Stevens kritisch op Heitinga en Van Nistelrooij: 'Ze hadden de verleiding moeten weerstaan'

door Timo Suur 56

Bron Algemeen Dagblad

Stevens kritisch op Heitinga en Van Nistelrooij: 'Ze hadden de verleiding moeten weerstaan'

door Timo Suur 56

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Huub Stevens is van mening dat het voor de meeste beginnende trainers slimmer is om voor de weg van geleidelijkheid te kiezen. De voormalig voetballer zag afgelopen weken John Heitinga en Ruud van Nistelrooij weggaan bij respectievelijk Ajax en PSV. Hij concludeert dat beide hoofdtrainers de kans als hoofdtrainer wilden aanpakken, maar Stevens betwijfelt of dit een goede keuze is geweest.

Er werd met een reden een ervaren assistent-trainer naast de twee beginnende trainers gezet, zo denkt Stevens. 'Ik denk dat Van Nistelrooij nu, na een jaar PSV, misschien geen assistent meer nodig heeft. Heitinga zou ik dat nog wel adviseren', vertelt de trainer tegenover het Algemeen Dagblad. Hij zag dat Heitinga en Van Nistelrooij de weg van de geleidelijkheid lieten schieten. 'Als je twijfelt, moet je die stap niet maken. Spelers hebben dat al snel door. Die willen een overtuigende leider zien aan wie ze zich kunnen optrekken. En dat is wel een les, want eigenlijk kunnen we concluderen dat ze het daarom niet hadden moeten doen en de verleiding gewoon hadden moeten weerstaan.'

Vervolgens wordt er door Stevens verwezen naar Erik ten Hag. De trainer van Manchester United kwam via Go Ahead Eagles, Bayern München II, FC Utrecht en Ajax alsnog naar de absolute top. Het lijkt erop dat het verstandig is om als trainer kleine stappen te nemen. 'Dat verschilt denk ik per trainer. Slechts enkelen kunnen dit aan, maar voor de meesten is de weg van de geleidelijkheid veel verstandiger', zegt Stevens daarover.

Stevens denkt dat ervaring opbouwen belangrijk is 

'Wat ik daarmee wil zeggen, is dat je alles opbouwt. Je leert eerst wat het inhoudt om jeugd op te leiden', vervolgt de voormalig voetballer. Hij weet dat ervaring een belangrijke factor is in de trainerswereld. 'Bij elk stapje daarna zie je media-aandacht en daarmee druk groeien. Je leert dan een steeds grotere groep spelers begeleiden. Vergis je niet, daar komen ook veel familie en zaakwaarnemers bij kijken', vertelt Stevens vanuit zijn eigen ervaring. 'En naar mijn mening kun je het best vanuit de luwte je rugzak eerst vullen, want je leert echt elke dag. En je bent nooit uitgeleerd. Omdat je bij kleinere clubs sneller dingen fout ziet gaan en er minder snel en hard voor gestraft wordt, is dat vaak de beste route. Bij een topclub schrik je dan minder snel en heb je oplossingen sneller paraat.'

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.