BoJA: Jaren van de waarheid voor Bay

door SJvanveen 9

BoJA: Jaren van de waarheid voor Bay

door SJvanveen 9

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

Markus Bay verlengde onlangs zijn contract bij Ajax met twee seizoenen. Een verdiende contractverlenging voor de jonge Deen, die na blessureleed, bij Jong Ajax de perfecte plek heeft om zich terug te knokken naar zijn oude niveau.

In de Ajax’ Kweekvijver is al eens flink aandacht besteed aan de slepende blessures die Bay gekend heeft sinds zijn komst van Brøndby IF naar Ajax. ‘Osteitis pubis’ speelde hem parten, wat meer dan een jaar afwezigheid tot gevolg had.

Vorig seizoen kwam de Deen echter volledig terug, speelde hij zijn wedstrijden in de A2 en de A1, en daar heeft hij dusdanig gepresteerd dat hij beloond is met een nieuw tweejarig contract. Een verdiend contract, dat zeker. Ten eerste omdat hij zijn grootse potentieel jarenlang niet heeft kunnen laten zien en als hij fit is dat mogelijk wel kan. Ten tweede omdat spelers met vergelijkbaar lang blessureleed als Alblas en Leeuwenburgh ook contractverlengingen kregen.

Met een nieuw contract kan Bay de komende twee jaar aan zijn droom gaan werken. De Amsterdam Arena halen en anders elders het betaald voetbal ingaan, want dat is iets wat zo goed als zeker is. Een landgenoot van Bay, Michael Krohn-Dehli, werd in zijn tijd bij Ajax geteisterd door veel blessures, ging naar Sparta, vervolgens keerde hij terug naar Brøndby en via Celta de Vigo speelt de international van Denemarken inmiddels bij Europa League-winnaar Sevilla. Het is een van de voorbeelden die Bay de motivatie moet geven om te schitteren de komende twee jaar.

Zich laten zien is wat hij moet en dat kan hij doen onder een nieuwe trainer, Marcel Keizer. Henk Spaan zei al woorden waar een kern van waarheid in zit. ‘Het lijkt me zo’n speler die bij Marcel Keizer in goede handen is.’ De trainer is immers een voorstander van technisch, aanvallend voetbal en laat dat de grootste kwaliteit zijn van Bay. Dribbels, het spel verdelen, mensen alleen voor de keeper zetten, assists leveren en met een prima traptechniek zelf ook goals meepikken.

De jeugdinternational etaleerde bovengenoemde kwaliteiten en klasse in de B1 met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri aan zijn zijde. Het tweetal heeft zich stormachtig ontwikkeld, terwijl Bay de afgelopen jaren noodgedwongen stilstond en alleen rust hield of in het krachthonk zat. Die achterstand in ontwikkeling is niet één, twee, drie in te halen, maar het kan wel. Mits Bay gaat spelen in Jong Ajax.

Doet Bay genoeg ritme op, kan hij zich aanpassen aan het betaalde voetbal en zijn technische voorsprong op veel voetballers uit de Jupiler League benutten, dan wordt het een interessant jaar voor Bay, die met zijn kwaliteiten zeker een toegevoegde waarde kan zijn. Helemaal nu Frenkie de Jong en Nouri het seizoen beginnen bij het eerste elftal. Er komt een plek vrij op het middenveld en Bay moet die uitgelezen kans pakken. Aan hemzelf om dat te doen. Aan z’n woorden zal het in ieder geval niet liggen. ‘Het is een uitdaging, maar het komt goed.’

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3:
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.