Ajax op weg naar landstitel nummer 36: wat zijn de scenario's?

door Bart Veenstra 142

Bron Ajax Showtime

Ajax op weg naar landstitel nummer 36: wat zijn de scenario's?

door Bart Veenstra 142

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax stevent na de zege op PEC Zwolle (3-0) van afgelopen zaterdagavond af op landstitel nummer 36. De Amsterdamse club zou aankomende zondag al kampioen kunnen worden, al heeft het elftal van trainer Erik ten Hag dat niet geheel in eigen hand.

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Ajax op dit moment een voorsprong van vier punten op PSV. Bovendien is het doelsaldo van de Amsterdammers (74) veel beter dan dat van de Eindhovenaren (42). Wanneer beide ploegen eindigen met hetzelfde puntenaantal zal Ajax kampioen worden op basis van het doelsaldo. In dat opzicht heeft Ajax - als PSV zijn resterende drie wedstrijden wint - genoeg aan één zege en twee gelijke spelen. Kortom: Ajax mag in de laatste drie wedstrijden vier punten verliezen en dan nog is het kampioen.

Speelronde 32: AZ - Ajax | Feyenoord - PSV

Ajax zal het echter niet zover willen laten komen en zodoende gaat men aankomende zondag op bezoek bij AZ dan ook voor de winst. Eigenlijk zou het duel tussen AZ en Ajax ná het duel tussen Feyenoord en PSV gespeeld worden, maar op verzoek van Feyenoord - dat nog in de Conference League speelt - zijn de duels qua tijdstip omgedraaid. AZ - Ajax begint om 14.30 uur, Feyenoord - PSV om 16.45 uur.

Ajax kan de druk op PSV zodoende ideaal opvoeren wanneer het wint bij AZ. Wanneer Ajax wint in Alkmaar en PSV verliest vervolgens bij Feyenoord, dan is Ajax aankomende zondag al kampioen. Bij een gelijkspel van PSV en een zege van Ajax stijgt het verschil tussen beide ploegen naar zes punten. In dat geval kan Ajax zich - vanwege dat veel betere doelsaldo - officieus kampioen noemen. Wanneer beide ploegen winnen, blijft het verschil vier punten en zal Ajax in de eerstvolgende wedstrijd - thuis tegen sc Heerenveen - kunnen afmaken.

In het meest ongunstige geval gaat Ajax onderuit bij AZ en wint PSV bij Feyenoord. In dat geval komt PSV tot op één punt van Ajax en worden de laatste twee wedstrijden van het seizoen gigantisch spannend. Als PSV namelijk ook zijn laatste twee wedstrijden dan wint, kan Ajax zich absoluut geen puntenverlies meer permitteren.

Speelronde 33: Ajax - sc Heerenveen | PSV - NEC

Afhankelijk van de resultaten van de wedstrijden tussen AZ en Ajax en die tussen Feyenoord en PSV kan speelronde 33 bepalend zijn voor de titel. Als Ajax wint van AZ heeft de club het winnen van de landstitel tegen sc Heerenveen hoe dan ook in eigen hand. Zoals beschreven kan Ajax ook in Alkmaar al kampioen worden, maar wanneer PSV niet verliest in Rotterdam, kan Ajax het karwei hoe dan ook afmaken tegen sc Heerenveen.

Wanneer het verschil tussen Ajax en PSV richting het thuisduel met de Friezen minimaal vier punten is, heeft het tegen sc Heerenveen aan een zege genoeg voor de landstitel. Is het verschil zes punten dan volstaat ook een gelijkspel. Richting speelronde 33 blijft het verder gissen en dat komt vooral omdat de wedstrijden in speelronde 32 (AZ - Ajax; Feyenoord - PSV) voor veel verandering kunnen zorgen.

Speelronde 34: Vitesse - Ajax | PEC Zwolle - PSV

Het kan ook zo zijn dat het veroveren van de landstitel door Ajax aankomt op speelronde 34. In dat geval zou het verschil tussen beide titelkandidaten maximaal drie punten mogen zijn op de ranglijst bij aanvang van deze speelronde.

In deze speelronde gaat Ajax op bezoek bij nummer zes Vitesse, terwijl PSV afreist naar nummer zestien PEC Zwolle. Op papier zou je denken dat Ajax het dan ook lastiger heeft, maar de Amsterdammers hebben een voordeel. Vitesse heeft zich namelijk al geplaatst voor de play-offs en heeft eigenlijk niet écht meer iets om voor te spelen in de resterende wedstrijden van de reguliere competitie. PEC Zwolle daarentegen strijdt tegen degradatie en voor de club uit Overijssel staat er in deze speelronde dan ook veel op het spel.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Sportbookies had dit weekend 80 procent van de voetbalwedstrijden goed voorspeld. Bekijk hier welke dit waren!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.