Oranje keert zich tegen racisme in Den Bosch

BartVeenstra, 18-11-2019 om 14:05, 9449 views, AS |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Georginio Wijnaldum en bondscoach Ronald Koeman hebben zich namens het Nederlands elftal nadrukkelijk uitgesproken over de racistische spreekkoren die zondagmiddag te horen waren vanuit een supportersvak van FC Den Bosch. In die wedstrijd werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend.

Wijnaldum reageert tijdens de persconferentie van maandagmiddag geschokt op de gebeurtenissen in Den Bosch. 'Het kwam heel hard aan', zegt de middenvelder van Liverpool. 'Ik had niet verwacht dat het in Nederland zou kunnen gebeuren. Ik ben echt geschokt. In Nederland. En hoe er daarna mee om is gegaan, is heel kwalijk. Dan heb ik het over de club en de trainer. Kwalijk wat FC Den Bosch doet. Ik mag dat misschien niet zeggen, maar ik doe het toch. Wat kun je als speler doen? Het is een maatschappelijk probleem. We moeten keihard optreden. Ook de politiek.'

Daarnaast zag Wijnaldum ook een supporter van FC Den Bosch een Hitler-groet maken. 'Hoe haal je het in je hoofd! Dan denk ik: jouw voorouders hebben gevochten voor ons en dan breng je zo’n groet. Dat is respectloos en daar moet echt heel hard tegen opgetreden worden. De KNVB deed het goed. Ik verwacht harde boetes. Straf zo hard dat niemand het meer in zijn hoofd haalt om te doen. We hebben er bij Oranje onderling over gesproken.'

Bondscoach Koeman steunt zijn speler volop tijdens de persconferentie. 'Je moet gewoon van het veld stappen. Gewoon weggaan. Oranje ook ja. Iemand moet het doen', aldus de keuzeheer, waar Wijnaldum aan toevoegt: 'En niet meer terugkeren. De wedstrijd had niet uitgespeeld mogen worden. Ik loop echt van het veld af. Ik ben weg. De trainer noemt de speler van Excelsior een zielig mannetje omdat hij juichte na een goal. Daar moet het allemaal niet meer over gaan. Het kan gewoon niet. Wij kijken niet naar kleur. Ik speel bij Oranje. We spelen voor het volk. Volgend jaar staan diezelfde mensen ook te juichen als wij succes hebben bij het EK. Dat is een gekke gedachte.'

De middenvelder sluit een statement dinsdagavond tegen Estland niet uit. 'Het kan. Daar moeten we over praten. Het is gebeurd in Italië en Oekraïne. Maar dat het in Nederland in stadions gebeurt, dat had ik gewoon niet verwacht. Net als de zwartepietendiscussie. Mijn mening is dat het moet worden veranderd. Zwarte Pieten morgen op de tribune? Dat is niet lollig.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RedFeather
Wat word nu precies de norm? Gaat het om de inhoud van de teksten, of om het feit dat iemand daardoor 'niet meer te bereiken' (aldus scheids) is? Ik denk dat het mes in deze aan twee kanten snijdt: de spelers moeten zo professioneel zijn dat ze onverschillig zijn voor wat ze ook horen. En iedereen die racistische leuzen uit moet direct worden aangepakt op heterdaad ter plaatse. Als je dat aanhoudt, dan haal je volgens mij snel de angel uit dergelijke situaties. Immers, je hebt alleen jezelf ermee als je bagger loopt te schreeuwen.
Omdat de emotie van de speler nu leidend lijkt te zijn, hij was 'niet meer te bereiken' (aldus de scheids) kom je in een moeilijke postmodern dilemma. Is iedere emotie even terecht? Het voorbeeld van Blind werd terecht aangehaald. Als ze iets gaan roepen over je vrouw of kind kan je dat nog sterker raken dan dat er iets over jezelf wordt geroepen. Racisme is niet goed, maar dat iedereen nu even zijn deugdelijkheid tentoon spreidt in alle mogelijke praatprogramma's vind ik ook wat hinderlijk. Dit hoor ik nooit naar Feyenoord-Ajax in de Kuip.
1 -2
Deepblue
Selectieve verontwaardiging is de norm
0 -1
OuweDibbes
Zwaar geërgerd aan al die geluiden in Den Bosch. Dacht dat we dit soort zielig gedrag al jaren achter ons lag in Nederland.
1 -2
Vlieske
50000 man die hamas hamas joden aan het gas zingen wordt wel gedoogd. Nouri worden roepen wordt wel gedoogd. Kind van Daley blind uitmaken voor k kind mag wel. Hypocriete zooi is het.
17 -1
3*stars*3
Wordt niet gedoogd en is ook erg.
Het is dat deze jongen emotioneel reageerde, waardoor de scheids ingreep.
Tijdens Vitesse-Ajacieds vorig jaar ook oerwoudgeluiden gemaakt richting Onana maar ging de pot volgens mij gewoon door omdat Onana zich er niets van aantrok.
Iedereen reageert anders erop.
Blijft schandalig dat media dat idd niet oppakt.
Bij de Kuip staan ze voor de klassieker klaar om de Ajax bus op te wachten en roepen ze de goorste zooi richting Ajacieden.

Maar laten we niet bagatelliseren wat er in Den Bosch gebeurde (Was ook niet de 1e keer).
Vind het sowieso apart dat er op dit forum van alles erbij gehaald wordt en dat sommige mensen doen alsof deze jongen zich aanstelde.
Had ik niet van Ajacieden verwacht en zeker niet als je ziet hoeveel (ex) Ajacieden een donkere huidskleur hebben...
3 -2
Joseph
Moet ook niet te ver gaan allemaal. Je hebt gewoon rotte appelen en die moet je er uit halen, heel simpel: met een levenslang stadionverbod. Als ze zich buiten het stadion misdragen, mag justitie zich er over buigen.

Ik hoor die gekke Gabberhaus al zeggen dat de goede onder de slechte moeten lijden en dat clubs puntenaftrek moeten krijgen. Complete onzin, alsof de club deze mensen uitnodigt om zich te misdragen.

Ik heb me trouwens enorm zitten irriteren aan die Marokkaanse man die bij DWDD dit voorval gebruikt om meer gekleurde trainers in de top te krijgen. Zegt hij dat Kluivert en Bogarde hun papieren hebben: moeten we dan clubs gaan aanwijzen die zichzelf de afgrond in willen werken omdat het anders discriminerend is?
6 -2
Ferd
Den Bosch moet gestraft worden vanwege hun eerste reactie. En omdat ze in eerdere gevallen al niet adequaat hebben ingegrepen.
1 0
Cisco2
Niet helemaal mee eens. Wat je zegt is dat justitie niet mag ingrijpen als iets zich binnen een stadion gebeurt?

Ik vind dat deze mensen nu juist door justitie aangepakt moeten worden. Als ze niet naar Den Bosch kunnen, dan pakken ze toch gewoon een wedstrijdje Top Oss of de plaatselijke amateur club.

