Mossou ziet verband: 'Voetbal genereert aandacht, likes en (online) status'

door Timo Suur 28

Bron Algemeen Dagblad

Mossou ziet verband: 'Voetbal genereert aandacht, likes en (online) status'

door Timo Suur 28

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Sjoerd Mossou ziet een verband tussen wangedrag van supporters en sociale media. Dat schrijft de journalist in zijn column in het Algemeen Dagblad. De KNVB heeft de regels aangescherpt omtrent het staken van wedstrijden, maar deze maatregelen kunnen op veel kritiek rekenen van de fans.

Veel mensen, die weinig met voetbal hebben, vragen zich af waarom er sprake is van wangedrag van voetbalsupporters, maar Mossou heeft hier wel een uitleg voor. 'Ongeveer de halve wereld houdt namelijk van voetbal of heeft er op z'n minst affiniteit mee. De kans dat je óók heel veel idioten aantrekt, is domweg vrij groot. Het zou gek zijn als alle randdebielen op aarde stomtoevallig níét van voetbal hielden', schrijft de columnist. Daarnaast wijst hij ook op het verband tussen voetbal en sociale media. 'Net als pakweg Twitter biedt de populairste sport ter wereld een voor iedereen bereikbaar podium. Voetbal genereert aandacht, likes en (online) status.'

Het verbaast Mossou dat veel mensen zich vrij voelen om op Twitter of Facebook alles te zeggen. 'Het is een ziekte die je op sociale media al langer ziet. Idioten worden nog grotere idioten, kanslozen vinden toch nog wat zingeving in een vleugje online erkenning', schrijft hij. 'De laffe anonimiteit die je op Twitter ook aantreft, van mensen die onder schuilnamen ongeremd tekeergaan, vertaalt zich in de stadions naar jongens met bivakmutsen en zwarte capuchonnetjes', doelt Mossou op de ongeregeldheden na het duel tussen AZ en West Ham United in de halve finale van de Conference League.

'De bal ligt bij justitie, nu meer dan ooit'

Dat is niet het enige verband tussen sociale media en het wangedrag in voetbalstadions volgens Mossou. 'Het probleem is voor iedereen allang zichtbaar, maar dat de oplossing almaar uitblijft, bovenal omdat wetgeving tekortschiet', schrijft de columnist. 'De KNVB doet inmiddels een dappere poging met zijn zerotolerancebeleid, bedoeld om overheid en justitie tot noodhulp te stimuleren', doelt hij op de regel van de KNVB om te staken bij plastic bekertjes op het veld.

Mossou is van mening dat de wetgeving aangepast moet worden om de clubs te helpen. 'Dan krijgen ze eindelijk rugdekking van strafrecht én (digitale) meldingsplicht, dan wordt er misschien toch nog iets bereikt. De enige echte oplossing is namelijk helder: koester de liefhebbers, pak en berecht de daders. Die bal ligt bij justitie, nu meer dan ooit.'

Verwacht jij dat Ajax opnieuw met 2-0 wint van FC Utrecht?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.