Ajax komt niet scherp voor de dag en gaat onderuit op bezoek bij AZ

door Jesse ter Haar 7280

Ajax is zondag onderuit gegaan op bezoek bij AZ. De Amsterdammers wisten niet te overtuigen in Alkmaar en dat kwam hen op duur puntenverlies te staan. De voorsprong kwam er nog via Mohammed Kudus, maar Ajax liet zich de kaas van het brood eten: 2-1.

De wedstrijd begon zonder al te veel hoogtepunten. De eerste ploeg die gevaarlijk werd, was Ajax. Steven Bergwijn werd vrijgespeeld en vond Kudus, die vanuit de draai schoot en een tegenstander raakte. Hierna viel de bal voor de voeten van Devyne Rensch, die het maar eens van afstand probeerde. Hij zag zijn schot echter vrij hoog over gaan. Niet lang hierna was het AZ dat een kans kreeg. AZ vond de ruimte op rechts, waarna Jens Odgaard bij een voorzet voor Jurriën Timber wist te komen. Remko Pasveer stond echter goed op te letten en tikte de bal uit zijn doel.

Vijf minuten later kwam Ajax op voorsprong. Na een lange pass van Daley Blind stond Kenneth Taylor plots geheel vrij en kon hij met de bal het strafschopgebied van AZ in lopen. Hij zag Kudus naast zich en hij bediende hem ook met een eenvoudige balletje breed, waarna de Ghanees binnen kon lopen. Het spel van Ajax was echter allesbehalve overtuigend. De scherpte was er niet en dat bleek ook bij een terugspeelbal van Edson Álvarez. Hij speelde hem terug op Pasveer toen de goalie net onderweg was naar de andere kant. Pasveer kon echter nog niet op tijd reageren om de boel recht te breien.

Hierna volgde een periode waarin er even weinig gebeurde. Tijjani Reijnders probeerde het eens van afstand, maar produceerde een rollertje waar Pasveer weinig moeite mee kende. Vijf minuten voor tijd kwam AZ alsnog op gelijke hoogte. Devyne Rensch ging in de fout door met een sliding verkeerd te timen, waardoor Mees de Wit kon afwerken in de lange hoek. Hiermee was het echter nog niet gedaan, want het ging van kwaad tot erger voor Ajax. In de blessuretijd van de eerste helft was Calvin Bassey niet scherp bij het buitenspel zetten van AZ. Alle Ajacieden letten op, behalve de linkspoot. Hierdoor kon Odgaard makkelijk van achteruit bereikt worden door AZ. De spits schoof eenvoudig raak. Hierna klonk al vrij snel het rustsignaal.

Ajax begon ook niet lekker aan de tweede helft. Het was Reijnders die al snel een kans kreeg op de 3-1, maar een fabelachtige redding van Pasveer voorkwam dat. In de omschakeling werd Ajax gevaarlijk, maar de bal van Kudus op Dusan Tadic was niet overtuigend genoeg om ruimte te creëren voor de captain. Zodoende ging een kansrijke situatie waarin het drie-tegen-drie was verloren. Om tot een echt goede aanval te komen na rust, had Ajax ruim tien minuten nodig. Het leverde een schotkans op voor Steven Berghuis, maar zijn schot miste de overtuiging die Ajax als geheel ook tekort kwam. Na ruim een uur kreeg AZ twee kansen op de 2-1. Onder andere door matig optreden van Calvin Bassey moest Pasveer twee keer redden, maar dat deed hij met verve.

Het hield ook na rust niet over bij Ajax en dus greep Alfred Schreuder in de 63ste minuut in. Hij bracht Brian Brobbey in, terwijl Rensch eruit ging. Een minuut of twintig voor tijd was Ajax dicht bij de 2-2. Kudus kreeg de bal in de zestien voor zijn voeten en passeerde de keeper met zijn schot, maar de bal werd van de lijn gehaald. In het laatste gedeelte had Ajax de bal weliswaar meer, maar de ploeg was te onzuiver om tot echte kansen te komen. Tien minuten voor tijd kwam die kans er toch. Álvarez legde de bal in de zestien terug op Bergwijn en bood hem een – zo leek het – niet te missen kans. Hij miste hem toch, want Reijnders redde met zijn schouder. De arbitrage telde nog acht minuten aan blessuretijd bij, maar ondanks het nodige gevaar voor het doel van AZ zat de gelijkmaker er niet meer in.