Verder wel mee eens hoor. Je ziet steeds vaker dat vrouwen, of etnische minderheden geforceerd op plekken worden gezet onder het mom van "gelijke kansen".
1 0
Cupmetgroteoren
Waar komen deze mensen vandaan vraag ik me af. In welke milieus vertoeven ze? Ik vind het altijd fascinerend, dit soort volk.
1 -2
Deepblue
Onsympathieke mensen zijn een maatschappelijk probleem, vind ik ook!
1 -2
FTS95
Volkomen terecht dat Den Bosch de zwarte piet krijgt in deze kwestie..
4 -2
ram
Haha, sterk!
1 -4
soewares
Den Bosch is toch een ontzettende kutclub.. Enkele jaartjes geleden waren daar zogenaamde oliesheiks die de club wilden kopen en de directeur was bereid om alle normen en waardes over de rails te gooien en natuurlijk dat incident met jozy altidore een paar jaar terug.. Zwakbegaafde incestueuze bende daar in den bosch en omstreken, hoop dat ze failliet gaan
6 -4
Babayaka
20km zuiderlijker is het altijd zo gemoedelijk in brabant en voelen de spelers zoveel warmte ten op zichte van het harde noord holland en met name ajax.
0 0
Deepblue
Vind dit ook niet echt sympathiek en tamelijk generaliserend
6 -3
Bertus2002
Inderdaad. Het laat zien hoe hatelijk de andere kant ook is.
1 -1
ram
Damn... Jij en Deepblue verbazen jullie over het feit dat mensen hatelijk doen tegen racisten... Dat is echt... wauw...
0 0
AFCACBS1900
Ik denk dat Bertus en Deepblue zich verbazen over hoe mensen uit Den Bosch en omstreken nu door soewares neergezet worden als een zwakbegaafde incestueuze bende. Generaliseren ten top.
1 -1
ram
Je snapt toch dat hij doelt op degenen die zich racistisch uitlaten? Of denk je dat hij iedere inwoner van Den Bosch bedoelt? Kom op man...
0 -1
RedFeather
Wow.
Ik heb hier wel moeite mee hoor.
Koeman en Wijnaldum die willen stoppen met voetballen bij racisme.
Maar staan te juichen bij een WK in Qatar.
Wat is dat nou voor ethische willekeur?
17 -7
Cisco2
Als je een wedstrijd uit loopt bij racisme zou je in Qatar inderdaad niet eens moeten starten....
2 -1
soewares
Niemand staat te juichen bij een WK in Qatar, loop geen onzin te roepen
4 -7
RedFeather
Wijnaldum zegt dat hij principieel een wedstrijd zou uitlopen bij racisme. Denk je dat hij niet juicht als we scoren op het WK? Prima ventje overigens. Maar het is zo makkelijk om te roepen allemaal, en weer lekker 'de politiek' de schuld geven. Politiek en sport worden lekker selectief gescheiden, zoveel is wel duidelijk.
9 -4
Suarez16_
Helemaal met wijnaldum eens, maar een zwarte piet of sinterklaas op de tribunes moet gewoon kunnen. Dat blijf ik met alle respect echt aanstellerij van de bovenste plank vinden. Al mag je dat bijna niet meer zeggen tegenwoordig. Overigens natuurlijk niet goed te praten dat ze hem voor zwarte piet uitschelden want dat is wel degelijk racistisch, maar een zwarte piet moet gewoon kunnen.
11 -3
DT10
Wat zou ik het mooi vinden, als de fans van ons Ajax, tijdens de eerstvolgende wedstrijd, een collectief statement maken TEGEN RACISME!
6 -5
AjaxPassion
Ben nu DWDD aan het kijken, daar komt 'Why we hate' van Steven Spielberg langs, dat zou verplichte kost moeten zijn om de basis én de middelbare school.
4 -1
ram
Dat Deense filmpje ook. Prachtig!

Sowieso een aflevering iedereen die heeft gereageerd op dit topic zou moeten terugkijken... Kunnen veel mensen veel van leren.
4 -2
AjaxPassion
Eens.

Maar de conclusie is volgens mij ook dat er altijd gediscrimineerd zal worden, omdat het gewoon een vorm van machtsvertoning is. Is het niet op basis van racisme, dan zal het wel zijn op basis van intelligentie, of op basis van mannelijkheid, assertiviteit of wat dan ook. Iedereen is anders, dus complete gelijkheid is nooit haalbaar.
3 -1
Duif63
Koeman en Wijnaldum, beide ooit in dienst van de club waar racisme wekelijks hoogtij viert. En nu ineens zijn ze heeeeel verontwaardigd.
7 -6
DT10
Helemaal gelijk, Wijnaldum had al die racisten de Kuip uit moeten jagen!
4 0
Suarez16_
Bij welke club dan?
1 -2
aka
Hij heeft gelijk
1 0
stefanwillem
Ik weet niet wat ik erger vond, het gedrag van de “supporters” of het gedrag van de trainer van Den Bosch. Maar daar hoor je niemand meer over vreemd genoeg.
6 -5
DT10
Iedereen binnen FCDB, die het eens was met het eerste statement dat de club naar buiten bracht, heeft de club op een manier geschonden, die voldoende is voor ontslag. Dat geld dus ook voor de trainer, als je het mij vraagt.
4 -1
AjaxPassion
Bullshit, maak jij nooit fouten? Die jongen is al enorm diep door het stof gegaan. Benieuwd naar je reactie op mijn onderstaande stuk.
1 -5
ram
Dat soort fouten zou ik écht nooit maken nee. Dan ben je totaal niet geschikt voor de functie. Maar okay... ontslag hoeft wat mij betreft ook niet hoor. Als ze flink door het stof gaan, vind ik het voldoende.
1 -1
DT10
Helemaal eens mat SjaakVaak!
1 0
AjaxPassion
Hou op hoor. Het wordt continue herkauwd op tv.

De trainer heeft zich ongelukkig uitgelaten, maar die is tegen wil en dank zelfs met zijn leven bedreigd. Hij wou zich niet mengen in deze discussie, vandaar zijn uitlatingen. Hij heeft ook lange niet alles meegekregen in deze hectische wedstrijd, wat totaal niet gek is.

Hoezo ga je de trainer blaimen dan?
5 -4
Sjaakvaak
Die bedreigingen gaan veel en veel te ver. Maar hoe jij hem hier verdedigt slaat ook nergens op. Hij heeft zich niet ongelukkig uitgelaten, hij heeft moedwillig die speler gekleineerd terwijl hij dondersgoed op de hoogte was van de situatie. En daarna ging hij mee in het domme smoesje van de persafdeling van FCDB. Die trainer mag ook gewoon de laan uit gestuurd worden.
5 -2
AjaxPassion
Waar the fack baseer jij op dat hij dondersgoed op de hoogte was van de situatie?

Moedwillig? Weet je wel wat je zegt? Je denkt dat deze jongen, die jaren met allerlei gekleurde voetballers heeft gevoetbald en ze gecoacht moedwillig racistisch is? Dan snap je geen kut van rascime.

Het is overduidelijk een ongelukkige samenloop van omstandigheden, niet meer, niet minder. Het is een voetbaltrainer, geen politicus. Hij heeft zich helemaal nooit willen mengen in deze discussie, maar is er tegen wil en dank in alle hectiek mee geconfronteerd. Hij wou zich er makkelijk vanaf maken, omdat hij er gewoon helemaal geen deel van wil uitmaken.

Het is juist een bewijs van zijn gelijkheidsgedachte dat hij hem een zielig mannetje noemt, aangezien hij dit bij een blanke speler die zo handelde ook had gedaan.

Maar zie dit de complotdenkers maar eens bij hun verstand te brengen. Het kwaad is alweer geschied. Men ziet wat men wil zien.
4 -5
Ajax_026
serieus anders bekijk je alle beelden even terug ik zal je helpen: een zwaar geëmotioneerde speler die vanwege racistische uitlating ondersteund word door de scheids die het spel still legt maar wel de moed verzameld om door te voetballen (wetend dat diezelfde supporters waarschijnlijk wel door zullen gaan met : k-neger, k-zwarte, k-katoenpuller, en k-zwartepiet). Word na zo'n wedstrijd nog even zielig mannetje genoemd door de coach van de tegen partij.

en jij neemt het nog even op voor die coach?... ga lekker andere club supporten!!!
2 -3
Sjaakvaak
Leuk dat jij begint over 'zie complotdenkers maar eens bij hun verstand te brengen. Het kwaad is alweer geschied'. Jij gaat met twee benen gestrekt deze discussie in, met het idee alsof jouw waarheid de enige waarheid is. Jij bent degene die niet open staat voor andere argumenten, toch zal ik het even proberen uit te leggen.

De wedstrijd werd stilgelegd wegens racistische uitingen. Deze racistische uitingen waren voor iedereen in het stadion goed te zien en te horen, dus het is vrijwel onmogelijk dat juist een trainer dan niet doorheeft wat er aan de hand is.

Daarnaast zeg ik niet dat de trainer moedwillig racistisch is. Hij heeft moedwillig deze jongen onheus bejegend. Wat hij tegen hem zei/deed was zeker niet racistisch. Overigens snap jij geen kut van racisme, als dat er bij mensen uitkomt dan is dat juist op moment van emotie waarbij men minder zelfcontrole heeft over zijn/haar uitingen. Ook zijn er genoeg mensen die prima met mensen van een andere etniciteit overweg kunnen maar wel degelijk racistisch kunnen zijn.

Van der Ven heeft in een moment van emotie, opwelling, de domme fout gemaakt om tegen Moreira zijn frustratie over de staking te uiten. Dat was mijn inziens niet racistisch maar wel dermate onprofessioneel dat deze voetbaltrainer er niet zonder sanctie vanaf mag komen. Neemt nog steeds niet weg dat die bedreigingen aan zijn adres ronduit triest zijn.
3 -2
Cupmetgroteoren
Huh? De scheidsrechter heeft de wedstrijd toch stilgelegd vanwege deze reden? Mem was ervan op de hoogte. Rare analyse van je.
4 0
soewares
AjaxPassion, de wedstrijd is niet voor niets een tijdlang stilgezet he.. Iedereen was ervan op de hoogte, dat maakt het nog schandaliger dat hij hem een aansteller noemt.
4 0
EuforischeRealist
Lang niet altijd met je eens, maar deze keer volmondig!
0 -1
ram
Jawel hoor. Nu live op DWDD zelfs ;)
0 0
Cruijffthebest
Racisme is puur verwerpelijk, nee Zwarte Piet is NIET racistisch, maar alle andere benamingen naar iemand met een donkere huidskleur kan en mag niet.
Echter, wanneer wordt er dezelfde ophef in Nederland gemaakt als Ajaxspelers worden toegezongen dat Joden het best branden, dat het kankerjoden zijn, dat er gasgeluiden worden gemaakt en ga zo maar door, daar hoor je de media NOOIT over.
Als dat weer gebeurt, moeten alle spelers gewoon van het veld lopen, tegen wie ze ook spelen, simpel, gewoon van het veld lopen met z'n allen!!!!!!
8 -5
Cupmetgroteoren
Daar is jarenlang ophef over geweest.
1 -3
DT10
Een donker iemand beledigen door hem Zwarte Piet te noemen, is juist wat Zwarte Piet racistisch maakt. Niet zo handig dus van die ‘voorstanders’.
3 -3
Murtagh
dan zijn alle apen dus ook racistisch en moeten we maar doodmaken aangezien een donker iemand aap noemen ook racistisch is
0 0
Maxwell5
Een veel dommere redenatie kun je niet maken...
0 0
Sjaakvaak
Zwarte Piet is voor mij ook absoluut niet racistisch. Echter, als jij moedwillig een gekleurd persoon gaat toezingen met “Zwarte Piet”, dan plaats je het wel in een racistische context. Dit soort grappenmakers zorgen er juist voor dat men nu massaal tegen Zwarte Piet is; ook al bedoelt 99% er niets racistisch mee.

Verder eens dat “joden aan het gas” e.d. ook harder aangepakt moet worden. Verschil hier is wel dat onze spelers over het algemeen niet Joods zijn en zich persoonlijk dus minder aangevallen worden. En het feit dat wij Joden als een geuzennaam hebben aangenomen.
2 -2
AjaxPassion
Dat laatste is vrij makkelijk te verklaren. De bevolkingsgroep die zich dat persoonlijk aan zou kunnen trekken is veel kleiner.
1 -1
AjaxPassion
Het gaat erom in welke context en met welke intentie je 'zwarte piet bezigt natuurlijk. In de context van FCDB was het absoluut racistisch.
5 -1
booya4afca
Dat de Ajax spelers toegezongen worden zal pas een issue zijn wanneer de betreffende speler van Joodse afkomst is...

Dit is appels met peren vergelijken.
3 -4
AjaxPassion
Serieuze vraag. Waarom voelen getinte mensen zich beledigd als ze worden geconfronteerd met hun huidskleur?
13 -6
Ar
Om vanwege de aandacht die het oplevert
1 -1
ram
Gefeliciteerd met de meest achterlijke racistische debielencomment ever. Schaam jij je niet?
1 -1
Babayaka
Tja dat vraag ik me al jaren af.
He melkfles niks aan het handje
He blackie rascisme....
He dikke of kale niks aan t handje
He neger rascisme
Hey varkenskop niks aant handje
Hey zwarte piet.... Rascisme


En zo kan je doorgaan.
6 -4
ram
Met deze comment laat je zien dat je he-le-maal niets van de samenleving begrijpt.
0 0
Cupmetgroteoren
Nee? Ga eens even tegen mollige of dikke vrouwen zeggen dat ze te dik zijn. Of tegen mannen met haarproblemen die zich daar onzeker over voelen over hun haar beginnen.
0 0
Suarez16_
Nouja dik of kaal is dan ook geen ras. Het woord racisme is alleen van toepassing bij iemand minder vinden wegens zijn etinische "ras", dus een Aziaat, blanke Europeaan of Afrikaan.
1 -1
Barra
Daar gaat natuurlijk een hele geschiedenis aan vooraf en wanneer je dat niet weet, houdt de discussie wel een beetje op
2 -3
AjaxPassion
De geschiedenis is niet het meest relevante i.m.o. het is meer welke gevolgen er aan racisme hangen. Geschiedenis kun je gebruiken om een (voor)beeld te schetsen
1 -1
Cupmetgroteoren
Ik vind dit wel een goede eerlijke vraag eigenlijk. Ik denk dat het te maken heeft met de koppeling/associatie met minderwaardigheid, historisch gezien. Als iemand roept 'kk neger', dan heeft het woord neger impliciet een negatieve betekenis in die context, als zijnde minderwaardig. Historisch gezien hebben donkere mensen een minderwaardige positie vervuld. Zelfde geldt een beetje als je de nazigroet doet. De meeste Nederlanders voelen zich daardoor niet persoonlijk beledigd. De meeste joodse Nederlanders wel, vanwege de historische associatie. Als je daarentegen zegt: 'lelijke kk blanke', of 'lelijke blanke', voelen velen zich wel weer beledigd, vanwege het woordje 'lelijk' ertussen.

Het is een moeilijk, moeilijk onderwerp omdat de mens sowieso een complex wezen is en de maatschappij het allemaal nog complexer maakt. Je vraag is overigens wel terecht. Er zullen ongetwijfeld meer aspecten aan zitten dan ik hierboven heb geschetst. Maar de vraag is op zich gewoon een erg goede vraag vind ik.
2 -1
maluku0348pz
Misschien omdat huidskleur in deze context er helemaal niet toe hoort te doen? Nu een aantal serieuze vragen terug naar jou toe gericht. Maak jij deel uit van een minderheidsgroep in deze samenleving? Als in, heb je een andere huidskleur die afwijkt van de dominante huidskleur? Ben je wel eens expliciet racistisch bejegend?Heb je wel eens het gevoel gehad dat er anders tegen je gedaan wordt, enkel en alleen doordat je huidskleur getint/donker/zwart is? Heb je hier uberhaupt wel eens bij stil gestaan?
Stel je doet gewoon lekker je ding, je bent aan het werk, of in dit specifieke geval aan het voetballen, en je wordt zonder enige aanleiding weer eens "geconfronteerd" met het feit dat je een donkere huidskleur hebt. Is het dan raar dat jij je dan beledigd voelt? Sommige mensen proberen het dan om te draaien door te zeggen "nou, als iemand mij blanke dit.. of blanke dat noemt, zou mij echt niets uitmaken." Dat argument gaat simpelweg niet op omdat de maatschappelijke context nu eenmaal zo is dat donkere mensen in de westerse samenleving in de regel deel uitmaken van een minderheidsgroep.
4 -3
AjaxPassion
Bedankt dat je er serieus op ingaat. Dit is eigenlijk wat ik zelf ook aangeef, maar dan met een andere insteek/bewoording.

Om antwoord te geven op je vragen, Nee dat ben ik niet, daarom vind ik het ook enigszins lastig om me daarin in te leven.

Dat laatste is wat ik hieronder ook deed.

"Dat argument gaat simpelweg niet op omdat de maatschappelijke context nu eenmaal zo is dat donkere mensen in de westerse samenleving in de regel deel uitmaken van een minderheidsgroep."

Het is inderdaad een minderheidsgroep, maar waarom is dit een nadeel? Omdat mensen hierdoor bijv. minder snel worden aangenomen voor een baan?
0 -1
booya4afca
Geschiedenis lessen gemist zeker?
3 -4
AjaxPassion
Je doelt op slavernij? Ik voel me toch ook niet beledigd als iemand een Hitlergroet maakt. Het is absurd dat iemand het in zijn kop haalt natuurlijk, maar waarom zou ik me persoonlijk beledigd voelen?

Het is denk ik de massale uiting en de bedreiging die de emotie los maakt, dan de woorden/geluiden op zich?

Ik probeer het te begrijpen hè. Want voor mij (En overduidelijk vele anderen) is het lastig om te begrijpen/in te leven.
4 -2
booya4afca
Slavernij is inderdaad een product van racisme. Echter waar slavernij vrijwel overal is verboden, zie je dat het racisme de laatste jaren toeneemt.

