Ajax-PSV staat vaak garant voor spektakel

door Brent Tomassen 57

Bron Ajax Showtime

Ajax vervolgt de Eredivisie na een week zonder competitievoetbal zondagmiddag om 16.45 uur tegen PSV. De Amsterdammers verdedigen in de Johan Cruijff ArenA een voorsprong van één punt op de ploeg uit Eindhoven. Ajax heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

De laatste jaren trok de landskampioen vaak aan het langste eind in de onderlinge Eredivisiewedstrijden in Amsterdam. Ajax Showtime blikt terug op de laatste vijf onderlinge competitieduels in de hoofdstad, waarin Ajax viermaal te sterk was en eenmaal de punten moest delen.

2017/18

Ajax beleeft onder trainer Marcel Keizer een lastig seizoen als PSV in december naar Amsterdam afreist. De ploeg van Philip Cocu heeft inmiddels een voorsprong van tien punten opgebouwd op Ajax en hoopt een mokerslag uit te delen. In een ijskoude, toen nog, Amsterdam ArenA is meteen duidelijk dat de Ajacieden zich willen laten zien. Het vormt de basis voor een stevig duel van beide kanten.

Ajax krijgt via Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt grote kansen op de 1-0, maar beide spelers koppen van dichtbij over. De ban wordt na een uur spelen uiteindelijk gebroken door David Neres. Een uitdraaiende corner van Hakim Ziyech belandt voor de voeten van de Braziliaan, die van buiten de zestien Jeroen Zoet weet te passeren met een droge schuiver. Lasse Schöne en Donny van de Beek breiden niet veel later de voorsprong uit naar 3-0. Ondanks de overwinning moet Ajax een half jaar later de titel laten aan de Eindhovenaren. In een onderling duel in de Lichtstad trekt ditmaal PSV met 3-0 aan het langste eind.

2018/19

PSV heeft een voorsprong van vijf punten op Ajax wanneer het op 31 maart 2019 naar Amsterdam afreist. Met nog zeven duels te gaan na de kraker, lijkt het erop dat een overwinning van de Brabanders de beslissing zal zijn in de titelstrijd. Na twintig minuten draait Ziyech, op karakteristieke wijze, een scherpe voorzet vanaf rechts het strafschopgebied in richting Dusan Tadic. De Serviër komt er niet aan, maar PSV-verdediger Daniël Schwaab werkt de bal knullig in eigen doel: 1-0.

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor Ajax om de spanning in de titelrace volledig terug te brengen. Tien minuten na rust verandert dit goede gevoel als Noussair Mazraoui een duel aangaat met linksback Angeliño. Het veel te hoog geheven been van Mazraoui raakt het hoofd van de Spanjaard en na een ingreep van de VAR besluit scheidsrechter Björn Kuipers de rechtsback van Ajax rood te geven. Direct erna slingert Angeliño een voorzet het doelgebied van Ajax in. Luuk de Jong is eerder bij de bal dan doelman André Onana en kopt de gellijkmaker in de touwen.

De schrik zit er de tien minuten die volgen goed in bij Ajax, maar slaat om in vreugde wanneer Neres diep gestuurd wordt door Frenkie de Jong. De buitenspeler komt in een duel met Schwaab terecht op de achterlijn, waarna de Duitser zijn tegenstander haakt. Na opnieuw een VAR-ingreep besluit Kuipers naar de stip te wijzen. Tadic benut de penalty, waarna een bloedstollende slotfase volgt. PSV zet aan, maar Ajax houdt stand en in de 96e minuut beslist Neres het duel na een counter: 3-1. Anderhalve maand later is de ploeg van Erik ten Hag landskampioen nadat ook de overige competitiewedstrijden gewonnen worden,

2019/20

PSV komt gehavend naar Amsterdam in februari 2020. De ploeg lijkt kansloos voor het kampioenschap, dat tussen Ajax en AZ lijkt te gaan. Ajax maakt vanaf minuut één de favorietenrol waar, maar creëert weinig. Halverwege de eerste helft gaat PSV via doelman Lars Unnerstall in de fout. De keeper schuift de bal in de voeten van Van de Beek, die richting het doel dribbelt. De poging van de middenvelder om te scoren kan nog worden verijdeld, maar belandt voor de voeten van Quincy Promes die koel afrondt. Het blijkt direct de winnende goal. Ajax speelt de wedstrijd rustig uit. Ruim een maand later wordt de competitie stilgelegd door COVID-19. Op basis van een beter doelsaldo worden de Amsterdammers uitegeroepen tot nummer één, ten koste van AZ.

2020/21

COVID-19 houdt de hele wereld in de greep en dus worden bijna alle duels in het seizoen 2020/21 afgewerkt in lege stadions, zo ook de topper. Ajax heeft een punt voorsprong op PSV, dat onder trainer Roger Schmidt weer eens kampioen wil worden. Het hoge drukzetten van de Duitse trainer lijkt Ajax te verrassen. Eran Zahavi wordt binnen twintig minuten twee keer vrij gezet voor Onana en zet de bezoekers op 0-2. Ajax lijkt overdonderd, maar weet voor rust iets terug te doen via Promes.

Ten Hag besluit in te grijpen en brengt winteraankoop Sébastien Haller na rust voor gelegenheidsspits Zakaria Labyad. Dit lijkt direct een positief effect te hebben. Haller ook gretig en balvast en lijkt snel de gelijkmaker te scoren. de Ivoriaan staat echter buitenspel. Even later bewijst de spits zijn waarde als aanspeelpunt en geeft hij al vallend de assist op de 2-2 van Antony. Beide ploegen gaan daarna voor de winst, maar de wedstrijd eindigt onbeslist. Uiteindelijk wordt Ajax kampioen met een voorsprong van zestien punten op nummer twee PSV.

2021/22

Vijf dagen na Ajax-Borussia Dortmund (4-0) speelt de Amsterdamse formatie de volgende kraker. Ajax lijkt in de openingsfase echter vermoeider dan de tegenstander, die twee rustdagen minder hebben gekend. REmko Pasveer moet een aantal keer redding brengen op inzetten van de bezoekers. Na achttien minuten scoort Ajax wel uit de eerste de beste kans. Steven Berghuis ramt de bal in het dak van het doel na een combinatie tussen Ryan Gravenberch en Tadic. Deze tik komt PSV moeilijk te boven en na rust verdubbeld Haller vanuit een corner de score met het hoofd.

De Eindhovenaren zijn de draad kwijt en na een reeks persoonlijke fouten profiteren Antony en Davy Klaassen voor de 3-0 en 4-0. in blessuretijd maakt Tadic het feest in de Johan Cruijff ArenA compleet. De aanvoerder maakt, na een goede pass van Perr Schuurs, zijn honderdste Eredivisiedoelpunt en de vijfde die middag voor Ajax.

Brent Tomassen (Twitter: @Brent_Tomassen | e-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax het gat met PSV vergroot door te winnen van de Eindhovenaren? !