Ajax op zoek naar eerste overwinning op Go Ahead Eagles sinds seizoen 2018/19

door Cristian de Jong 75

Ajax hervat zaterdagavond de competitie na de afgelopen interlandperiode. In de Johan Cruijff ArenA komt Go Ahead Eagles op bezoek. Vorig seizoen wisten de Amsterdammers niet te scoren in het thuisduel tegen de ploeg uit Deventer. Go Ahead Eagles nam een puntje mee naar huis na een bloedeloos 0-0 gelijkspel.

Over het algemeen kent Ajax weinig problemen met Go Ahead Eagles. Nooit eerder wisten de Eagles te winnen op bezoek bij Ajax. Het gelijke spel van afgelopen seizoen was het eerste punt dat de ploeg uit Deventer behaalde in Amsterdam. Davy Klaassen en Lisandro Martínez waren het dichtstbij het winnende doelpunt. Echter was het de paal die geraakt werd na de kopbal van Klaassen en werd de inzet van Martínez van de lijn gehaald.

Ook in de uitwedstrijd van vorig seizoen werd er niet gewonnen van Go Ahead Eagles. Sterker nog, alle drie de punten bleven in Deventer na een 2-1 nederlaag. Inigo Córdoba maakte het openingsdoelpunt voor de ploeg uit Deventer na een schot dat via Daley Blind van richting werd veranderd. André Onana deed nog een ultieme poging om de bal te keren maar slaagde hier niet in. Voor rust kwamen de Eagles zelfs op een 2-0 voorsprong. Philippe Rommens kwam in de extra tijd van de eerste helft oog in oog te staan met Onana en wist de doelman te passeren. Steven Berghuis deed in de 64e minuut nog wat terug met een inzet van dichtbij. Echter bleef het hierbij. De Amsterdammers leden voor het eerst sinds het seizoen 1986/87 weer eens puntenverlies in Deventer.

De laatste keer dat Ajax won van Go Ahead Eagles was in het seizoen 2018/19. Dit was ook de laatste keer dat Ajax de ploeg uit Deventer trof voor de twee ontmoetingen van vorig seizoen. Destijds was Go Ahead Eagles de tegenstander in de tweede ronde van de KNVB Beker. De ploeg uit Deventer was toen nog actief op het tweede niveau van Nederland. Door goals van David Neres, Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar was Go Ahead Eagles geen partij voor Ajax. Na de Eagles werden ook Roda JC, sc Heerenveen en Feyenoord verslagen, voordat Willem II de tegenstander was in de finale. Ook de ploeg uit Tilburg was niet instaat om Ajax te verslaan. De Amsterdammers wonnen met 0-4 in De Kuip en namen de KNVB Beker mee naar huis.

Historisch gezien is Go Ahead Eagles-thuis geen probleem voor Ajax. Zo scoorden de Amsterdammers in 32 officiële wedstrijden tegen de Eagles maar liefst 118 keer en kregen ze maar 26 treffers tegen. De Amsterdammers wonnen 31 van deze wedstrijden en speelden er één gelijk. Ajax zal zich moeten herpakken na het verlies tegen AZ in Alkmaar. De ploeg van Alfred Schreuder leek geen schim van zichzelf en verloor de Noord-Hollandse derby met 2-1. Mohammed Kudus scoorde nog wel het openingsdoelpunt, maar dat mocht niet baten. Door goals van Mees de Wit en Jens Odgaard wisten de Alkmaarders alsnog te winnen. Go Ahead Eagles ging de interlandperiode in met twee overwinningen achter elkaar. FC Volendam (2-3) en FC Emmen (2-0) werden beide verslagen. Aan de ploeg uit Deventer dus de taak om deze ongeslagen reeks door te zetten.

28 september 2013: Ajax slaat zes keer toe na rust

Tot slot kijken we terug op een speciale editie van Ajax-Go Ahead Eagles. Op 28 september 2013 stonden beide ploegen ook tegenover elkaar in Amsterdam. Bij Ajax stonden spelers zoals Bojan Krkić, Jasper Cillessen, Lesly de Sa, Lerin Duarte en Viktor Fischer in de basis. De laatst genoemde was in de openingsfase van het duel dichtbij het openingsdoelpunt maar verzilverde deze kans niet. Na een stroeve eerste helft en een 0-0 ruststand was er na rust nog alles om voor te spelen. Het was al snel na rust raak. Door een ongelukkig eigen doelpunt van Jop van der Linden kwam de ploeg van Frank de Boer in de 48e minuut op voorsprong. Daarna ging de ene na de andere bal tegen de touwen. Zo scoorden De Sa, Kolbeinn Sigthórsson (twee keer) en Duarte viermaal binnen een kwartier en stonden de Amsterdammers binnen no time op een 5-0 voorsprong. Uiteindelijk bepaalde Siem de Jong de eindstand op 6-0.

Wint Ajax zonder een tegendoelpunt te krijgen van Go Ahead Eagles? Dit levert je 1,72 keer je inzet op!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Wil jij naar Ajax - Go Ahead Eagles? Er zijn nog tickets beschikbaar!