En dit heeft te maken met de maatschappij anno 2019 waar men, versterkt door politiek, zich genoodzaakt voelt om over alles en iedereen een mening te hebben en dus ook om iemand zijn/haar huidskleur.

Op een gegeven moment is de maat vol. Hoe erg je ook je best doet om dit soort dingen te negeren.
1 -3
Murtagh
Slavernij is geen product van racisme. Racisme is een product van slavernij. Slavernij was van alle tijden totdat de westerse wereld er een eind aan heeft gemaakt. Alle volken rassen en landen kenden slaven niet alleen blank door wit en niet koloniale tijd
0 0
Welja
Er zijn op dit moment nog zo''n 41 miljoen! Slaven. Meer als er ooit geweest zijn in de geschiedenis van de mensheid bij elkaar. Die maken telefoontjes, electronica, chocolade en andere kadootjes die wij elkaar met Sinterklaas en Kerstmis toespelen.
0 0
AjaxPassion
Leg eens uit?
1 -1
booya4afca
https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme#Historisch_overzicht

Mocht je je vervelen vanavond...
3 -2
Murtagh
wikipedia is geen bron
0 0
flodder
en de trainer ook wegjagen....
1 -1
roodwit007
Mijn zoon trouwt a.s woensdag met zijn Surinaamse , mijn vrouw is Spaans ik ben een ordinaire kaaskop gooi dit in een grote pot en roer het eens flink door elkaar het resultaat is een prachtige mooie en gelukkig familie Help racisme de wereld uit....hoe je er ook uit ziet onder je huid zit bloed en die is rood niemand uitgezonderd allen gelijk
15 -14
Ferd
En dit krijgt 14 minnetjes? Schandalig!
3 0
booya4afca
Zo is het maar net natuurlijk.
1 0
insectenverdelg
Zolang je hart maar rood wit klopt, zijn we allen 1.
6 -1
Benijax
Mooi gezegd. Ik begrijp niet waarom je hiervoor zoveel minnetjes krijgt. Kennelijk zijn veel Ajacieden hier niet zo tolerant.
6 -7
InOost
Helaas veel racisten hier...
3 -8
ram
Dat lijkt me duidelijk. En mensen maken het persoonlijk. Ik geef hieronder alleen aan "mooi man" omdat ik zijn post mooi vind. Zelfs dan vliegen de duimpjes omlaag je om de oren, haha. Treurig.
3 -3
ram
Mooi man :)
5 -10
Red Devil
Van het veld stappen als het gebeurt en pas terugkomen als het vak ontruimd is door de politie.
Gebeurt dat niet dan niet verder spelen en laat de KNVB dan maar hard optreden tegen de club wiens supporters die racistische uitlatingen doen.
8 -4
Ajaccus
Mijn omgeving zowel werk als prive bestaat uit het meest brede scala van geaardheden en mensen met allerlei etnische achtergronden. Mijn zoons gaan om met vrienden van Afghaanse, Marrokkaanse, via Curacao tot Surinaamse achtergrond. Ook allemaal welkom bij ons thuis en heel erg gezellig.
Ik denk dat men er in het algemeen in NL zo instaat.
Een stelletje nono’s in een voetbalstadion zijn hopelijk niet de norm.
5 -3
Cupmetgroteoren
Ram: je bent de discussie aan het kapen met de zwarte piet discussie. Het gaat hier over een groep idioten die een specifieke speler racistisch bejegenen met scheldwoorden etc. Er zijn genoeg mensen die dat wanstaltige gedrag hard hebben afgekeurd en toch pro zwarte piet zijn vanwege de traditie van het volksfeest. Je schildert die mensen nu allemaal af als racistisch en trekt ze bijna gelijk aan die randfiguren in Den Bosch. Dat hele sinterklaasfeest interesseert me niet, maar je hoeft niet met zo'n gestrekt been de discussie aan, en het verziekt alleen maar de verhoudingen door totaal ongenuanceerd zo'n mening te verkondigen. Ik ben persoonlijk als allochtoon zeer blij dat er zeer veel (blanke) Nederlanders hard stelling hebben genomen tegen het gebeuren in Den Bosch en het voor Mendes hebben opgenomen. Dát mag ook een keer gezegd worden.
11 -7
ram
Ik begon er niet over hoor. Maar er is wel een duidelijke connectie tussen deze debielen en de demonstranten. Daarbij is Zwarte Piet onderdeel van de racisme discussie in het algemeen.

Jij noemt het "kapen" als ik daarop doorga. Tsja... beetje een zwaktebod, lijkt me. En ík ga met het gestrekte been in... Haha! Grappig dat je "anti-racisme" zo bestempeld. Daarmee sta jij achter de racisten. Ik ben daarbij juist wel genuanceerd (zie post 17:12 bijvoorbeeld). En al was ik niet genuanceerd. Fuck it. Fuck fucking racisten!

Omdat je allochtoon bent, snap ik best dat je blij bent dat witte Nederlanders het opnemen voor Mendes. Prima! Maar zo hoort het natuurlijk ook. Ik vind het niet meer dan normaal. Jammer dat je zelf niet meer stelling neemt tegen racisme.
3 -5
markk
Achterlijk volk. Zijn dezelfde mensen die Zwarte Piet gebruiken om hun eigen nationalistische idealen te uitten. Natuurlijk is het niet altijd de schuld van de club maar Den Bosch heeft echt inadequaat gehandeld (zowel tijdens/na de wedstrijd als in het verleden) en ik verwacht dat de KNVB een sterk signaal afgeeft naar Den Bosch (fikse boete of puntenmindering).
8 -10
MankeNelis
Hoe diep kun je zinken anno 2019. Moet jezelf voorstellen dat je met een kapuchonnetje daar staat en dan dat soort dingen gaat roepen. Dat kan alleen als je een ontiegelijk domme aso bent. Nog net 1 hersencel meer dan een varken, zodat ze net niet in de keuken schijten.
9 -7
tyzinho
Voor een kleine club komt FC Den Bosch wel vaak in het nieuws met hun supporters. Paar jaar geleden tegen AZ, met Altidore. Ook een keer met vuurwerk bij een ballenjongen. Apart volk daar
6 -4
behangdelul
Racisme is gewoon kut. Snoeihard afstraffen de mensen op die tribune. Maar nu ook de mensen van de club met hun reactie. Tevens gelijk duidelijkheid verschaffen waar de grens ligt en met zijn allen er voor staan dat zwarte piet GEEN racisme is. Dan heb je ook geen last van grensvervaging oid.
4 -9
ram
Hahah! Als je van mening bent dat Zwarte Piet geen racisme is, dan ben je echt de weg kwijt. Dat is zó extreem duidelijk. Daar kom je echt niet meer onderuit.

Het is niet voor niets dat de pro-piet demonstranten ook nog even een wedstrijdje Den Bosch meepakken, denk jij wel? Dat zijn gewoon racistische mensen die daar op alle mogelijke manier voor uitkomen. En het erge is dat ze dat ook legaal mogen doen tijdens zo'n pro-piet demonstratie. Dan verpakken ze het iets anders om niet door de mand te vallen. Maar dit voorval met Moreira maakt duidelijk dat het pure racisten zijn.

Ik ben dus inderdaad ook voor het keihard afstraffen van dit soort 'supporters'. En ik ben er ook voorstander van dat de politiek ook een hard statement maakt tegen Zwarte Piet: racisme is in Nederland niet welkom en dus Zwarte Piet ook niet. Lekker in Spanje blijven. Daarmee beschadig je het Sinterklaas feest op geen enkele wijze.
7 -24
TontoKarnaggel
Wat is dat toch met mensen zoals jij? Waar komt die drang om anderen in de racistische hoek te drukken toch vandaan? Voel je jezelf dan heerlijk moreel superieur ofzo? Ik kan tig mensen die graag zwarte piet behouden en dat zijn dus volgens jouw sowieso racisten? Sorry hoor maar ik trek dat dus heel slecht. Figuren als jij die totaal geen andere zienswijze als hun eigen accepteren maken elke discussie onmogelijk en verharden de kwestie alleen maar. Dat maakt jouw in feite net zo als die door jouw zo verafschuwde schreeuwende pro piet tokkies die ook geen andere mening toestaan. Beide volhardend in hun extreme mening en schijt aan de meerderheid die gewoon een normale oplossing wenst.
8 -2
ram
Ik accepteer inderdaad geen racistische zienswijze. Apart dat dat door jouw als "extreem" wordt gezien...
En ja: met de huidige kennis die iedereen kan bezitten, ben je (actief of passief) racistisch als je toch Zwarte Piet wil. Dat is intussen ook wel duidelijk, toch?

En hoe kun je in godsnaam zeggen dat ik geen oplossing wens?! Ik ben juist heel erg voor dé oplossing (roetveeg/regenboog). De Pro Tokkies willen geen oplossing.
2 -9
TontoKarnaggel
Ram, echt, ik geloof absoluut dat je het goed bedoeld maar in deze post alleen al beweer je dat zo'n beetje mijn halve kennissenkring actief of passief racistisch is, dat noem ik behoorlijk extreem toch?
Probeer nou eens te begrijpen dat ook gewone normale fatsoenlijke mensen graag de zwarte piet behouden zonder dat dat ze gelijk racistisch maakt. Echt, dat maakt de discussie zoveel zuiverder. En geloof me, daarmee ga je ook veel verder komen met het terugdringen van zwarte piet.
6 -1
ram
Waarom is dat extreem? Omdat het toevallig gaat om jouw kennissenkring? Ik zie het als het benoemen van de feiten. 75% van mijn familie is racistisch. Daar baal ik erg van. Maar ja... een feit is een feit. Het is niet zo erg om onder ogen te zien dat racisme in Nederland zéér aanwezig is.

Ook leg ik duidelijk uit wat ik zie als 'passief racisme'. Een zelf verzonnen term, overigens, haha. Maar als je nu eens kijkt naar hoe ik het uitleg ("Als je de kennis hebt en dus weet dat het racistisch is, maar daar verder niets mee doet, dan ben je passief racistisch. Dat is een stuk minder erg én ik denk dat we dat allemaal zijn. We hebben allemaal wel eens kleine racistische vooroordelen. Maar ik zeg alleen dat dat iets meer is, als je (passief) voorstander van Zwarte Piet bent."). Dan is dat toch heel redelijk en reëel.

Jij zegt "gewone normale fatsoenlijke mensen graag de zwarte piet behouden zonder dat dat ze gelijk racistisch maakt". Tsja... ik vind dat dat dus niet helemaal mogelijk is. Ze weten namelijk dat het racistisch ís en daarmee ben je, in meer of mindere mate, pro-racisme.
In het begin van deze hele discussie - loopt al zo'n 100 jaar maar ik doel op een aantal jaar geleden - werden mensen die zichzelf gingen blackfacen geschilderd als racisten. Dat vond/vind ik totaal niet eerlijk. Laat dat duidelijk zijn! Destijds wisten we namelijk niet beter. We waren allemaal onschuldig en zagen niet in hoe fout blackfacen is. We waren, ook ik(!), verblind door de traditie. Maar als je nu gaat blackfaces... dan vind ik dat écht een heel ander verhaal.
3 -6
TontoKarnaggel
Weet je, ik kan best een eind met je meegaan in deze discussie, sterker nog, van mij part schaffen ze dat hele sinterklaas af, de beste man schijnt niet eens te bestaan dus....waar het mijn inziens echter fout ging was het gestrekte been waarmee die hele discussie ingezet werd. Ik, mijn familie, vrienden en zo'n beetje mijn gehele kenissenkring werd door mevrouw Simons al 4 keer voor racist uitgemaakt zonder dat ik nog enig benul had waar die hele klotekwestie over ging ( een beetje wat jij nu ook doet ) Dat zette onwijs veel kwaad bloed en veel mensen kregen gelijk zoiets van... wat nou? dat maak ik gvd zelf wel uit hoe ik dit feestje vier. Daarom adviseer ik jouw ook om gewoon is iets minder met dat racismegeroep te komen. Moet jij is opletten hoeveel mensen dan wel gewoon een discussie willen voeren en kijken wat er mogelijk is.
4 0
ram
De hele discussie draait om racisme... dus het is echt onmogelijk om dat woord niet te gebruiken. Dat is geen gestrekt been. Dat is gewoon het juiste woordgebruik.

Waarom is het toch zo eng om dat woord te horen? Zit het te dicht op de waarheid? Ik vraag mij dat oprecht af want ik snap het niet. Als mensen mij racist noemen, klopt dat namelijk niet. Dus dan hebben zij het fout. Ik zit niet fout.

Ik vind Silvana als persoon heel irritant. Maar ik vind het heel dapper en denk dat zij ook in de geschiedenisboeken komt als heldin. En terecht!

Ik vind overigens absoluut niet dat het Sinterklaasfeest moet worden afgeschaft. Ik vind het een supermooi feest wat gewoon gevierd kan worden. Maar dan wel door iedereen.
1 -3
TontoKarnaggel
Let op, ik ga het proberen uit te leggen... racisme wordt door mij en zo'n beetje iedereen die ik ken als iets verwerpelijks gezien. Wordt je uitgemaakt voor racist zonder enige aanleiding ( ok, mijn inziens, jij mag dat anders zien ) dan hakt dat er aardig in. Zo'n Simons heeft ons tijdenlang voor racist uit lopen maken zonder dat ze mij ooit gezien of gesproken heeft, en nu doe jij dat ook weer. Vind je het dan serieus gek dat dat weerstand oproept? Dat snap ik dan weer niet.
3 -1
ram
Ik snap je uitleg wel maar ben het er niet mee eens aka het klopt niet.

Volgens mij heeft Silvana niet gezegd dat "jullie" racistisch zijn maar dat Zwarte Piet racistisch is. Flink verschil. Maar intussen vind ik mensen die Zwarte Piet aanhangen met de dag racistischer worden omdat blackfacing iedere dag minder geaccepteerd is.

En ja: ik vind het heel gek dat het weerstand oproept. Zwarte Piet is racistisch en dus is het niet gek dat mensen die dat fanatiek aanhangen worden gezien als racist. Gewoon even in de spiegel kijken dus. Als jij geen racist wil zijn, hang je Zwarte Piet niet aan. Dan hoef je je ook niet aangevallen te voelen.
1 -3
TontoKarnaggel
Hahaha, nu doe je het gewoon weer en noem je me weer een racist. Je lijkt gewoon niet te beseffen dat jij niet kunt bepalen wie nu wel of geen racist is op basis van jouw mening over een onderwerp. Maar goed, die discussie hebben we nu wel gehad en als jij er anders tegen aankijkt vindt ik dat prima, agree to disagree wmb.

Oprecht een fijne avond gewenst.

ps mevrouw Simons heeft "ons" weldegelijk meerdere malen racisten genoemd en dat is dus gelijk mijn probleem met haar. Waarom zegt ze niet gewoon, "sorry jongens, ik weet dat jullie het zo niet bedoelen maar de manier waarop jullie het vieren ervaren wij als kwetsend, zullen we eens kijken of het misschien iets anders kan? "
Echt, dan had ze aan mij een medestander gehad, maar nu heb ik totaal geen zin om ook maar een haar toe te geven aan haar "eisen"
3 0
ram
Ik vind dat ik dat wel aardig kan inschatten én ik heb hieronder aangegeven in welke mate ik het racistisch vind.

In het kort: mensen die actief vechten voor Zwarte Piet zijn racisten. Mensen die voorstander van Zwarte Piet vind ik 'passief racistisch'. Daarmee bedoel ik: ik denk dat we allemaal, ook ik, een klein beetje racistisch zijn. Maar mensen die Zwarte Piet passief aanhangen (is goedkeuren) zijn ietsjes racistischer. Anders zouden deze mensen het namelijk wél afkeuren.

Wat je zegt over Silvana: dat heeft ze (ook) vrijwel exact zo gezegd! Ik weet niet precies welke bronnen jij hebt maar volgens mij kloppen ze niet. Ik denk dat jij, als je je beter informeert, véél meer op één lijn zit met Simons.
1 -3
Ferd
Ram, ik ga heel ver met je mee. Ik ben een voorstander van het aanpassen. Maar ik vind het 'passief racisme' te ver gaan. Ik denk dat heel veel van deze voorstanders die niet actief vechten met name heel onwetend zijn. Dat ze niet begrijpen wat de impact van de karikatuur is. Puur omdat ze zelf nooit slachtoffer zijn geweest van racisme of discriminatie, en dat punt dus simpelweg niet zien. Het is niet voor iedereen makkelijk om je in zo'n situatie te verplaatsen als je het nooit hebt meegemaakt.

