Niet doorvertellen, maar Ünüvar doet het weer goed

door Finn Dekker 16

Niet doorvertellen, maar Ünüvar doet het weer goed

door Finn Dekker 16

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Vijf goals sinds de winterstop. Tot voor kort zouden dergelijke statistieken van Naci Ünüvar geen fronsende wenkbrauwen op hebben geleverd. Dit seizoen ligt dat anders.

Voor het eerst ging een volgende stap namelijk gepaard met aanpassingsproblemen. Na een sterk begin in Jong Ajax vorig seizoen, gepaard met een trainingskamp en debuut in het eerste, zakte de aanvaller dit seizoen bij de beloften ver onder zijn kunnen. Aannames sprongen ineens van de voet, acties werkten niet lekker en zijn bekende passjes buitenkant voet werden ineens een ergernis.

Sinds de jaarwisseling is gelukkig veel weer bij het oude. Betekent dit dat we Ünüvar snel weer in het eerste gaan zien? Nee, dat is te voorbarig.

De opportunistische doch kritische voetbalwereld kent vaak maar twee uitersten van verhaallijnen als het talenten betreft. Het gaat na een handjevol wedstrijden vaak ofwel om de nieuwe Patrick Kluivert óf de heisa rondom een groeibriljant wordt als volstrekt belachelijk bestempeld. Overweldigend positief of juist onredelijk kritisch. In beide gevallen werkt het voornamelijk nadelig.

Uitgebreid uitmeten over de vormdip van Ünüvar, die afgelopen jaren misschien wel de grootste hype op De Toekomst sinds Abdelhak Nouri was, deed ik dan ook niet. Ik maak mij echt absoluut geen illusies. De invloed van mijn digitale pen op de algehele tendens is nihil. Maar wat schiet Ünüvar ermee op en hoe realistisch is überhaupt kritiek op het tijdelijk uitblijven van prestaties van een zeventienjarige?

Nu zijn gogme weer opspeelt kan ik deze vragen wederom stellen, maar dan de andere kant op. Hoe verleidelijk het ook is om al te denken aan en schrijven over een rentree in de hoofdmacht, is dat bovenal vooral een naïeve gedachte.

Ik probeer met dit stukje tekst aan te geven dat het allemaal weer de goede kant op lijkt te gaan. Zonder daar gelijk een brullende lading aan toe te voegen, bijvoorbeeld in de vorm van een dringende boodschap aan Erik ten Hag. Dat het zogenaamd onbegrijpelijk zou zijn als Ünüvar dit seizoen niet zijn Eredivisie-debuut zou maken.

Ünüvar doet het gewoon goed bij Jong Ajax. Dat is heel erg leuk om te zien en melden, maar meer ook niet.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?
#3 - Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt
#4 - Iedereen heeft perspectief, behalve Brobbey
#5 - Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans

#6 - Is Scherpen klaar voor de erfenis van Onana?
#7 - Debutanten verbloemen veel bij zwalkend Jong Ajax
#8 - Deze vijf maken de meeste indruk bij Jong Ajax
#9 - Komst Idrissi een indirecte reprimande richting beloften

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.