Komst Idrissi een reprimande richting beloften

door Finn Dekker 20

Komst Idrissi een reprimande richting beloften

door Finn Dekker 20

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Anticiperend op het aanstaande vertrek van Quincy Promes ging het technisch hart voor het verstrijken van de transferdeadline op zoek naar een nieuwe vleugelaanvaller. Marc Overmars en consorten kwamen uit bij Oussama Idrissi. Gezien zijn verleden in de Eredivisie lijkt dat op voorhand een meer dan prima keuze. Toch is de huurovereenkomst met Sevilla FC ook een nederlaag, in de vorm van een indirecte reprimande richting de jeugdopleiding.

Waarom kan De Toekomst de vervanger van Promes niet leveren? Met Dusan Tadic, David Neres en Antony heeft Ajax drie uitstekende buitenspelers in de gelederen. Geen van de drie komt echter uit eigen opleiding. Ook over Promes kon dit eigenlijk niet echt gezegd worden. De 29-jarige speelde weliswaar gedurende zijn jeugd een aantal jaren op De Toekomst, maar brak er niet door. Op zestienjarige leeftijd werd de geboren Amsterdammer weggestuurd wegens 'onhandelbaar' gedrag. Ruim tien jaar later zou de rechtspoot pas terugkeren voor ruim vijftien miljoen euro.

Na de verregaande interesse van Spartak Moskou in Promes zal Overmars dan wel Erik ten Hag zijn blik verlegd hebben naar de beloften. Het is immers Ajax' filosofie om eerst te kijken of een weggevallen speler opgevangen kan worden door de kweekvijver van jeugdexponenten. Pas als zich daar niets aandient, wordt de transfermarkt opgegaan. Ten Hag zal echter snel hebben geconcludeerd dat geen enkele vleugelaanvaller uit de opleiding er klaar voor is, ook niet als vierde of vijfde man op de flanken.

De selectie van Jong Ajax kent maar weinig pure buitenspelers. Critici zouden zelfs kunnen stellen dat er niemand van de beloften als zodanig kan worden omschreven. Sontje Hansen en Naci Ünüvar spelen er veel en zijn wellicht de grootste kandidaten op termijn op de flanken. Pure vleugelflitsers zijn het alleen niet, al zou je je af kunnen vragen of Ajax hier überhaupt bij gebaat is. De klassieke rechtspoot op rechts en vice versa zie je weinig. Een buitenspeler hoeft heden ten dage niet meer de achterlijn te halen om de bal daarna voor te geven. Maar is het daarom dat jongens als Vince Gino Dekker en Ché Nunnely het niet haalden? Nee, zij waren simpelweg niet Ajax 1-materiaal.

Iemand die mogelijk wel geschikt was geweest is Noa Lang. In een vrije rol had de 21-jarige aan de zijkanten een gigantisch wapen kunnen zijn. Zijn blakende vorm in Brugge onderstreept dat. Toegegeven speelde Lang in het eerste op FC Twente-uit en Lille-uit na vaak ondermaats. Daarbij was het akkefietje met Ten Hag tegen Telstar ook geen opzichzelfstaand iets. Maar wat als? Lang komt nu niet meer terug. En dus is zijn grote vriend en oud-collega Justin Kluivert de laatste jeugdspeler die doorbrak op de flanken. Na buitenspelers als Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna was de aanvaller van RB Leipzig de laatste in het seizoen 2016-2017.

Er kwamen én vertrokken een hoop aanvallers

Lag het dan aan de Europese topclubs, die de groeibriljanten wegsnoepten op jonge leeftijd? Niet zozeer. Er kozen - en kiezen met Brian Brobbey en Julian Rijkhoff - genoeg aanvallers nog vóór een doorbraak in de hoofdmacht voor een vertrek naar de top. Het gaat hier in de meeste gevallen echter om spitsen. Donyell Malen, Daishawn Redan en Dillon Hoogewerf stonden in de jeugdopleiding van Ajax veelal in de as, in de punt van de aanval.

Ajax gaf op eigen beurt de afgelopen jaren zelf wel miljoenen euro's uit aan buitenlandse vleugelaanvallers. Ook dit vrijwel zonder succes. Nicolas Kühn, Robert Muric, Dennis Johnsen, Saku Ylätupa, Oliver Horvath. De lijst is bijna eindeloos: bijna niemand kon het waarmaken. Giovanni, de Braziliaanse aanwinst van afgelopen jaar, heeft wegens aanpassingsproblemen ook nog nauwelijks kunnen imponeren. Het is alleen daarom al te hopen dat de met-vorm-kwakkelende Ünüvar en Hansen zich in het restant van het seizoen herpakken. Ar'jany Martha is er namelijk nog lang niet klaar voor, terwijl de terugkerende Danilo Pereira vooral in de spits goed gedijt.

Het is heus niet erg als er een keer buitenshuis wordt geshopt, ditmaal in de vorm van Idrissi. Sterker nog, het valt de directie te prijzen dat ze geen risico's nemen. De succesvolle Champions League-campagne in 2018-2019 was mede succesvol door de komst van ervaren rotten als Tadic. En toch steekt het dat er al jaren geen buitenspeler meer doorbreekt. Maar door te kiezen voor een huurling geeft Ajax wel een seintje af aan de jonge garde. Na dit seizoen is er mogelijk weer een plekje vrij, dus is het devies: laat zien wat je kan.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?
#3 - Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt
#4 - Iedereen heeft perspectief, behalve Brobbey
#5 - Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans
#6 - Is Scherpen klaar voor de erfenis van Onana?
#7 - Debutanten verbloemen veel bij zwalkend Jong Ajax
#8 - Deze vijf maken de meeste indruk bij Jong Ajax

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties