Oranje Vrouwen na gelijkspel tegen VS dicht bij achtste finales WK

door Jesse ter Haar 50

De Oranje Vrouwen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een grote stap gezet richting de achtste finales van het WK. De Verenigde Staten, de laatste winnaar van het eindtoernooi, werd op een 1-1 gelijkspel gehouden.

Aanvankelijk kwam Nederland - na gemiste kansen van de opponent - zelfs op voorsprong tegen de grootmacht binnen het vrouwenvoetbal. In de zeventiende minuut was het - na goed voorbereidend werk van Lieke Martens - Jill Roord die de ploeg van hoofdtrainer Andries Jonker op voorsprong zette. Met een schot in de verre hoek was de aanvallend ingestelde speelster trefzeker.

Hierna werd het overleven geblazen voor Oranje, want de VS drong aan. Al snel na de voorsprong kreeg keepster Daphne van Domselaar een serieuze poging van afstand te verwerken, maar die wist ze uit het doel te houden. Ondanks gevaar bij spelhervattingen wist Nederland de rust met een 1-0 voorsprong te halen. Wel verloor het Stefanie van der Gragt, die in de eerste helft geblesseerd raakte en na de rust achterbleef in de kleedkamer.

Hoewel Nederland in de tweede helft vol goede moed voor het verdedigen van de voorsprong ging, slaagde het hier niet in. Sophia Smith was een plaag voor de Oranje-defensie, maar het was Lindsey Horan die uiteindelijk voor de gelijkmaker zorgde. Uit een hoekschop was de speelster trefzeker met het hoofd. In het vervolg van de wedstrijd bleef de VS aandringen en ging het op jacht naar de voorsprong, maar die kwam er niet. Namens Nederland kreeg Esmee Brugts nog een behoorlijke kans, maar ook die werd niet benut.

Nederland op het WK

Zodoende eindigde het in een 1-1 gelijkspel, waardoor Nederland twee staat in de groep met de VS, Portugal en Vietnam. Koploper VS heeft hetzelfde aantal punten, maar een beter doelsaldo. Wel nam Oranje het al op tegen Portugal en won het, terwijl de Amerikanen alleen nog tegen Vietnam speelden. Dat is Nederlands' tegenstander in de laatste speelronde van de groepsfase. Een plek bij de top twee in de poule kan Jonker en de zijnen bijna niet meer ontgaan.

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bestel hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!