Van der Lem heeft vertrouwen: 'Niet gek opkijken als Van Gaal gewoon de finale haalt'

door Cristian de Jong 16

Bron De Telegraaf

Van der Lem heeft vertrouwen: 'Niet gek opkijken als Van Gaal gewoon de finale haalt'

door Cristian de Jong 16

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Gerard Van der Lem vraagt zich af waarom men tegenwoordig klaagt over het spel van het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal, waar Van der Lem in het verleden veel mee samengewerkt heeft, zou niet goed voetballen volgens velen. Van der Lem begrijpt de discussie echter niet.

Zo blikt Van der Lem terug op de drie verloren WK-finales van Nederland. 'Vaak met aanvallend en mooi voetbal. De hele wereld sprak over ons, maar winnen deden we nooit. Nu doet Louis het een keer op een andere manier en nou is het weer niet goed', opent Van der Lem in gesprek met De Telegraaf.

De oud-voetballer vertelt vervolgens dat Van Gaal zijn spelers al enige tijd heeft overtuigd met deze manier van spelen. 'Geloof mij maar: als de voetballers denken dat het op deze manier niet gaat werken, trekken ze echt wel aan de bel. Louis heeft ze overtuigd dat ze hiermee wereldkampioen kunnen worden', gaat Van der Lem verder. De voormalig assistent-trainer van Ajax werkte in het verleden veel met de huidige bondscoach. Dat deed hij bij Ajax, maar ook bij FC Barcelona.

Van der Lem werkte met Van Gaal bij Ajax

Van der Lem kent Van Gaal dus door en door. Bij Ajax stond het spel van Van Gaal bekend als aantrekkelijk voetbal. Ajax speelde destijds in een 4-3-3-formatie. 'Dat systeem was heilig. We waren romantici, voetbal was voor het publiek.' Van der Lem weet te vertellen dat Van Gaal ook in die tijd al een analyserend oog had. 'Ook in die tijd. De voetbalsport evolueert. Daar kijkt Louis natuurlijk ook naar, dat hij mee-evolueert. Het is heel simpel: hij is tot de conclusie gekomen dat hij met het huidige systeem veel meer kans heeft op succes', aldus Van der Lem.

Van Gaal doet niets met critici

Dat het spel van Oranje tegenwoordig verre van aantrekkelijk is, zien ook enige analisten. Zo zijn bijvoorbeeld Marco van Basten en Rafael van der Vaart al zeer kritisch op de bondscoach geweest. Van der Lem weet te vertellen dat Van Gaal zich daar niets van aantrekt. 'Misschien hoort en leest hij het wel, maar het doet hem niks. Hij is gefixeerd op deze manier van spelen en laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. Je moet niet gek opkijken als hij gewoon de finale haalt, hoor', zegt Van der Lem.

Verwacht jij dat Nederland binnen 90 minuten wint van Argentinië? Zet in en ontvang 3,60 keer je inzet terug als het elftal van Louis van Gaal wederom wint!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.