Ajax O18 zet monsterscore neer met 11-0 zege op FC Groningen

door Bram Bark 33

Ajax O18 heeft zaterdagmiddag met dubbele cijfers gewonnen van de leeftijdsgenoten van FC Groningen. De oefenwedstrijd werd gespeeld met grotendeels de selectie voor aankomend seizoen en bestond zodoende uit veel O17-spelers. Op De Toekomst werd het 11-0.

Ajax zette FC Groningen vanaf minuut 1 onder druk. Dit resulteerde in de snelle 1-0 van Skye Vink. Na acht minuten was het al voor de tweede keer raak. Shedrach Ebite kon de bal, op aangeven van Rico Speksnijder, makkelijk binnenlopen. Het bleek de start van een doelpuntrijk duel. Nog geen vijf minuten later wist Ebite opnieuw het net te vinden, dit keer na een mooie steekpass van Kayden Wolff. Kort na de drinkpauze maakte de lange spits zijn hattrick compleet. Oog in oog met de keeper maakte hij geen fout

De 4-0 tussenstand werd ook de ruststand. Via een aantal goede voorzetten van de veel opkomende linksback Ryan van de Pavert kreeg Ajax nog wel wat kansen voor rust. Gerald Alders was het dichtst bij een doelpunt; hij zag zijn poging via de onderkant van de lat terug het veld in stuiteren.

Geen gas terug

Aan het spelbeeld veranderde niks in de tweede helft. FC Groningen kwam er nauwelijks uit en Ajax bleef onder aansturing van aanvoerder Nick Verschuren hoog druk zetten. Na de wissel van Verschuren werd deze rol moeiteloos overgenomen door Alvaro Henry. Er was slechts één moment dat FC Groningen er gevaarlijk uit dreigde te komen. Verdedigende middenvelder Avery Appiah voorkwam dit gevaar met een perfect uitgevoerde sliding.

In de tweede helft was er geen gebrek aan mooie aanvallen en doelpunten. De mooiste aanval van de middag leidde tot 6-0. Nadat kort na rust Tijn Peters de 5-0 op het scorebord had gezet, was het een combinatie tussen Jan Faberski en Rayane Bounida die ervoor zorgde dat Vink de bal in een leeg doel kon binnenlopen. Vink was ook verantwoordelijk voor de 7-0. Na een hoge bal van Bounida dook Vink vlak voor de keeper op om de bal over de keeper heen te tikken. Via de lat en wat gerommel belandde de bal uiteindelijk achter de doellijn.

Dubbele cijfers

Van rustiger aan doen was duidelijk geen sprake bij Ajax. FC Groningen was slechts figurant in een wervelende voorstelling van het hoogste jeugdteam van de Amsterdammers. De 8-0 kwam op naam van Kayden Wolff. De buitenspeler schoot van binnen het strafschopgebied de bal hard en hoog binnen. Vier minuten later was het Wolff die met een mooie steekpass Peters alleen voor de keeper zette. De middenvelder faalde niet.

In de slotfase gingen de Amsterdamse jongelingen succesvol op zoek naar de dubbele cijfers. Bounida liet zeven minuten voor tijd zien dat hij over een uitstekende techniek beschikt. Met een fraaie kap zette hij zichzelf vrij op de rand van het zestienmetergebied om vervolgens met een lage schuiver de 10-0 binnen te schieten. Het slotakkoord kwam van Don O'Neil. Na een goede actie schoot hij de bal in de verre hoek.