Sutalo is een 'zowat ideale Ajax-verdediger'

door Gino Haverkamp 119

Bron Voetbal International

Sutalo is een 'zowat ideale Ajax-verdediger'

door Gino Haverkamp 119

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Josip Sutalo wordt door Voetbal International getypeerd als een 'zowat ideale Ajax-verdediger'. Zowel verdedigend als aanvallend voldoet de 23-jarige centrumverdediger aan het profiel dat Ajax van een speler op die positie eist. Sutalo is verdedigend ijzersterk en kan goed voetballen, zo blijkt uit een analyse van VI.

Het valt op dat Sutalo pijlsnel is. Niet alleen 'van noord naar zuid', maar ook als hij diagonale loopacties dient te maken. In de grote ruimtes blinkt de Kroaat, die zondag door de club is bevestigd als nieuwe speler van Ajax, volgens de analyse uit in het maken van juiste keuzes. Sutalo doorziet onverwachte loopacties en doet dat omdat hij over zijn schouders de situatie in het veld constant scant.

Sutalo wordt een zogeheten 'vangnet-verdediger' genoemd. 'Qua pure fysieke kracht is Sutalo niet zo dominant als een Virgil van Dijk of een Ronald Araujo. Maar hij is het soort centrumverdediger dat je nodig hebt als je in balbezit grote risico's neemt als ploeg.'

Heeft Ajax de ideale verdediger in huis?

Voetballend voldoet Sutalo ook aan het niveau dat Ajax nastreeft, zo blijkt uit de analyse. De achterhoedespeler draait in de opbouw snel met zijn neus richting het vijandelijke doel en ziet zodoende vlot openingen, terwijl zijn lange ballen over het algemeen nauwkeurig zijn. VI schrijft dat hij geen passes a la Daley Blind geeft, maar zeker wel van waarde kan zijn met lange ballen. 'De Kroaat is duidelijk klaar voor een stap hogerop', luidt de conclusie.

Pre-order de gloednieuwe Johan Cruijff-collectie via de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.