt zichzelf weinig rondom vertrek Aning en Rijkhoff: ‘Maar we kijken altijd in de spiegel’

door Thijs Zwagerman 29

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Edmond Claus, technisch coördinator van de bovenbouw in Ajax-jeugdopleiding, stelt dat Ajax weinig te verwijten valt rondom het vertrek van toptalenten als Prince Aning en Julian Rijkhoff. Linksback Aning (18) en spits Rijkhoff (17) verruilden Ajax beiden voor Borussia Dortmund, maar volgens Claus had Ajax dit niet kunnen voorkomen.

In de nieuwste aflevering van Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime, vertelt Claus onder meer hoe er intern wordt gekeken naar het vroegtijdig vertrekken van grote Ajax-talenten. ‘Het is een mooi compliment dat je spelers in beeld zijn bij andere topclubs. Dat betekent dat je het goed doet’, stelt de ervaren jeugdopleider Claus.

Rijkhoff verkaste in januari 2021 van Ajax naar Borussia Dortmund, waarna Aning afgelopen zomer dezelfde stap maakte. Gevraagd naar het vertrek van dit talentvolle duo is Claus duidelijk. ‘Het is een utopie om te denken dat je alle spelers altijd binnenboord kunt houden en tevreden kunt stellen. Wij zijn ervan overtuigd dat we voor elke speler een goede benadering hebben en dat we iedere speler fantastische faciliteiten en een goede opleiding kunnen bieden. Maar op het moment dat een speler andere keuzes maakt en voor een andere club kiest, om welke reden dan ook, dan is dat aan de speler. Moeten wij dingen dan heel anders doen dan dat we doen? Dat denk ik niet. Maar dat neemt niet weg dat wij ook altijd in de spiegel kijken. Intern hebben we hierbij echter niet het gevoel dat we ergens meer hadden kunnen doen, of dat we dingen anders hadden moeten doen.’

Toch balen Claus en Ajax niet minder van het vertrek van Aning en Rijkhoff. ‘Dat zijn zeker spelers met de potentie om later op hoog niveau betaald voetbal te gaan spelen, dat staat buiten kijf. Het was geweldig geweest als zij nog steeds bij ons hadden gevoetbald, maar de situatie is anders. Daarbij wil ik ook zeker de hoeveelheid toptalenten benadrukken die wij wél aan ons binden. Daar mogen we heel erg trots op zijn, want als je ziet hoe er internationaal aan onze talenten wordt getrokken en wat hen door clubs allemaal in het vooruitzicht wordt gesteld, dan is het eigenlijk hartstikke knap dat er maar zo weinig jeugdspelers vertrekken. Dat komt doordat we onze spelers allemaal een mooi programma aanbieden.’

Benieuwd naar het hele gesprek met Edmond Claus? Luister de nieuwste aflevering van Branie dan nu via Spotify, iTunes of hieronder:

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.