Toekomst van Vitesse onzeker door opzeggen huurovereenkomst van het GelreDome

door Timo Suur 17

Bron Algemeen Dagblad

Toekomst van Vitesse onzeker door opzeggen huurovereenkomst van het GelreDome

door Timo Suur 17

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Vitesse voldoet op dit moment niet aan de licentie-eisen van de KNVB voor volgend seizoen en daarmee is betaald voetbal voor de Arnhemse club in gevaar. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. De club heeft het huurcontract van het GelreDome opgezegd en zonder dit huurcontract hebben ze geen stadion. Dit is een voorwaarde van de voetbalbond.

Vitesse heeft het sinds september 2018 aan de stok met verhuurder Michael van de Kuit van vastgoedbedrijf Nedstede. Destijds zegden de Arnhemmers het contract voor het GelreDome op uit onvrede over de jaarlijkse huursom van 1,85 miljoen euro. De club wilde een lagere huur, maar daar wilde de eigenaar niets van weten.

Tijd dringt voor Vitesse 

Clubs moeten uiterlijk in februari aan de KNVB laten weten of ze beschikken over een stadion in Nederland. De huurovereenkomst van Vitesse loopt nu af op 30 september.

Op dit moment is er geen teken dat er snel duidelijkheid komt. De nieuwe clubeigenaar van Vitesse, Coley Parry, wil zo weinig mogelijk informatie geven over zichzelf. Dit zorgt ervoor dat Van de Kuit niet met hem in gesprek wil. Er loopt ondertussen een rechtszaak over deze huurkwestie, maar een uitspraak wordt niet voor 1 oktober verwacht.

Vitesse is een kort geding gestart om in afwachting van de rechtszaak, dus ook na het aflopen van de huurovereenkomst, in het GelreDome te kunnen blijven spelen, aldus een clubwoordvoerder. 'We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om overeenstemming te bereiken over een oplossing. Dat is helaas nog niet gelukt. Vitesse vertrouwt op een positieve afloop', zegt hij.

Reactie KNVB

De KNVB kan nog niet ingaan op deze zaak, laat een woordvoerder weten. 'Wat we in algemene zin kunnen zeggen, is dat iedere club, dus ook Vitesse, uiteindelijk aan de licentie-eisen moet voldoen. Als dat niet tijdig gebeurt, dan kan hiervoor door de licentiecommissie een sanctie worden opgelegd.' De ultieme sanctie is intrekking van de licentie, geeft hij aan.

Vitesse heeft wel een uitwijkmogelijkheid, zo stelt de KNVB. De club kan ergens anders gaan voetballen. Hierbij wordt verwezen naar AZ. De Alkmaarders speelden in 2019 een aantal wedstrijden in Den Haag nadat het dak in Alkmaar was ingestort. 'Dat zou dan slechts tijdelijk kunnen. Er is vastgelegd dat Arnhem speelstad moet zijn. Dat is geregeld in het zogeheten ''gouden aandeel''.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.