Ik was ook zo'n voorstander, tot ik een goed gesprek had met iemand die dat dus wel regelmatig meemaakt. Zij wist mij, op rustige wijze zonder vingerwijzen, duidelijk te maken wat voor impact de karikatuur had. En dat deed mij het licht zien. En op dat vlak heeft Tonto wel een punt, door deze groep als racisten te benoemen jaag je ze gelijk in een kamp waar ze moeilijk meer uitkomen. Noem iemand een racist, dan gaan de hakken in het zand en wordt er niet meer geluisterd naar argumenten.
1 0
ram
Zo ben ik ook tot inkeer gekomen. En ik begrijp wat je bedoelt, maar ik bedoel "passief racistisch" ook niet zó naar. Dat probeer ik al een tijdje uit te leggen.

Je zegt het eigen ook al een beetje: die mensen zijn onwetend en hebben iets minder empathie. Dat maakt automatisch dat je iets racistischer bent in het dagelijks leven. Als je wel meer kennis/empathie opbouwt, zal dat weer afnemen. Ik weet dat het zo werkt.

En je moet ook begrijpen dat ik mensen die ik als "passief racistische" zie, niet zo snel als racist zou uitmaken.
Maar deze mensen moeten ook gaan begrijpen dat ze iets racistisch in stand aan het houden zijn en dus aan de verkeerde kant staan.
1 0
Ferd
juist door het woord 'racisme' al dan niet passief te gebruiken vermoord je iedere kans op een open gesprek.

Het heeft niet altijd met empathie te maken. Het is nu eenmaal niet makkelijk om je in een situatie te plaatsen die zo gevoelig ligt bij bepaalde groepen als je er zelf niets mee te maken hebt en nooit hebt gehad
0 0
ram
Okay, je zet me wel aan het denken.

Misschien is het tactisch beter om mensen met wat minder empatisch vermogen en onwetenden meer het voordeel van de twijfel te geven. Maar dan moeten we ze proberen uit te leggen hoe het zit. Onderwijs en empathisch vermogen aanleren. Want ik blijf het redelijk bizar vinden dat mensen bepaalde dingen echt niet lijken te zien (of willen zien).
0 0
Barra
Dat zwarte piet misschien een achterhaalde traditie is kan ik ergens nog begrijpen, maar om dan iedereen die er anders over denkt racist te noemen is complete onzin. Zo kun je ook genoeg vraagtekens plaatsen bij zo'n beetje elk geloof, ook maar direct verbieden dan? Jij schetst het veel te zwart wit, wat niet kan in zo'n gevoelige kwestie.
6 -1
ram
Ik doe het juist niet zwart/wit. Ik breng het heel genuanceerd maar wél duidelijk en zoals het is.

Ik zeg namelijk: als je de kennis hebt, dan ben je passief of actief racistisch. Met andere woorden: als je echt gaat demonstreren vóór een racistisch fenomeen, dan ben je actief racistisch bezig.
Als je de kennis hebt en dus weet dat het racistisch is, maar daar verder niets mee doet, dan ben je passief racistisch. Dat is een stuk minder erg én ik denk dat we dat allemaal zijn. We hebben allemaal wel eens kleine racistische vooroordelen. Maar ik zeg alleen dat dat iets meer is, als je (passief) voorstander van Zwarte Piet bent.

En don't get me started on geloof, haha. Maar dat is weer een hele andere discussie.
2 -4
Barra
Sorry maar dat doe je dus wel, je ziet het alleen niet. Jij brengt het heel duidelijk en zoals het is, is alleen al een voorbeeld van je kijk op deze discussie. Voor jou is het racistisch, maar dat betekend niet dat het daadwerkelijk een feit is. Dat is juist de crux in dit hele verhaal, want je kunt niet stellen dat zwarte piet onomstoten racistisch is. Zijn Surinaamse mensen die sinterklaas vieren dan ook racistisch of zijn zij de uitzondering op de regel.
2 -1
ram
Nee, je kunt wel duidelijk stellen dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is. We zijn ondertussen zover in de discussie, dat dat echt geen punt van discussie meer is. Er zijn alleen mensen die dat niet willen onderkennen.

Sinterklaas vieren racistisch? Wie heeft dat ooit gezegd?! Dat zegt helemaal niemand. En er zijn ook donkere mensen die Zwarte Piet niet als racistisch zien. Dat is voor hen persoonlijk heel fijn maar maakt voor de discussie niet uit.
0 -3
Barra
Nee want wie bepaald dat? Het is een achterhaalde traditie, vanuit een ver verleden waarin de wereld compleet anders was. Wij zijn veranderd en het Sinterklaas feest veranderd ook mee en zelfs zwarte piet is niet eens dezelfde piet van bv 30 jaar geleden. En ik bedoel surinamers die ook sinterklaas met zwarte piet vieren uiteraard. Jij kijkt naar dit hele gebeuren alleen vanuit je eigen standpunt en behandeld elk tegenargument als fout of wat er niet toe doet.
2 -1
ram
Dat het een achterhaalde traditie is, betekent dat het racistisch ís. Je zegt het zelf alleen wil je er geen label op plakken.

En ik weet dat het vroeger wél normaal was. En dat begrijp ik ook heel goed. De tijd verandert en het feest verandert mee.

Surinamers die het vieren met Zwarte Piet, zien het zelf niet als racistisch. Prima. Fijn voor hen. Maar ze kunnen andere donkere mensen wel kwetsen door een racistisch fenomeen uit te dragen.

Ik verdedig mijn standpunt en blijf daarbij tot dat ik overtuigd wordt van het tegendeel. Dat is toch heel normaal? Dat doe jij toch ook in discussies? Een andere opties bestaat er toch niet?

Niemand is ooit maar in de buurt gekomen van mij overtuigen. Dat ligt niet aan mij maar omdat er nooit legitieme argumenten worden aangedragen. Ook dragen voorstanders nooit iets aan waardoor het voor hen zo belangrijk is om er wél aan vast te houden.
0 -3
Ferd
Een achterhaalde traditie is niet direct racistisch Ram. Is klederdracht racistisch? Klompendansen?
0 -1
ram
Nee... Maar de reden waarom de Zwarte Pieten traditie achterhaald is, is door het racistische karakter. Dat is de enige reden.
0 -1
Barra
Ik ben niet pro zwarte piet, van mij mogen ze het veranderen. Het staat me alleen tegen dat anders denkenden worden uitgemaakt voor racist. Ik hoef je niet te overtuigen om pro zwarte piet te worden, want dat interesseert me totaal niet.
1 -1
aka
Je snapt er weinig van, dat is duidelijk.
1 -1
mgtow
Nul feiten. Alleen emotioneel gebrabbel. Stop maar weer. Also, verdiep je eens in culturele genocide voordat je doorbrabbelt.
3 -4
Barra
Een hele groep mensen die geen kwaad in zwarte piet zien wegzetten als racisten slaat ook nergens op. Mij kan het werkelijk waar niets meer schelen, maar zo zwart wit als jij het schetst is het ook niet. Er gaat gewoon tijd overheen en over een x aantal jaar zullen we geen zwarte piet meer hebben en zal er ook geen haan meer naar kraaien.
4 -4
atalantanio
Begin me hier niet over de Zwarte Piet discussie terwijl het over een paar Den Bosch hooligans gaat. 99% van de Nederlandse bevolking ziet in een kinderfeest geen racisme. De rest ziet overal racisme in.
10 -5
InOost
99%? zeker niet.
3 -4
ram
Nee, tuurlijk niet...

Maar dit is wat (extreem) rechts doet: fake news verspreiden. Fox News is er groot mee geworden. Trump, Wilders en Baudet doen het continue. Hun, vaak niet al te snuggere, volgers slikken alles. En dus is fake news héél krachtig. Sick maar waar.
3 -9
EuforischeRealist
Is dat hetzelfde fake news als dhr Rutte die in zijn verkiezingsbelofte verkondigde de snelheid op autosnelwegen op 130 te houden maar nu achter D66 en GL aanrent omdat hij hen nodig heeft?

Of lijkt het meer op de verzonnen rekensommetjes van de heren Jetten en Klaver omtrent het klimaat? Schijnt dat Robje ze in het vliegtuig naar Bali heeft bedacht!
1 -2
Raoul14
Wel ja haal haal de maximum snelheid er ook maar bij...volgens mij gaat het om racisme in Den Bosch.
0 0
ram
Damn... wat een post weer.

