Braziliaanse voetballegende Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

door BadembaBarrie 67

Bron Associated Press

Braziliaanse voetballegende Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

door BadembaBarrie 67

Bron Associated Press

Laatst geüpdatet

Pelé, de Braziliaanse voetballegende, is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Associated Press. Pelés dood is inmiddels ook bevestigd door zijn zaakwaarnemer. De drievoudig wereldkampioen vocht al langer tegen een agressieve vorm van kanker in zijn dikke darm. Die strijd heeft hij uiteindelijk dus verloren.

Pelé worstelde al jaren met zijn gezondheid. De tumor in zijn dikke darm werd in 2021 bij de Braziliaan geconstateerd en hij werd er in september van dat jaar voor behandeld. Eind 2022 werd de voetballegende echter toch weer in het ziekenhuis opgenomen, nadat de tumor zou zijn uitgezaaid naar meerdere plekken in zijn lichaam.

Meerdere Braziliaanse media berichtten in november dat Pelé in het ziekenhuis naar de einde levenszorg ging. Een bericht dat kort daarna werd ontkend door de oud-voetballer op zijn eigen sociale mediakanalen. De geruchten over zijn achteruitgaande gezondheid werden echter steeds hardnekkiger. Donderdag werd zijn ziekte Pelé uiteindelijk dan toch fataal.

Pelé, Maradona en Cruijff

Met Pelé overlijdt er opnieuw één van de grootste voetballers allertijden, die furore maakte in de vorige eeuw. In 2016 overleed Johan Cruijff aan de gevolgen van longkanker. Eind 2020 kwam ook Diego Maradona te overlijden, als gevolg van een hartaanval. Maradona, Pelé en Cruijff worden vaak gerekend tot de drie beste spelers van de vorige eeuw en door velen zelfs afwisselend tot de beste drie spelers allertijden.

Pelé zelf maakte van de jaren '50 tot en met de jaren '70 furore. Zo werd hij onder meer driemaal wereldkampioen met Brazilië, in 1958, 1962 en 1970. Daarbij is hij topscorer allertijden met 77 doelpunten, een titel die hij momenteel deelt met Neymar. Ook had Pelé lang het record voor de meeste gescoorde doelpunten in een voetbalcarrière, met 767 goals. Dat record werd in 2021 verbroken door Cristiano Ronaldo en niet veel later passeerde ook Lionel Messi dat aantal. Volgens sommige statistieken zou Pelé echter zelfs meer dan 1200 doelpunten gemaakt hebben. Het daadwerkelijke getal is altijd aan discussie onderhevig geweest.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.