'Kudus' kwaliteiten liggen veel meer op de posities achter de spits'

door Bart Veenstra 100

Bron De Telegraaf

Gerónimo Rulli en Mohammed Kudus hebben na de afgelopen speelronde een plek in het Elftal van de Week van De Telegraaf verdiend. Rapporteur Barry Opdam zag beide spelers uitblinken in het gewonnen uitduel met Excelsior (1-4).

De achtvoudig Oranje-international zag Rulli als beste doelman van de afgelopen speelronde. Hij legt uit wat de Argentijnse keeper goed deed. 'Hij heeft weinig te doen gehad, maar bleek geconcentreerd op de momenten dat het moest. Vooral in de beginfase behoedde hij Ajax met een aantal reddingen voor een achterstand en een hele lastige middag in dat geval, tegen een compact Excelsior.'

Ook Kudus kan deze week rekenen op de complimenten. Opdam zag dat de Ghanees international veel van rechts kwam. 'Ik vond hem echt heel sterk aan de bal, in zijn duels en in zijn persoonlijke acties. Hij beheerst het inspelen en doorbewegen, wat heel moeilijk te verdedigen is. Ik denk dat zijn kwaliteiten veel meer op de posities achter de spits liggen. Hij zoekt graag de oplossing naar voren en weet er dan goed onder te komen.'

Ajax won het duel met Excelsior - vooral na rust - uiteindelijk vrij eenvoudig. De Amsterdammers kwamen na een goed eerste kwartier op voorsprong, maar gaven vervolgens meerdere kansen weg. Dat leidde uiteindelijk ook tot een Rotterdamse gelijkmaker. Vlak voor rust bracht Davy Klaassen Ajax op 1-2, waar Ajax na een goede tweede helft via goals van Kudus en Devyne Rensch uitliep naar een ruime 1-4 overwinning.