'Voor defensieve kwaliteiten is Medić met deze transfersom een koopje'

door Gino Haverkamp 171

Bron Voetbal International

'Voor defensieve kwaliteiten is Medić met deze transfersom een koopje'

door Gino Haverkamp 171

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax heeft met Jakov Medić een ijzersterke centrumverdediger in het vizier, waarbij getwijfeld wordt aan de extra voetballende kwaliteiten. Dat concludeert Voetbal International in een analyse van de naar alle waarschijnlijkheid toekomstige Ajacied. Medić kan prima voetballen, dat wel, maar wel op een functionele manier.

'Voor de puur defensieve kwaliteiten die Medić te bieden heeft, is hij met deze transfersom (om en nabij de twee miljoen euro, red.) een koopje', schrijft het medium. De Kroaat is met zijn 1,93 meter lang en beresterk. Hij wint het gros van zijn kopduels en daarbij valt op dat hij het duel al heeft gewonnen voordat hij überhaupt een centimeter in de lucht is gesprongen. 'In het duw- en trekwerk dat gepaard gaat bij het innemen van de juiste positie bij het dekken, blinkt Medić uit.'

De komst van Medić is echter 'met twee vraagtekens omgeven', vervolgt VI. De 24-jarige speler van FC St. Pauli is niet bepaald explosief en te bezien valt of hij om kan gaan met counters die ongetwijfeld gaan komen met her risicovolle spel dat Ajax hanteert. 'Vooral op momenten dat Medic plots zijn horizontale snelheid moet aanwenden, oogt hij ongemakkelijk.' Met veel ruimte in de rug is de twintiger dus kwetsbaar. Daar lijkt hij zich echter van bewust, daar de rechtspoot goed anticipeert en vijandelijke loopacties goed in de gaten houdt.

Medić is vooral ook een betrouwbare passer en hij wordt bij zijn huidige werkgever ook op de proef gesteld op dat gebied, omdat FC St. Pauli expliciet verzorgd positiespel hanteert als onderdeel van de speelwijze. De Kroaat is dan ook vaak de architect van de opbouw. 'Vooral als lange passer maakt Medic indruk. Hoewel niemand hem ooit zal betichten van al te sierlijk spel, bezitten zijn langere passes opvallend veel touch. Een gelobte steekpass over de top, zoals in onderstaand voorbeeld, is een bal met een hoge moeilijkheidsgraad die flink wat centrumverdedigers niet consistent met de juiste kracht en hoogte kunnen geven.' Medić is echter niet bepaald wendbaar of explosief a la Lisandro Martínez in het verleden.

Medić of een jeugdspeler?

Derhalve wordt geconcludeerd dat Medić een uitstekende aankoop is voor zijn prijs. Hij beheerst het voetballende aspect van het spel goed, maar is geen uitzonderlijk talent op dat vlak. Als back-up voor de vaste centrumverdediger aan de rechterkant kan hij echter prima voldoen. Echter, en daarmee wordt teruggegrepen naar één van de twee vraagtekens rondom Medić, is het de vraag of hij echt significant beter is dan een een reeds actieve Ajacied op zijn positie. 'De komst van Medic betekent dat er wederom een back-up-positie wordt bezet door een aankoop van buitenaf, die de potentiële doorstroming vanuit de eigen jeugd blokkeert.'

Bestel nu het derde shirt van het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.