Die 130 is aangepast omdat we in een crisis zitten. Dat kun je niet voorspellen. Ik ben geen fan van Rutte maar niemand kan hem kwalijk nemen dat hij dit heeft doorgevoerd. Nood breekt wetten en je hebt te maken met de actualiteit. Bizar trouwens, als je gaat janken om 130. Bittere noodzaak en een ingreep dit weinig schade brengt. Prima!

Verzonnen rekensommetjes... Okay... Ongelooflijk...
2 -2
behangdelul
Heb je overigens meegekregen van je fake news? Anti-pieten: https://www.facebook.com/100003809657093/posts/1704762816327357/
1 -3
InOost
Dat is een dom pamflet en niet fake news.
2 -2
behangdelul
Je voordoen als een andere partij om je punt kracht bij te zetten is zelf fake news produceren
2 -3
InOost
Wat staan er precies, ik ken geen boers lezen.
1 -2
Whazzza
Dus dit
2 0
Barra
Probleem met zulk soort gasten is dat ze gewoonweg te dom zijn om te beseffen dat dit niet kan. Niks van huis uit meegekregen en in de bovenkamer zijn ze ook niet rijkelijk bedeeld. Keihard aanpakken natuurlijk, maar helemaal uitbannen blijft een probleem. Het ergste in dit alles vind ik dat de club het eerst nog probeerde te verdoezelen.
10 -2
MK77
Die reactie van de club is een klassiek voorbeeld van victim blaming (lees ook de eerste reactie van de coach https://sporza.be/nl/2019/11/18/trainer-van-den-bosch-kon-niet-thuis-slapen ). Hetzelfde zag je in Oekraïne waar de speler rood krijgt vanwege zijn reactie op het publiek
8 -2
ram
In Oekraïne zijn ze een stuk racistischer dan hier dus daar is het enigszins te verwachten. Onze samenleving is óók doordrenkt met racisme maar hier uiten mensen het minder. Maar ook in Nederland zijn we inderdaad héél goed in victim blaming.

Kijk naar de hele Zwarte Pieten discussie. Mensen die opstaan tégen racisme worden weggezet als schuldigen omdat ze een discussie aanzwengelen. Same thing. Zieke wereld.
6 -9
EuforischeRealist
Ik zit me gewoon kwaad te maken over je reacties. Hoe bedoel je er zijn geen argumenten om Sinterklaas en zwarte piet gewoon een kinderfeest te laten zijn? Die zijn er te over maar worden allemaal direct van tafel geveegd onder de noemer naief, waanzin en fake news van 'rechts'. Je wilt ze kennelijk gewoon niet horen, maar denk eens aan het roet van de schoorsteen volgens het verhaal en denk eens aan het feit dat Pieten die slechts wat vegen op hun gezicht hebben direct worden herkent door hun kinderen en/of neefjes en nichtjes.

De waarheid is dat dit feest al jarenlang bestaat en door de jaren heen allang meegeëvolueerd is met de huidige tijd. In plaats van hier onzin te verkopen moet je heel even via google de tijd nemen om de oorsprong van het Sinterklaasfeest op te zoeken. Dan weet je dat iedere associatie met racisme gezocht is en op onwaarheden berust.

Ik blijf het apart vinden dat een Ghanese asielzoeker een dusdanig podium krijgt dat verschillende burgemeesters en de NTR hun hoofd er naar laten hangen.

Dat je elders de gebeurtenissen in Den Bosch, die in Oekraïne en het Sinterklaasfeest op 1 hoop gooit is helemaal van de zotte.
3 -4
Ferd
Je vergeet even dat er al vanaf de jaren 70 kritiek is op de karikatuur die Zwarte Piet is geworden. Dus het is niet zo dat 'een Ghanese asielzoeker' het even aanzwengelt.

Zwarte Piet is allang niet meer de Zwarte Piet van vroeger. Zo is hij geen boeman meer, zo heeft hij geen roe meer waarmee bij stoute kinderen slaat. En hij neemt geen kinderen meer mee in de zak naar Spanje.

Je hebt het zelf over roet van schoorstenen. Daar wordt je niet egaal zwart van, zonder dat de lippen van kleur veranderen en de dikke gouden oorbellen blijven blinken. Het fenomeen Zwarte Piet is niet racistisch, daar ben ik het mee eens, maar de karikatuur heeft zeker wel racistische trekken. En daarom moet zijn uiterlijk worden aangepast.
1 0
Aetim
Als je nog even verder googelt, dan zul je ontdekken dat Zwarte Piet er in de loop der tijd ook is bijverzonnen. De oorspronkelijke Sinterklaas was in zijn eentje. Dus als je het écht traditioneel wilt houden...
2 -1
Welja
En daarvoor was er geen Sinterklaas. Afschaffen dus maar. Traditioneler kan niet.
0 -1
Aetim
Ook prima :)
0 -1
ram
Vervelend dat je je zo kwaad maakt. Maar dat mag hoor! Zo maakt de andere kant zich ook kwaad.

Maar het is duidelijk dat ook jouw post is doorspekt met racisme. Jammer! Je bent wel eloquent in ieder geval, in tegenstelling tot de meeste pro-Zwarte Pieten. Dus met jou valt misschien wel op niveau te praten.

Jij weet net zo goed als ik dat iemand die door een schoorsteen flikkert niet ineens pikzwart is, rode lippen krijgt, gouden sieraden draagt én zich ineens heel dommig gaat gedragen. Toch? Dat begrijp je toch? De roetveegpiet is juist uitgevonden om het wél realistisch te maken.

Je argument over het herkennen, is legit. Dat is een klein probleem. Maar dan moet je er maar voor kiezen om jezelf blauw te maken of zorgen dat je niet zichtbaar bent. Of je huurt een onbekende in. In mijn ogen geen probleem. Een racistisch fenomeen in Nederland, vind ik een veel groter probleem.

En ja, heel langzaam evolueert het feest. Prima. Langzaam gaan we naar een vorm zonder Zwarte Pieten. Dat is een hele gezonde ontwikkeling in een samenleving. Ik vind het alleen jammer dat zo overduidelijk wordt dat Nederlanders erg racistisch zijn. Anders was de ontwikkeling sneller gegaan. Plaatsvervangende schaamte dus.

Jammer dat je je racistisch uitlaat met "Ghanese asielzoeker". Ik vind het helemaal niet apart. Die gast woont hier al weet ik hoe lang en komt voor zichzelf en een hele grote groep mensen op. Het zou mij niets verbazen als hij over 100 jaar in de geschiedenisboeken komt te staan als held. En dat kinderen dat dan lezen en zeggen "jesus... wat verrot was ons land toen". Net zoals wij nu praten over ons verrotte slavernijverleden, zeg maar. Of eigenlijk: hoe we erover zouden moeten praten - want dat doen we ook veel te weinig natuurlijk. Nederlanders denken dat ze de lieverdjes van de wereld waren/zijn.

En ik begon niet met het in verband brengen van Den Bosch en Zwarte Piet hoor. Daar begon Luldebehanger mee. Maar er is natuurlijk een overduidelijk verband. Dus prima om daarover te praten.
2 -3
EuforischeRealist
Het domme aan je reactie is dat je in feit al aangeeft dat het Sinterklaasfeest meegaat met deze tijd, maar dat je nochtans blijft volhouden dat dit niet gebeurt.

Kortzichtig en tunnelvisie anders kan ik het niet noemen.

Als je een beetje had opgelet dan had je geweten dat die rode lippen en gouden oorringen al een tijdje verdwenen zijn, maar kennelijk past het niet dat toe te geven?

Als dommig gedragen ook al moet worden uitgelegd als een racistisch daad dan kunnen we 3 kwart van Nederland ter plekke aanhouden denk ik. Ik denk eerder dat iedereen die zich daardoor aangevallen voelt eens in de spiegel moet kijken. In NL zijn er kansen voor iedereen, gelukkig, wat je hier doet is simpel zoeken!

De roetveegpiet maakt het realistisch en anders moet je je maar blauw sminken? Geen idee wat jij in je schoorsteen stopt maar de kinderen die ik ken stellen daar vragen over...Net zoals pieten natuurlijk niet kunnen zorgen niet zichtbaar te zijn.

Geen idee waarom het benoemen van iemands afkomst en herkomst een racistische uitlating zou zijn, kan je me dat vertellen? Hij schaamt zich toch niet voor zijn afkomst en is toch asielzoeker? Ik had hem ook graag benoemd onder 'heldendaden' maar meer dan z'n hand op houden doet hij verder niet. Bovendien, hij heeft hier als kind niet gewoond of geleefd maar weet nu wel hoe ieder kind zich voelt op die leeftijd? Zonder enige studie of achtergrond in die richting?

Misschien moet je even teruglezen als je tijd hebt, in reactie op MK77 koppel jij direct Oekraine aan Den Bosch en Zwarte Piet.

Fijn avond!
2 -3
ram
Pfff... wat een gezwets weer. Vermoeiend. Maar ik zal het allemaal nog een keer uitleggen.

Ik zei dat het feest evolueert. Dat is een ander woord voor ontwikkeling. Het is in ontwikkeling... Dat is een proces. Ik zei dus, net als jij, dat het in beweging is.

Ja, op bepaalde plekken zijn de rode lippen enzo inderdaad weg. Maar niet overal. En daar hadden we het over. Je loopt nu gewoon dingen te verdraaien. Wel ff opletten.

Nee, dommig gedragen is niet per se erg. Maar het is wél heel erg als jij een eerst zwart gaat verven om je dat pas heel dom te gaan gedragen. Snap je dat dan echt niet?!

Ja... blauw of oranje maken kan ook. Als je het nieuws de afgelopen jaren een beetje had gevolgd: er kunnen ook regenboogpieten zijn.

Ja, hem een Ghanese asielzoeker noemen is heel racistisch. Je had hem ook bij zijn naam kunnen noemen. Met die opmerking degradeer je hem. En je weet zelf ook wel dat dat je intentie was. En je laat je nu weer racistisch uit door te stellen dat hij alleen maar zijn handje op aan het houden is.
Daarbij maakt het helemaal niets uit of hij hier is opgegroeid of niet; hij is nu gekwetst door Zwarte Piet en stipt aan dat het racistisch is.

Ook je laatste alinea is weet gelul: Ik gaf aan dat ik niet begon met de connect. Maar ik koppel het inderdaad wel. Mag het? Er zijn nogal wat verbanden he.
2 -3
EuforischeRealist
Gekke man, ik hou het erbij want je zienswijze is zo extreem dat het haast gevaarlijk is.

Maar bestempel jij 75% van NL maar als racistisch dat brengt je verder in het leven hoor
2 -3
ram
Jij bent echt niet goed bij je hoofd. Je bent ook al zo'n fake news dude. 75% van Nederland... waar haal je dat in Godsnaam vandaan!?

En sterk ook, dat je totaal niet ingaat op alles wat jij zei en wat ik keihard onderuit haal. Wederom het meeste omdat je niet kunt lezen en/of de boel bij elkaar liegt.
2 -2
EuforischeRealist
Ik zou een keer een krant open slaan en de stukken lezen waarvan de kop je niet bevalt. Dan hoor je ook eens een andere tegengestelde mening.

Je stelt continue dat jouw mening de waarheid is, maar verrassing in het geval van een mening klopt dat zelden. Het is jouw versie van de waarheid en ik heb de mijne, dat jij hier verschillende personen waaronder ik te pas en te onpas voor racist loopt uit te maken mag ook niet volgens de Nederlandse wet, hoor je mij of anderen op straat daarover die maar willekeurig als racist worden weggezet?

En als je toch bezig bent met vanalles en nog wat erbij halen. Zullen we meteen ook maar alle godsdiensten afschaffen? Die beweren immers ook dat er maar 1 God is en dat aanhangers van anderen godsdiensten en/of ongelovigen minder zijn!

Het probleem Sudan het einde volledig zoekt raakt daar alles maar als racistisch te bestempelen
0 -2
ram
Ik weet niet wat voor rotzooi jij leest maar in de media is het beeld ook duidelijk: Zwarte Piet kan niet meer.

Ik zeg niet dat mijn mening de waarheid is. Ik zeg dat het een feit is dat Zwarte Piet racistisch is. Jij ontkent dat. So be it.

Verder kom je wéér met bizarre drogredenen met "hoor je mij of anderen op straat daarover die maar willekeurig als racist worden weggezet?"... Zucht... moet ik hier écht op ingaan? Snap je echt niet hoe waanzinnig dit statement is? Om het maar even niet te hebben over Godsdienst. Slaat wederom nergens op.
1 -1
EuforischeRealist
Nee dat je nergens op in gaat als het niet in je straatje past is wel duidelijk. Of het nou gaat om een politicus die zijn verkiezingsbeloften breekt of over het fake mees dat Klaver en Jetten verspreiden met “Ongelofelijk weer...” wordt het snel weggepraat.

Net zoals je nu niet zegt dat je mening de waarheid is maar wel een feit??? Het moet sterk spul zijn waar je aan zit want ik volg je niet meer.

Maar om met feiten te komen; iets is pas racisme als uitspraken/uitingen worden gedaan met de INTENTIE rassen als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar te rangschikken. Daar is bij de situatie in Den Bosch duidelijk sprake van en bij Sinterklaas overduidelijk niet.

En waarom zou godsdienst nergens op slaan? Ik zou mij als niet gelovige toch ook minder moeten voelen???

Je wilt iets zien wat er niet is stakker
0 -2
ram
Er valt niet met jou te praten omdat je het intellectueel niet aankan. Jij bent één grote drogreden.

Je schaart een verkiezingsbelofte onder fake news. Je verzint ander fake news. Je reageert niet op wat ik weerleg omdat je daar niets op kunt terugzeggen. En dan ook nog verzinnen dat ik heb gezegd dat ik 75% van Nederland racistisch vind. Dat is wel echt de allerlaagste naaste debattechniek. Kansloos. Huftermove. Maar je gedraagt je sowieso als een hufter natuurlijk. En je gaat religie erbij halen... ook niet te doen want dat is een hele andere discussie.

Maar stop jij lekker je koppie in het zand en blijf volhouden dat Zwarte Piet niet racistisch is. Prima. Veel plezier ermee.
2 0
EuforischeRealist
Wel fijn dan je moet beginnen met schelden trouwens dat toont je volwassenheid of in jouw geval het ontbreken daarvan.
0 -1
Ferd
uhm Euforische niet zo realist. Jij begint met schelden en de mening van een ander 'dom' te noemen.
2 0
EuforischeRealist
Ach ach ach weet ik was kwaad omdat je begon met lukraak mensen racistisch te noemen maar na zo’n reactie heb ik alleen nog maar medelijden met je.

Ik zou een discussie niet aankunnen maar volgens mij ben jij toch echt degene die weigert antwoordt te geven of niet? Je leest slecht bovendien want ik noem Rutte en zijn loze verkiezingsbelofte geen fake news, ik stel dat hij daar de fout in gaat en geef daarnaast Jetten en Klaver met hun fake news als voorbeeld van personen die de fout in gingen.

Maar goed succes op de barricades samen met je helden Simons en Affriye.
0 -3
behangdelul
Ze zwengelen het niet aan: ze bepalen even dat het klaar moet zijn met een oud Hollandsche NIET racistische traditie en iedereen die het daar niet mee eens is is een racist: wat denk je dan dat er gaan gebeuren? En het drammen is van dat niveau dat ze ook met roetpieten geen genoegen nemen.
5 -4
ram
Je kraamt wéér bullshit uit. Weer is het fake news.

Ten eerste hebben ze nooit de macht gehad om iets te bepalen. En dus hebben ze een discussie aangezwengeld. En dat hebben ze geweldig gedaan. Ze hebben heel veel mensen laten inzien dat het een kwetsend racistisch fenomeen is.

De anti-Zwarte Pieten mensen hebben vrede met roetveegpieten of regenboogpieten. Dus wat lul je!?

En zou je mij met willen uitleggen waarom het aspect 'zwart' ze belangrijk voor je is? Je weet namelijk dat héél veel mensen erdoor gekwetst worden en dat het ook in het buitenland als héél bizar wordt gezien wat wij hier doen. Blackfacing is not done.
Je weet óók dat het voor de kinderen geen reet uitmaakt welke kleur ze zijn. Dus de aanpassing doet niets af aan het Sinterklaasfeest. Ik ben dus erg benieuwd waarom jij toch zo graag Zwarte Piet wil zien...
4 -5
mgtow
Inderdaad. Mensen cultureel onderdrukken en dan verwachten dat men dat slikt als zoete koek.
3 -3
InOost
Fuck racisme.
10 -5