Alderweireld hard aangepakt bij Ajax: 'Toby, wat ben jij slecht zeg'

door Cristian de Jong 5

Bron Welcome to the AA

Alderweireld hard aangepakt bij Ajax: 'Toby, wat ben jij slecht zeg'

door Cristian de Jong 5

Bron Welcome to the AA

Laatst geüpdatet

Toby Alderweireld wilde Ajax op zijn vijftiende verlaten, zo geeft hij aan in de podcast Welcome to the AA. Alderweireld vertelt dat hij last had van heimwee. Ook werd de verdediger hard aangepakt in de jeugdopleiding van Ajax. Alderweireld besloot toch te blijven in Amsterdam. Uiteindelijk brak Alderweireld door in het eerste van Ajax.

Alderweireld geeft aan dat hij vroeger eigenlijk helemaal niet zo goed was. 'Ik haalde wel een bepaald niveau, maar onvoldoende om te kunnen zeggen dat ik het zou maken. Zoveel talent had ik niet', vertelt de oud-Ajacied. Alderweireld vertelt verder dat hij door hard werken toch is doorgebroken.

De huidig speler van Royal Antwerp FC wilde op zijn vijftiende Amsterdam verlaten. 'Het is een beetje het Harvard van de voetbalopleidingen', vervolgt Alderweireld. De Belg leefde in een gastgezin en dacht dat hij dit wel zou overleven. 'Maar na twee maanden wilde ik terug. Het was een lange periode waarin het moeilijk was.'

'Ik was alleen in Amsterdam op zo'n jonge leeftijd. Ik wilde naar huis.' Ook zijn eerste toernooi met Ajax zal Alderweireld niet snel meer vergeten. De prestatiedruk zou enorm zijn geweest. Alderweireld vertelt dat de trainer in de rust voor de hele groep zei: 'Toby, wat ben jij slecht zeg.' Toch heeft Alderweireld zich over de heimwee heen gezet. 'Dat is misschien ook een soort kwaliteit', geeft de verdediger aan.

Alderweireld bij Ajax

Uiteindelijk mocht Alderweireld op 18 januari 2009 zijn debuut maken voor het eerste van Ajax in het uitduel met NEC Nijmegen. In de 82e minuut verving de Belg Miralem Sulejmani. Alderweireld kwam in Amsterdam tot 186 wedstrijden. Hierin scoorde de verdediger vijftien keer en was hij twaalf keer aangever. Op 30 augustus 2013 bereikte Ajax en akkoord met Atletico Madrid over een transfer van Alderweireld. De Belg leverde toen zo'n zeven miljoen euro op.

Verwacht jij dat Mohammed Kudus het eerste of het laatste doelpunt maakt tegen FC Volendam? Zet in en verdien 6,00 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.