Ajax moet uit het dal kruipen tegen zeldzame tegenstander FC Emmen

door Jesse ter Haar 30

Bron Ajax Showtime

Ajax moet uit het dal kruipen tegen zeldzame tegenstander FC Emmen

door Jesse ter Haar 30

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax neemt het zaterdag op tegen FC Emmen en dat is in veel opzichten een belangrijke wedstrijd. Op woensdag speelden de Amsterdammers namelijk met 2-2 gelijk tegen Vitesse en dat betekende het tweede puntenverlies op rij. Het kostte de ploeg van trainer Alfred Schreuder de koppositie en daardoor lijkt PSV als lijstaanvoerder de winter in te gaan. Door de zege van Feyenoord op donderdag zakte Ajax zelfs naar de derde plek. De club zal het goede gevoel enigszins willen herstellen voordat het de verplichte stop ingaat en daarvoor moet het een wedstrijd winnen die het gek genoeg nog maar zelden speelde.

In totaal kwamen Ajax en FC Emmen elkaar pas vijf keer tegen in de Eredivisie. In 2018/2019 – het jaar waarin Ajax het tot de halve finale van de Champions League schopte – vond de eerste ontmoeting op het hoogste niveau plaats. Zowel thuis als uit kenden de Amsterdammers dat seizoen maar weinig moeite met de ploeg uit Emmen. In eigen huis werd de eerste wedstrijd ooit tegen FC Emmen met 5-0 wonnen, terwijl er uit met 2-5 werd gewonnen. Het betekende meteen de enige twee tegengoals van Ajax tegen FC Emmen, want in de seizoenen erna wist de recordkampioen van Nederland telkens de nul te houden. Hoe het komt dat het aantal ontmoetingen tussen Ajax en FC Emmen geen even getal is? Tijdens het vanwege de coronacrisis onderbroken seizoen ontmoetten beide ploegen elkaar maar één keer.

Uit de vijf tegen FC Emmen gespeelde wedstrijden wist Ajax tot op heden de volle vijftien punten te behalen. Daarbij heeft de ploeg een doelsaldo van 24 doelpunten voor en 2 tegen. Een overtuigend saldo, zeker gezien het gegeven dat Ajax in de afgelopen drie ontmoetingen geen enkel doelpunt tegen kreeg. De laatste ontmoeting dateert uit het seizoen 2020/2021, aangezien FC Emmen dat seizoen degradeerde. Vorig seizoen kwam het zodoende niet in actie in de Eredivisie, waardoor de teller van duels tussen beide ploegen toen op vijf bleef steken.

Vorm van Ajax en FC Emmen

Voor wat betreft de vorm geldt dat er bij Ajax ruimte is voor verbetering. Ajax speelde afgelopen woensdag met 2-2 gelijk tegen Vitesse in een duel waarin de afwerking en restverdediging niet op orde bleken. Er werden veel kansen gemist, terwijl Vitesse als een warm mes door de boter door de defensieve organisatie van Ajax sneed. Enkele dagen daarvoor kreeg Ajax al een enorme dreun te verwerken, toen PSV met 1-2 te sterk bleek in de Johan Cruijff ArenA. Het leidde tot chagrijn bij de Ajax-fans, wat door het resultaat tegen Vitesse alleen maar groeide. De roep om het vertrek van Schreuder groeide tijdens de afgelopen twee genoemde duels, maar voorlopig is het nog altijd de oud assistent-trainer van Erik ten Hag die met de scepter zwaait.

FC Emmen krabbelt juist enigszins op en haalde vier punten uit de laatste vijf wedstrijden. Van de laatste tien wedstrijden won het er slechts één, maar laat dat nu net de laatste wedstrijd geweest zijn. Vorig weekend werd Fortuna Sittard met 0-1 opzij gezet. Het betekende pas de tweede overwinning van het Eredivisieseizoen, waarmee FC Emmen na dertien wedstrijden op een zestiende plek staat. De afstand op de veilige plekken bedraagt echter slechts twee punten en dus is een zege ook voor FC Emmen belangrijk. Bovendien zal de laagvlieger bloed ruiken in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax. Met Richairo Zivkovic heeft FC Emmen immers een speler in huis die de snelheid heeft om de defensieve wanorde van Ajax bloot te leggen.

Ajax-achtergronden bij FC Emmen

Overigens is Zivkovic niet de enige speler van FC Emmen met een verleden bij Ajax. De spits stond van de zomer van 2014 tot de zomer van 2017 onder contract in Amsterdam. Tussentijds werd hij wel uitgeleend aan opeenvolgend Willem II en FC Utrecht. Hij miste dit seizoen nog geen Eredivisieduel namens FC Emmen, maar scoorde tegen Fortuna Sittard pas voor het eerst. Een andere oud-Ajacied die doorgaans in de basis van FC Emmen staat, is Mickey van der Hart – van 2007 tot 2014 actief in Amsterdam. Lang moest hij het dit seizoen doen met een plek op de bank, maar sinds vier wedstrijden is hij eerste keeper bij de club uit Drenthe. Slechts drie keer hoefde hij tijdens die duels de bal uit zijn netje te vissen.

De derde speler van FC Emmen met een Ajax-verleden is Lorenzo Burnet. Hij doorliep de jeugdopleiding van de club en trok de deur al in 2011 achter zich dicht. Na avonturen in Slowakije en Denemarken keerde hij in 2021 terug in Nederland. Dit seizoen is hij – mits fit – de eerste linksback van FC Emmen. Tot slot heeft Ajax' opponent van zaterdag ook Julius Dirksen onder contract. Hij kwam in de zomer van 2018 in de Ajax-opleiding terecht en in januari 2022 ging hij voor een nieuw avontuur. Dirksen maakte dit seizoen tot dusver achtmaal minuten in de Eredivisie.

Opstelling Ajax

Kijkend naar de opstelling van Ajax, is het per wedstrijd weer de vraag welke elf namen Schreuder de wei instuurt. Het grootste vraagstuk zal de rol van Daley Blind zijn. Al drie keer op rij begon hij op de bank en alleen de laatste keer – tegen Vitesse – mocht hij invallen. Hij voegde duidelijk kwaliteit toe aan het veldspel van Ajax, leverde een assist én stuurde Brian Brobbey kansrijk de diepte in. De jonge spits zou uiteindelijk de paal treffen. Diezelfde Brobbey zal hopen op een basisplaats in de laatste wedstrijd van Ajax in 2022. In de drie Eredivisiewedstrijden die aan Vitesse-thuis voorafgingen leek hij een basisplaats te hebben veroverd – hij scoorde vier keer - maar na de nederlaag tegen PSV raakte hij zijn plek in de punt van de aanval weer kwijt aan Mohammed Kudus. Tegen PSV speelde hij echter voor het eerste de volledige negentige minuten en konden er aan zijn rol tegen Vitesse ook fysieke redenen ten grondslag liggen. De strijd om de spitspositie tijdens FC Emmen-uit ligt open.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.