Ajax Vrouwen laten Feyenoord kansloos in eerste Vrouwenklassieker in de Kuip

door BadembaBarrie 19

De Ajax Vrouwen hebben zaterdag een klinkende zege geboekt in de eerste Vrouwenklassieker in De Kuip. Al na een kwartier stond het 0-3 voor de Amsterdamsen, waarmee het duel in wezen al beslist was. De ploeg van Danny Schenkel won uiteindelijk met 1-4 in Rotterdam.

De Ajax Vrouwen schoten werkelijk uit te startblokken en hadden na iets meer dan vijf minuten al de voorsprong te pakken. Jonna van de Velde vond Romée Leuchter met een lage voorzet. De spits legde de bal goed voor het schot en vuurde vanuit de zestien hard raak.

In de Eredivisie Vrouwen gaat FC Twente aan kop met drie punten meer en een flink beter doelsaldo dan Ajax. Daarom was een ruime overwinning gewenst en die boodschap was in het eerste kwartier meer dan duidelijk. Zes minuten na de openingstreffer speelde Victoria Pelova een volledig vrijstaande Nikita Tromp in de zestien aan. Die nam aan koos een hoek uit en zette de 0-2 op het scorebord.

Vier minuten later had Stefanie Van der Gragt een goede lange bal van achteruit in huis. Ze vond Chasity Grant die over de rechterflank haar directe tegenstander voorbleef, de zestien in trok en de verre hoek achter Feyenoord-goalie Jacintha Weimar vond.

Directe confrontatie met Twente

De 1-4 eindstand zou nog voor rust op het bord komen. Na 25 minuten deed Feyenoord iets terug via Kim Hendriks, waardoor de ruim veertien duizend toeschouwers - een record voor de Eredivisie Vrouwen - toch nog iets te vieren hadden. Het slot akkoord was echter voor Pelova, die na 32 minuten naast haar assist ook een goal mocht bijschrijven, op aangeven van Leuchter.

Doordat FC Twente met 3-0 van PSV won, bleef het gat tussen de koploper en Ajax zowel in punten als qua doelsaldo gelijk. Twente heeft drie punten meer en een doelsaldo dat negentien doelpunten beter is dan dat van Ajax. Aanstaande vrijdag volgt het laatste competitieduel van het seizoen, als Ajax Twente ontvangt. Willen de Amsterdamsen nog landskampioen worden, zullen ze dus met minimaal tien doelpunten verschil moeten winnen. Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave.