Vermeulen kritisch op Mislintat: 'Sluit niet uit dat hij over een paar maanden weg is'

door Jon van Dam 205

Vermeulen kritisch op Mislintat: 'Sluit niet uit dat hij over een paar maanden weg is'

door Jon van Dam 205

Laatst geüpdatet

Arno Vermeulen sluit niet uit dat Sven Mislintat over een aantal maanden niet meer werkzaam is bij Ajax. Dat zegt de analist bij Studio Voetbal van de NOS. Vermeulen is uiterst kritisch op de handelswijze van de directeur voetbalzaken en plaatst zijn vraagtekens bij bepaalde aankopen.

'We weten dat Mislintat volkomen solistisch heeft gehandeld. Wie wind zaait zal storm oogsten. Hij heeft het op alle fronten niet voor elkaar. Mislintat heeft niet eerder gewerkt als directeur voetbalzaken omdat hij een scout was. Toch is hij naar Ajax gehaald voor de rol als directeur voetbalzaken. Dan komt er een machtsvacuüm door het vertrek van Edwin van der Sar. Mislintat stapt in dat vacuüm en heeft daarnaast geen mensen om mee te praten over voetbal. Hij gaat daarna op de solo-tour allerlei spelers halen', zo zegt de analyticus.

Vermeulen gaat vervolgens in op het aankoopbeleid van Mislintat. 'Hij haalt voor honderd miljoen euro aan spelers. Soms uit de tweede divisie, soms uit een jeugdteam, waarvan we allemaal denken: 'Dat is wel heel vreemd'. Van St. Pauli haalt hij onder andere een centrale verdediger (Jakov Medić, red.), hij haalt de ene na de andere linksback. Hij koopt geen speler die aan de rechterkant in de voorhoede kan spelen. Als je kijkt naar de bedragen dan heb je het idee dat Mislintat telkens het dubbele betaalt van wat ze hadden moeten betalen.'

Even later is Vermeulen van mening dat het opmerkelijk is dat zo goed als alle contracten van de nieuwe spelers een duur van vijf jaar hebben. De analist gelooft niet dat het te maken heeft met begrotingsbeleid. 'Stel nou dat Mislintat over een paar maanden weg is, wat ik niet uitsluit. Dan zou het goed kunnen dat veel spelers tegen blijken te vallen. Er komt dan een nieuwe directeur voetbalzaken, een nieuwe leiding. Dan zit je met allerlei spelers die nog een vijfjarig contract hebben waar je vanaf wil. Dat kan je een ongelofelijk bedrag gaan kosten.'

'Hoe slecht moeten die jeugdspelers dan wel niet zijn?'

Studio Voetbal-collega Ibrahim Afellay vindt dat Ajax niet genoeg vertrouwt op de jeugdopleiding. 'Hoe slecht moeten die jeugdspelers dan wel niet zijn, als dit je aankopen zijn. Het zijn ook geen aankopen die je voor een of twee miljoen hebt gehaald. Het zijn serieuze bedragen.' Afellay krijgt vervolgens bijval van Vermeulen. 'Je hebt gelijk Ibi. Ze hebben de weg naar de jeugdspelers volkomen afgesneden. In het verleden keken ze met Overmars naar wat ze hadden en dat versterkten ze met een aantal hele goede spelers. Als jij talent bent bij Ajax en je ziet dat Mislintat elf spelers koopt, waar van je nog maar moet afwachten hoe goed ze zijn. Dan denk je toch: 'Wat doe ik eigenlijk bij deze club?'.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.