Coronaregel vijf keer wisselen per wedstrijd blijft van kracht

door Bas Velzel 65

Bron IFAB

Coronaregel vijf keer wisselen per wedstrijd blijft van kracht

door Bas Velzel 65

Bron IFAB

Laatst geüpdatet

De regel dat een team maximaal vijf keer mag wisselen per wedstrijd blijft van kracht. Dat heeft de internationale spelregelcommissie IFAB besloten. In een aantal competities, waaronder in Nederland, was de regel vanwege de coronacrisis al van toepassing. Nu geldt dat voor alle competities.

In mei 2020 werd een tijdelijke verandering van de spelregel aangenomen, zodat teams tijdens een wedstrijd maximaal vijf keer mochten wisselen. De reden voor de tijdelijke aanpassing was om de gezondheid van spelers tijdens de coronacrisis beter te kunnen beschermen. De duur van de tijdelijke verandering werd al meerdere malen verlengd en is nu dus door de IFAB definitief in de spelregels opgenomen.

Naast het aantal toegestane wissels is ook het aantal reserves dat op het wedstrijdformulier mag worden gezet verhoogd. Eerst waren dat twaalf spelers en dat worden er nu vijftien. Wel mogen de organiserende bonden van de competities, zoals de KNVB, zelf bepalen of zij deze regel ook echt doorvoeren.

Hulp voor scheidsrechters

Ook is er tijdens het congres van de IFAB gesproken over mogelijke nieuwe technische hulpmiddelen die de arbitrage tijdens wedstrijden kunnen bijstaan. Zo werden bodycams voor scheidsrechters besproken, om de veiligheid en het respect voor de scheidsrechter beter te garanderen. En ging het over een getest semi-automatische systeem om buitenspel waar te nemen. 'Wij zijn tot nu toe zeer tevreden en onze experts gaan ernaar kijken voordat we besluiten of het wordt geïntroduceerd tijdens het WK', zei Gianni Infantino, voorzitter van voetbalbond FIFA.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties