Perez zag betrouwbare types bij Ajax: 'Kaplan vind ik echt een baken van rust'

door Brent Tomassen 47

Bron ESPN

Perez zag betrouwbare types bij Ajax: 'Kaplan vind ik echt een baken van rust'

door Brent Tomassen 47

Bron ESPN

Laatst geüpdatet

Mario Been en Kenneth Perez zagen dat Ajax tegen FC Utrecht de wedstrijd volledig controleerden en weinig weggaven. Vooral het optreden van Sivert Mannsverk en Ahmetcan Kaplan kan op veel lof rekenen van het duo, waarbij Perez pleit voor het vaker gebruiken van dit soort 'betrouwbare types'.

‘Ik vond het een matige wedstrijd van beide kanten', opent Been bij Dit was het Weekend op ESPN. Utrecht wilde wel drukzetten, maar had daar in het begin toch wel wat problemen mee, omdat Ajax met twee man voor die vijfmansverdediging speelde met Mannsverk en Henderson. Dat deed Ajax alleraardigst, ze creëerden niet al teveel, maar dit was de wedstrijd waarin ze het minst weggaven van de hele competitie.’

De voormalig trainer van onder meer NEC en Feyenoord heeft wel een idee waarom er meer stabiliteit was bij Ajax. ‘Kaplan speelde ten opzichte van Šutalo, dat vond ik al een verbetering. Aan de bal is hij een stuk rustiger, hij ziet het allemaal goed. Maar FC Utrecht kreeg geen vat op de manier van opbouwen. Ze kwamen er allemaal een beetje tussen te lopen. Maar zonder veel kansen te creëren is Brobbey wel enorm belangrijk voor dit Ajax. Hij staat op een eiland. Geen Berghuis en geen Bergwijn voor de creativiteit, ze hebben dan wel Taylor en Hlynsson, die dat wel heeft, op het middenveld.’

'Mannsverk voor mij de reden waarom ze minder kansen weggaven en minder openstonden'

Perez is op zijn beurt lovend over met name Sivert Mannsverk en Ahmetcan Kaplan. ‘Vond je ook niet dat Ajax, buiten dat ze weinig weggaven, betrouwbare types had opgesteld? Je had Mannsverk en Henderson nu en die kunnen wel in de controle spelen. Geen malle fratsen. Kaplan vind ik echt een baken van rust en zijn passing is echt heel goed. Maar ze speelden nu vanuit de controle, terwijl met Branco van den Boomen vinden ze dat hij moet strooien met passes en het voetballend allemaal moet doen. Maar met Mannsverk had je die controle. Hij had ook maar zeven keer balverlies, alleen Kaplan had dit minder. Hij was heel balvast en voor mij de reden waarom ze minder kansen weggaven en minder openstonden. En Henderson speelt helemaal zonder fratsen. Dat is bijna saaier dan verf te zien drogen’, grapt de Deen tot besluit.

Heb je al een TV-aanbieder voor het F1-seizoen van 2024? Bekijk de opties hier. Of bestel rechtstreeks bij Viaplay of F1TV.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.