'ESPN wil rechten Eredivisie ook na 2025 houden: bod van 1,7 miljard'

door BadembaBarrie 104

Bron De Telegraaf

'ESPN wil rechten Eredivisie ook na 2025 houden: bod van 1,7 miljard'

door BadembaBarrie 104

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

ESPN heeft een bod uitgebracht op de uitzendrechten van de Ere- en Eerste Divisie voor tien jaar, vanaf 2025. Dat meldt De Telegraaf donderdagavond. Het zou gaan om een bedrag van in totaal een kleine 1,7 miljard euro. Dat houdt in dat de Nederlandse profclubs verspreid over die tien jaar gemiddeld 167 miljoen euro mogen verdelen.

Het bod 1,7 miljard is zeventig procent hoger dan het bedrag dat in 2012 overeengekomen werd. Dat stond destijds op één miljard euro. Van die verhoging zijn de Keuken Kampioen Divisieclubs in relatieve zin spekkoper. Zij ontvangen volgens de huidige deal ongeveer elf miljoen euro per jaar. Met de nieuwe deal zouden zij een stijging van zo'n 130% tegemoet zien, naar ongeveer 25 miljoen euro per jaar.

Dat bedrag van 25 miljoen euro per jaar wordt bovendien puur verdeeld over de clubs die puur op het tweede actief zijn. Ajax, Utrecht, AZ en PSV hebben alle vier beloftenploegen die in de Keuken Kampioen Divisie uitkomen, maar delen niet mee in de tv-rechten van 's lands op-een-na-hoogste niveau. Zij vissen puur uit de Eredivisievijver.

Samenvattingen zelfstandig verkopen

Met de deal is bovenop de vaste bovengenoemde bedragen nog meer potentieel geld gemoeid. De profclubs zouden namelijk ook de buitenland- en de sponsorrechten terugkrijgen. Daarbij mogen vanaf 2025 ook de rechten op de samenvattingen van het betaalde voetbal zelfstandig verkocht worden. Die van de Eredivisie zijn momenteel nog in handen van de NOS. Als dit alles rondkomt zou er een bedrag van zo'n tweehonderd miljoen euro per jaar te verdelen zijn over alle profclubs.

Het bod van ESPN is uitgebracht en ligt nu bij de Eredivisie CV. Eventuele andere geïnteresseerde partijen hebben de rest van de maand maart nog ook een eerste bod uit te brengen. Als dat gebeurt, heeft ESPN nog wel het recht op het laatste bod, schrijft De Telegraaf.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.