Swart over het winnen van Wereldcup in 1972: 'In de rust lagen er een stuk of vijf op een brancard'

door Cristian de Jong 46

Bron Ajax TV

Op 28 september 1972 veroverde Ajax voor het eerst in de clubgeschiedenis de wereldbeker. Over twee wedstrijden bekeken waren de Amsterdammers een maatje te groot voor het Argentijnse Independiente. Sjaak Swart blikt in de Ajax-special: Ajax wint de Wereldcup terug op de twee keiharde wedstrijden die hij toen heeft moeten spelen.

De eerste wedstrijd in Argentinië was hard. Een wedstrijd die Swart niet zo snel meer zal vergeten. 'Prachtig stadion met veel publiek', vertelt Swart. 'Maar het publiek was zo gek als een deur.' Zo werd Johan Cruijff bekogeld met muntjes. 'Ik had een mannetje tegenover me met een snor, Ricardo Pavoni was z'n naam. Nou, die schopte naar alles dat hij zag bewegen', vertelt Swart. 'Op een gegeven moment wilde ik buitenom bij hem gaan. Hij gaf me gewoon een klap in m'n maag, daar had ik wel last van.'

Johan Cruijff scoorde in de eerste helft het openingsdoelpunt. Echter moest de Ajax-legende al vlak daarna het veld verlaten wegens een flinke overtreding die op hem werd gemaakt. 'Maar dat deden ze, ze pakten je gewoon aan', vervolgt Swart. 'In de rust lagen er bij ons een stuk of vijf op een brancard om even pauze te nemen.' Uiteindelijk werd de heenwedstrijd niet gewonnen. Door een laat doelpunt van de Argentijnen kwam Independiente op gelijke hoogte. 'Maar dit was een uitstekend resultaat. Dan kon je het thuis afmaken.'

De returnwedstrijd

Twee weken later namen beide ploegen het tegen elkaar op in het Olympisch Stadion. Door een goal van Johan Neeskens kwamen de Amsterdammers, net als in Argentinië, op een 1-0 voorsprong. Ook in de tweede wedstrijd was Pavoni de directe tegenstander van Swart, die niet helemaal fit was. 'Dat was geen excuus. We hebben genoeg gedaan, hij is niet naar voren gegaan of zo. Maar eerlijk waar, hij had een mooie snor.'

Omdat Swart al niet helemaal fris begon aan het duel werd 'Mister Ajax' gewisseld voor Johnny Rep. Rep was enorm belangrijk met twee goals. Dit betekende zijn echte doorbraak bij Ajax. Uiteindelijk werd Independiente verslagen met 3-0. Dit betekende dat Ajax de eerste Wereldbeker in de clubgeschiedenis had bemachtigd.