’Soms accepteerde Mislintat gewoon de vraagprijs, zonder namens Ajax in onderhandeling te treden’

door Justin Fokkens 196

Bron Het Parool

’Soms accepteerde Mislintat gewoon de vraagprijs, zonder namens Ajax in onderhandeling te treden’

door Justin Fokkens 196

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Bij Ajax zijn momenteel vele ogen gericht op de kwestie rond Alex Kroes. De algemeen directeur werd onlangs door de Raad van Commissarissen geschorst, waarmee de Amsterdammers opnieuw een transferzomer vol onzekerheid lijken in te gaan. In een analyse van het Parool wordt tegelijkertijd ook teruggeblikt op de gang van zaken gedurende de vorige transferzomer.

Allereerst wordt stilgestaan bij de verstandhouding tussen toenmalig technisch directeur Sven Mislintat en de aanwezige scouting. 'Borna Sosa kreeg van de scoutingafdeling van Ajax geen enkele positieve beoordeling (een A’tje), wel een paar B’tjes en C’tjes. Toch kwam de linksback voor 8 miljoen euro naar Amsterdam. Ook Gastón Ávila, eveneens een linksback, kreeg geen A’tjes in het beoordelingssysteem dat gaat tot D, maar werd voor ruim 14 miljoen euro binnengehaald. Voor Jakov Medic (2 miljoen) en Benjamin Tahirovic (8 miljoen) geldt hetzelfde verhaal.'

Voorts wordt in de analyse verwezen naar het uitgevoerde KPMG-onderzoek, waarvan slechts een summier deel naar buiten is gebracht. Ook in dit onderzoek wordt immers gesteld dat de samenwerking tussen de verschillende geledingen binnen de Nederlandse recordkampioen onvoldoende was. ‘De RvC constateert dat in meerdere gevallen de afstemming met de scouting, de hoofdtrainer en de voetbalcommissaris slechts beperkt heeft plaatsgevonden.’

In het onderzoek van KPMG kwamen, bijvoorbeeld ten aanzien van het transferbeleid, ook andere bevindingen naar voren, wat bij men de wenkbrauwen deed fronsen. ’Soms accepteerde Mislintat gewoon de vraagprijs, zonder namens Ajax in onderhandeling te treden’.

Koersgevoelige informatie?

Tot slot wordt in de analyse van Het Parool ingegaan op de schorsing van Kroes. ’De Raad van Commissarissen is wel erg stellig over dat hij met voorkennis heeft gehandeld. Volgens hoogleraar ondernemingsrecht Manuel Lokin is dat geen uitgemaakte zaak. Want was Kroes’ naderende aanstelling wel koersgevoelige informatie? Het aandeel van Ajax reageert doorgaans nauwelijks op een nieuwe directeur, dus kun je wel spreken van voorkennis als deze weinig of niets waard is? En wat deed Ajax zelf om de aandelentransactie van Kroes te voorkomen of achterhalen?’.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.