Swart oppert adviesorgaan voor Ajax: 'Echte Ajacieden met een grote staat van dienst'

door BadembaBarrie 71

Bron De Telegraaf

Swart oppert adviesorgaan voor Ajax: 'Echte Ajacieden met een grote staat van dienst'

door BadembaBarrie 71

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Sjaak Swart heeft zijn bedenkingen bij het aankoopbeleid van Ajax. Hoewel hij geen enkele speler in de huidige selectie af wil vallen, merkt hij wel dat een aantal 'het Ajax-dna' ontbeert. Dit terwijl hij Ajax in het verleden meerdere spelers die van wereldklasse zouden worden op jonge leeftijd heeft zien afwijzen. Zijn oplossing voor dit probleem is simpel: laat echte Ajacieden Ajax adviseren.

'Er komen nu te veel spelers van buitenaf', steekt Swart zijn verhaal af, in gesprek met De Telegraaf. 'Allemaal aardige en goede gasten, hoor. Maar ze hebben niet het Ajax-dna. Ze passen er gewoon niet in. Je moet spelers met flair en techniek hebben', aldus Mister Ajax.

Swart heeft niet alleen zijn bedenkingen bij de spelers die wel naar Amsterdam zijn gekomen. Wat hem nog meer dwars lijkt te zitten is de lijst met spelers die Ajax, tegen zijn advies in, niet heeft gehaald. 'Kevin de Bruyne was vijftien jaar en ik vond hem geweldig. Hier vonden ze hem te klein', memoreert de voormalig rechtsbuiten, die zich niet inhoudelijk uit wil laten over het gerucht dat hij ook Khvicha Khvaratshkhelia tevergeefs zou hebben aangeboden in Amsterdam.

'Ajax wilde Gullit niet'

De frustraties van Mister Ajax beperken zich niet tot het recente verleden. Ook verder terug, in de jaren tachtig, liet Ajax een speler lopen waarvan Swart hem graag in het wit-rood-wit had gezien. 'Ooit stond ik met Frank Rijkaard een keer met Ruud Gullit te praten, toen hij nog jong was. Ruud zat op dat moment met Johan Cruijff in een elftal bij Feyenoord. Na afloop zei Frank: "Ruud moet ook naar Ajax, Sjaak. Neem Ruud erbij."' Swart wilde wel, maar in De Meer dacht men daar anders over. 'Hij moest acht ton kosten. Maar weet je, Ajax wilde niet! Voor mijn gevoel heeft Ruud daarna altijd iets tegen Ajax gehad.'

Swart heeft echter niet alleen frustraties. Hij heeft ook de oplossing al paraat staan. 'Ik heb weleens gezegd: er zijn zoveel grote spelers hier voortgebracht. Zet nou vier echte Ajacieden met een grote staat van dienst bij elkaar en laat die met z’n viertjes adviseren of een speler wel of niet moet komen. Die mannen weten precies wat Ajax nodig heeft', redeneert de oud-aanvaller, die daarin de beste manier ziet om de strijd met de Europese top aan te gaan. 'Tegen het grote geld van de Engelse clubs kunnen we niet meer op, maar we kunnen wel geweldige jeugdspelers zoeken en opleiden.'

Verwacht jij dat Brian Brobbey tegen RKC Waalwijk wederom tot scoren komt?

Sportbookies had afgelopen week 88% van de voorspellingen goed, bekijk hier de nieuwe tips!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.