Oranje Vrouwen uitgeschakeld op WK na verlenging tegen Spanje

door Timo Suur 36

De Oranje Vrouwen zijn uitgeschakeld op het WK na verlenging tegen Spanje en zodoende zit het avontuur in Australië en Nieuw-Zeeland erop. Stefanie van der Gragt zorgde in de 91ste minuut van de reguliere speeltijd met een late treffer voor een verlenging, maar uiteindelijk kwamen de Oranje Vrouwen tekort om de halve finale te bereiken.

Spanje was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg en Nederland wist tot geen enkele doelpoging te komen in het eerste bedrijf. In de 37ste minuut leken de Spanjaarden op voorsprong te komen in Wellington, maar het doelpunt van Jenifer Hermoso werd afgekeurd wegens buitenspel. Dit zorgde ervoor dat beide teams de kleedkamers opzochten met een 0-0 stand. Spanje maakte in aanvallend opzicht een uitstekende indruk en maakte de favorietenrol waar in de eerste helft, maar de Oranje Vrouwen wisten de rust te bereiken zonder tegentreffer en zodoende was er nog van alles mogelijk in de tweede helft.

Na rust kwam Nederland beter in de wedstrijd. De tegenstander van dienst werd eerder onder druk gezet en er werden meer duels gewonnen op het middenveld. Na ruim een uur spelen leken de Oranje Vrouwen een penalty te krijgen, maar de VAR greep in en de strafschop werd teruggedraaid. Een kwartier later ging de bal wel op de stip aan de andere kant na een handsbal van Van der Gragt en Mariona Caldentey faalde niet vanaf elf meter.

Van der Gragt maakt fout goed

De Oranje Vrouwen hadden na de tegentreffer nog een kleine tien minuten plus blessuretijd om de achterstand ongedaan te maken. De lange Van der Gragt werd in de spitspositie gezet en in de eerste minuut van de blessuretijd wist de centrale verdediger te scoren. Ze kwam oog-in-oog te staan met de Spaanse keepster na een dieptebal van Victoria Pelova en Van der Gragt maakte haar fout goed. In de verlenging kreeg Lineth Beerensteyn twee goede kansen om Nederland op voorsprong te schieten, maar het mocht niet zo zijn. In de 111e minuut zorgde Salma Paralluelo voor de genadeklap en Nederland kwam deze klap niet meer te boven.

Bestel nu het derde shirt van het seizoen 2023/24!